Στις ελλείψεις των φαρμάκων εστιάζουν οι γιατροί και στη Χαλκιδική καθώς τα φαρμακεία ¨στερεύουν¨ από συγκεκριμένα σκευάσματα. Ήδη από τα ράφια φαίνεται να λείπουν αντιβιώσεις, εισπνεόμενα και αντιπυρετικά, τόσο ενηλίκων όσο και παιδικά.

Οι γιατροί βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση με τους φαρμακοποιούς, προκειμένου να αλλάζουν την αγωγή όταν υπάρχει έλλειψη σε συγκεκριμένο σκεύασμα.

«Προσπαθούμε να δίνουμε παρόμοια σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας, άλλης όμως εταιρείας, ή να κάνουμε αλλαγές που μας επιτρέπεται στην φαρμακευτική αγωγή, αφού επικοινωνούμε πάντα με τους γιατρούς», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Μιχάλης Μαργαριτίδης.

Το φαινόμενο της έλλειψης των φαρμάκων είναι πανελλαδικό. Όπως τονίζει ο κ. Μαργαριτίδης, δεν οφείλεται μόνο στην έξαρση των ιώσεων, αλλά και στην περιορισμένη παραγωγή στην πρώτη ύλη. Επίσης συνεχίζονται οι ανεξέλεγκτες εξαγωγές λόγω πτώσης τιμών των φαρμάκων στη χώρα μας.

Όλα τα φάρμακα με συνταγή

Οι ελλείψεις φαρμάκων οδηγούν τους γιατρούς για άλλη μια φορά στο αίτημα νομοθέτησης ότι η χορήγηση όλων των φαρμάκων θα γίνεται μόνο με Ιατρική συνταγή. Μάλιστα, στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης δείχνουν ότι η πρόσφατη νομοθέτηση χορήγησης αντιβιοτικών ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή οδήγησε σε μείωση της χρήσης τους κατά… 18%.

Σον αντίποδα των παραπάνω, ο πρόεδρος του ΦΣΧ κ. Μαργαριτίδης εκφράζει την ικανοποίησή του για το ποσοστό των πολιτών που προχώρησαν στον αντιγριπικό εμβολιασμό αλλά και για την πλειονότητα των πολιτών που προχώρησαν σε πλήρη εμβολιαστική κάλυψη κατά της covid.