Σε ρότα δημιουργίας αναπτυξιακών υποδομών που θα φέρουν τουριστική προοπτική στην Κοινότητα Παλαιοχωρίου κινείται ο Δήμος Αριστοτέλη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του χωριού Γρηγόριο Κατσιαρμά.

Το Παλαιοχώρι, μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες του Δήμου, διαθέτει πλούσια ιστορία, ξεχωριστά μνημεία και κατάφυτα δάση, που καθιστούν την περιοχή «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους». Αριθμώντας σχεδόν 1.500 κατοίκους που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων σε διάφορους τομείς όπως ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, το Παλαιοχώρι διαθέτει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε ένα δημοφιλές ορεινό θέρετρο.

Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.

Είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της βορειοανατολικής Χαλκιδικής η Κοινότητα Παλαιοχωρίου. Πρόκειται για ένα χωριό που αποτελείται από ντόπιους Χαλκιδικιώτες. Τα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι εργάζονταν εδώ στα χωράφια τους και άλλοι εργάζονταν με την ξυλεία και άλλοι στα μεταλλεία. Άλλοι ασχολούντουσαν με τα ζώα. Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Μετά ήρθε και ο εμφύλιος πόλεμος. Περάσε πολύ δύσκολα ο κόσμος και επρόκειτο και για μία αναμέτρηση που δε θέλουμε να την ξαναέχουμε. Μετέπειτα, το χωριό μας είχε μία μεγάλη ανάπτυξη τη δεκαετία του 1970-1980. Διέθετε πολλά καταστήματα, ο κόσμος διασκέδαζε, με αποτέλεσμα ντόπιος κόσμος να μένει στον τόπο του. Τότε δούλευαν και τα μεταλλεία του κ. Μποδοσάκη.

Πως είναι η καθημερινότητα στο χωριό σας σήμερα;

Σήμερα είναι πολύ δύσκολη όπως είναι σε όλη την Ελλάδα. Έχει ανεργία, βέβαια εργάζονται κάποια άτομα στον Ελληνικό Χρυσό. Είναι κάποιοι που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, την γεωργία κατά βάση, γιατί με την κτηνοτροφία είναι πλέον μόνο τρεις οικογένειες. Η μία οικογένεια εξ’ αυτών έχουνε μεγάλο κοπάδι, αλλά οι υπόλοιποι έχουνε ελάχιστα ζώα. Υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που έχουν φύγει από το Παλαιοχώρι και πήγαν να βρουν αλλού δουλειά. Πιστεύω με αυτό που έχει κάνει τώρα ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος, με τον αγροτουρισμό, θα ξαναέρθει ο τουρισμός και θα γυρίσουνε πίσω οι νέοι. Βέβαια έχουμε τον Αριστοτέλη που είναι ένα budget για την περιοχή, αλλά έχουμε και στο χωριό μας το κτήριο που θα γίνει Μουσείο Ζορμπά, γιατί εδώ στο Παλαιοχώρι ο Ζορμπάς έζησε 22 περίπου χρόνια με την οικογένειά του.

Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

Είναι υπό κατασκευή τώρα το Μουσείο Ζορμπά που θα γίνει. Εκεί περιμένουμε τα σχέδια να μας τα παραδώσουνε. Δεν θα είναι σκέτο Σπίτι Ζορμπά αλλά μουσείο με όλες τις κατάλληλες ψηφιακές υποδομές που συνεπάγονται για έναν νέο να μπορεί να τις αξιοποιεί. Μετά έχουμε το ενετικό Καστέλλι, το κάστρο Νέπωσι που λένε, το οποίο γύρω γύρω περιβρέχονταν από τον Χαβρία ποταμό και έχουν ακόμα αρκετά αρχαία κτίσματα τα οποία έχουν βρεθεί που μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση με το αυτοκίνητο μέχρι τη μέση και μετά να περπατήσει για να τα δει. Έχουμε ακόμα τρεις παλαιές εκκλησίες και βέβαια έχουμε και τους καταρράκτες του Περιστερίου που είναι πολύ ανώτεροι στην περιοχή. Δεν είναι μόνο της Βαρβάρας που είναι πάρα πολύ ωραίοι, αλλά και του Περιστερίου, στους οποίους είναι δύσκολη μεν η πρόσβαση, αλλά τους επισκέπτονται κάποιοι αναρριχητές. Θέλουμε να κάνουμε και κάποια καλά μονοπάτια, τα οποία φέτος ελπίζουμε να τα έχουμε ολοκληρώσει και να μπορεί αρκετό πλήθος τουριστών να τα επισκεφθεί, γιατί έχουν και ψάρια τα νερά του Χαβρία. Έχουμε και ένα Μοναστήρι, την Παναγία Διακαινησίμου και του Ακένωτος Ποτηρίου με γέροντα τον κύριο Ριγανά Ιγνάτιο, ο οποίος είναι και Πρωτοσύγγελος κάτω από τον Δεσπότη μας. Έχει στην περιοχή φυσικά και πολλά μονοπάτια και για αυτούς που περπατάνε να μπορούνε να κάνουνε διαδρομές είτε γύρω από τον Χαβρία, είτε γύρω από τον ορεινό όγκο.

Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;

Από γιορτές έχουμε τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη. Τον γιορτάζουμε στις 5 Ιουλίου, γίνεται κουρμπάνι και ένα πάρα πολύ μεγάλο πανηγύρι το οποίο κρατάει 3-4 μέρες. Έχει πολύ ξένο κόσμο που έρχεται με τα εμπορεύματά του. Γίνονται πολλές μουσικές εκδηλώσεις με τραγούδια και χορούς, προσφέρουμε γεύματα, μαγειρεύουμε και τα προσφέρουμε στον κόσμο. Μετά έχουμε το έθιμο από την Τουρκοκρατία του Χαλκού το Αλώνι που είναι τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Είναι όπως στην Ιερισσό που είναι το Μαύρο Αλώνι έχουμε και εδώ του Χαλκού το Αλώνι. Μερικοί το λένε Χαρκού, που προέρχεται από του Χαροκόπου και μερικοί Χαλκού εξαιτίας του μεταλλεύματος και τα δύο ισχύουν. Το έθιμο αυτό πραγματοποιείται μετά τη Θεία Λειτουργία που γίνεται επάνω στην παλιά εκκλησία στους Αγίους Αρχαγγέλους. Μετά έχουμε τον Άγιο Αρχάγγελο που είναι στις 8 Νοεμβρίου που γίνεται και το παραδοσιακό κουρμπάνι το οποίο το ξεκινήσαμε πρόπερσι. Είχε να γίνει 92 περίπου χρόνια, και είναι χοιρινό με λάχανο που παραδίδεται στον κόσμο μετά την εκκλησία. Τέλος έχουμε και τη γιορτή του Αγίου Φανουρίου στις 17 Αυγούστου κατά την οποία επί χρόνια κάνουμε κουρμπάνι και φανουρόπιτες και γιορτάζουμε. Αύριο έχουμε και τα τσιγαρίδια επίσης που θα γίνουνε στις 6 Ιανουαρίου των Θεοφανίων.

Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε ή θα άλλαζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

Τα έργα υποδομής είναι κυρίως. Μετά όταν θα ξεκινήσει να δουλεύει ο Ελληνικός Χρυσός με όλα τα μέτρα που απαιτούμε προς διασφάλιση του περιβάλλοντος και όλα αυτά που πρέπει να γίνουνε και να προσλαμβάνουνε προσωπικό από την περιοχή μας και όχι από άλλα κράτη. Αυτή είναι η θέση μας και θα μας βρούνε απέναντι αν δεν το κάνουνε. Ένα τρίτο πιστεύω στον τουρισμό, αυτό που παλεύει ο δήμαρχός μας και πιστεύω ότι θα τα καταφέρει και θα έχουμε τουρισμό, με αποτέλεσμα να ανοίξουν καινούργιες επιχειρήσεις με νέους ανθρώπους που θα εκμεταλλευτούνε την τουριστική ανάπτυξη. Το τελευταίο που θέλουμε να κάνουμε και είναι στο πρόγραμμα και στο μυαλό όλων μας και κατ’ επέκταση του Δημάρχου, είναι το Αριστοτέλειο Πάρκο το οποίο όταν θα γίνει πιστεύω ότι θα εργαστεί πάρα πολύς κόσμος γιατί θα εκμεταλλευτούνε πάνω από 700 στρέμματα της περιοχής. Εκεί πέρα από τις αίθουσες που θα έρχονται οι μαθητές από όλο τον κόσμο, από όλη την επικράτεια, που υπάρχουνε για να μιλήσουνε με τον Αριστοτέλη ψηφιακά, θα υπάρχουνε εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία γεγονός που συνεπάγεται για όλο τον ιδιωτικό τομέα μία ανάπτυξη γύρω από αυτό. Θέλουμε να έχουμε μία καλύτερη ανάπτυξη στην περιοχή.