Το έθιμο της καμήλας στη Γαλάτιστα έλειψε σε ντόπιους και επισκέπτες, οι οποίοι από νωρίς το πρωί περίμεναν τον ερχομό της. Το θέαμα απολαυστικό με τις φωτιές αναμμένες από το πρωί και τις μυρωδιές από τα λουκάνικα να γεμίζουν το χωριό. Κόκκινο κρασί να ρέει άφθονο από το βαρέλι στο ποτήρι και ο κόσμος να στροβιλίζεται στους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού.

Δεκάδες Γαλατσάνες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Κοινότητας και απόλαυσαν για άλλη μια χρονιά την αναβίωση του εθίμου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Πολυγύρου, της Δημοτικής Κοινότητας και των Πολιτιστικών Συλλόγων.

Το έθιμο

Στα τέλη του 19ου αιώνα ή στις αρχές του 20ου ζούσε στη Γαλάτιστα μια όμορφη κοπέλα, η Μανιώ. Η ομορφιά της ήταν ξακουστή και στα γύρω χωριά και ακόμη παραπέρα. Κόσμος πολύς πέρναγε από το σπίτι της: έμποροι που προφασίζονταν πως ήθελαν να πουλήσουν πραμάτειες περίεργες, οδοιπόροι που ακριβώς μπροστά στο σπίτι της διψούσαν… Όλους τους έβλεπε από το καφασωτό της αυλής το Μανιώ και χαιρόταν. Μα απ’ την άλλη λυπόταν γιατί δεν ήταν όμορφοι. Τελικά η πανέμορφη Μανιώ βρήκε τον καλό της, ένα όμορφο παλικάρι που το συνάντησε κάποτε η κόρη κι έμεινε με το στόμα ανοιχτό. Μέρα με τη μέρα ο έρωτάς τους φούντωσε. Για κακή τους τύχη όμως έβαλε στο μάτι τη Μανιώ και ο αναιδής γιος του Τούρκου Επιτρόπου της περιοχής, ο οποίος παρά τις σοφές συμβουλές του πατέρα του που δεν ήθελε μπλεξίματα με τους γκιαούρηδες, έκλεψε την κόρη, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στο χωριό.

Όταν οι προσπάθειες των Ελλήνων να πάρουν πίσω το κορίτσι ναυάγησαν, το παλικάρι της Μανιώς ανέλαβε δράση. Με την παρέα του σκαρφίστηκε κάτι ανάλογο με τον Δούρειο Ίππο των αρχαίων Αχαιών στην Τροία. Ετοίμασαν ένα γλέντι. Για να μπορέσουν δε να μπουν στον τούρκικο οντά χωρίς να τους μετρήσουν, σκαρφίστηκαν κι έφτιαξαν ένα ομοίωμα καμήλας, κάτω από το οποίο μπήκαν οι φίλοι του ερωτευμένου. Ο χορός, τα τραγούδια και τα καμώματα των νεαρών αντρών έφεραν αποτελέσματα. Οι Τούρκοι άνοιξαν τις πύλες κι άρχισαν να διασκεδάζουν με τους Ρωμιούς. Όταν οι Τούρκοι βρέθηκαν αναίσθητοι πάνω στις πλάκες να ροχαλίζουν, η παρέα βρήκε την Μανιώ, την έβαλε κάτω από την καμήλα και εξαφανίστηκαν. Μάλιστα, για να μην προλάβουν οι Τούρκοι να την ξαναπάρουν, την άλλη μέρα του Αϊ Γιαννιού τελέστηκε ο γάμος των δύο ερωτευμένων.

https://www.facebook.com/politikixalkidiki/posts/pfbid02JW5QVbgPV82WTv7VBy6cSQoVokE1oWAxqRtwdb9jVGwTmjJAW3pV7cCJYeNLgFqgl