Υψηλή αποστολή θα έχει τελικά το τηλεσκόπιο στον Χολομώντα, που αποτελεί δωρεά της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, και θα τοποθετηθεί σε σημείο ιδανικό, μακριά από τα φώτα των πόλεων, με ελεύθερο τον νότιο ορίζοντα, χωρίς υψηλή υγρασία και μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας, για να παρακολουθεί την «υγεία» των δορυφόρων.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκε η δωρεά του εξοπλισμού από πλευράς ΠΕΧ. «Στόχος της δωρεάς είναι η επιστημονική τεχνολογική και πολιτιστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Χολομώντα στην οποία θα συμβάλει η ανάπτυξη του αστρονομικού σταθμού. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της δωρεάς έπαιξε η δέσμευση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να δοθεί το αρχείο των τοπικών μετεωροσκοπικών καταγραφών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως βάση αναφοράς για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής καθώς και το αρχείο οπτικοακουστικού υλικού αστρονομικών φαινομένων για χρήση σε  έντυπο διαφημιστικό υλικό“, είχε τονίσει ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος.

Για την απόφαση της δωρεάς σύμφωνα με τον ίδιο, καθοριστικής σημασίας θεωρήθηκε η προοπτική, από την πλευρά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργάνωσης σειράς δράσεων διάχυσης της επιστήμης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών της περιοχής, με βραδιές άστρο-παρατήρησης σε υπαίθριους χώρους, με διοργάνωση δραστηριοτήτων για σχολεία της περιοχής, με διαλέξεις καθηγητών σε εκδηλώσεις της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής.

Τι ακριβώς θα κάνει το τηλεσκόπιο

Σε συνεργασία με άλλα εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το τηλεσκόπιο αυτό θα παρακολουθεί ταυτόχρονα, μαζί με άλλα τηλεσκόπια, αν όλα λειτουργούν σωστά στους δορυφόρους ή αν υπάρχει κάποια βλάβη που θα πρέπει να αποκατασταθεί. Το να παρακολουθεί κάποιος τους δορυφόρους, άλλωστε, και να εκτιμά την «κατάσταση της υγείας τους» είναι απολύτως απαραίτητο καθώς, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Δυναμικής αστρονομίας στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ Κλεομένης Τσιγάνης, δεν είναι δυνατόν χωρίς αυτό να υπάρχουν δορυφορικές επικοινωνίες.

«Είναι καθαρά σαν να ελέγχει κανείς την εναέρια κυκλοφορία μόνο που το κάνει για δορυφόρους», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί τα μέλη της να στήνουν σταθμούς ώστε να υπάρχει διαρκής επικοινωνιακή κάλυψη. Ο ίδιος αναφέρει ότι τα δοκιμαστικά έχουν γίνει, ενώ το καλοκαίρι το τηλεσκόπιο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη, κανονική λειτουργία.

Ο κ. Τσιγάνης εξηγεί ότι «πρόκειται για ένα όργανο που εξυπηρετεί συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες και στο πλαίσιο αυτό τη συμμετοχή του Αστρονομικού Σταθμού Χολομώντα μαζί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Αστεροσκοπείο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Αθηνών στο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της δυνατότητας παρακολούθησης δορυφορικών τροχιών». Ο κ. Τσιγάνης δηλώνει, από την πλευρά του, ότι με την πλήρη λειτουργία του τηλεσκοπίου, το μόνο σίγουρο είναι ότι η περιοχή θα έχει οπτικές ίνες, ενώ σχεδιάζεται ακόμη η δημιουργία ενός επισκέψιμου χώρου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

διαβάστε επίσης:

Παρατηρώντας τα αστέρια… από τον Ταξιάρχη

Πώς στήθηκε το πρώτο τηλεσκόπιο στον Χολομώντα το 2000

Η περιοχή του Χολομώντα, άλλωστε, είναι γνωστή εδώ και χρόνια στην αστρονομική κοινότητα της χώρας, αφού το 2000 ο αείμνηστος Καθηγητής αστρονομίας του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης και ο ομότιμος σήμερα Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Σταύρος Αυγολούπης ξεκίνησαν την εγκατάσταση εκεί, του πρώτου τηλεσκοπίου που στεγάστηκε σε ένα μικρό οικίσκο, κινούνταν σε σιδηροτροχιές και το χρησιμοποιούσαν φοιτητές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Είδαμε τότε ότι στο συγκεκριμένο σημείο η διαταραχή της ατμόσφαιρας και η απορρόφηση του φωτός από την ατμόσφαιρα βρίσκονταν σε επίπεδα ιδανικά για αστρονομικές παρατηρήσεις», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αυγολούπης.

Θυμάται, μάλιστα, χαρακτηριστικά εκείνο το βράδυ της Ανάστασης, πριν από 17 χρόνια, «όταν για πρώτη φορά ο Δημήτρης Σμυρλής (καθηγητής σήμερα στην Αγγλία) παρατήρησε για πρώτη φορά εξωπλανήτη με γήινο τηλεσκόπιο. Αυτό ήταν τόσο σημαντικό, που τον πήρανε στα Κανάρια νησιά. Η παρατήρηση, άλλωστε, έγινε στον Χολομώντα, μέσα στο πανεπιστημιακό δάσος του ΑΠΘ, εκεί που οι φοιτητές δασολογίας κάνουν την πρακτική τους άσκηση και οι φοιτητές του τμήματος Φυσικής πήγαιναν για τις πρώτες τους παρατηρήσεις στο διάστημα…».