Η Μεταμόρφωση είναι ένα οργανωμένο τουριστικό χωριό του δήμου Πολυγύρου με πανέμορφες παραλίες και φιλόξενους ανθρώπους. Το πευκοδάσος που την περιβάλει και το γραφικό της τοπίο συνθέτουν την πιο ικανοποιητική υποδοχή!

Οι ειδυλλιακοί μικροί κόλποι, τα καταγάλανα νερά, η χρυσαφένια αμμουδιά και η πυκνή βλάστηση που φτάνει ως την ακτή, σε συνδυασμό με το φλογερό κόκκινο ηλιοβασίλεμα δημιουργούν ένα άκρως εντυπωσιακό σκηνικό.

Το XalkidikiPolitiki θέλοντας οι αναγνώστες του να γνωρίσουν καλύτερα αυτό το μικρό παραθαλάσσιο χωριό της Χαλκιδικής επικοινώνησε με την πρόεδρο της κοινότητας της Μεταμόρφωσης Χαρούλα Τσινά θέτοντας της μερικές ερωτήσεις:

• Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.

Οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης ήταν πρόσφυγες. Ήρθαν εδώ το 1924 από δυο μέρη της σημερινής Τουρκίας: από την Καππαδοκία και από την Σμύρνη. Σε πρώτη φάση εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετόχι που βρίσκεται τώρα η Μονή του Τιμίου Προδρόμου, βόρεια της Μεταμόρφωσης. Αργότερα κατέβηκαν προς την θάλασσα και το 1925 άρχισαν να χτίζουν την εκκλησία και το σχολείο. Επειδή ήρθαν από δυο διαφορετικά μέρη υπήρχε μια διαμάχη μεταξύ των  Καππαδόκων και των Καραμανλήδων, ιδιαίτερα όταν έφτασε η ώρα να εγκατασταθούν στη καινούργια γη και να δώσουν στοιχεία από τον πολιτισμό τους. Οι μεν Καππαδόκες ήθελαν να οναμάσουν το χωριό Άγιο Βασίλειο επειδή είχαν φέρει μαζί τους την εικόνα του και οι δε Σμυρνιοί ήθελαν να το ονομάσουν Μεταμόρφωση για να εορτάζει το χωριό το καλοκαίρι μιας και βρίσκονταν κοντά στη θάλασσα. Έτσι για να μην υπάρχει διαμάχη αποφάσισαν ότι θα δώσουν στην εκκλησία και τα δυο ονόματα και θα γιορτάζει δυο φορές τον χρόνο. Όμως το χωριό τελικά θα ονομαζόταν Μεταμόρφωση, όπως και έγινε.

• Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

Η Μεταμόρφωση έχει ένα πάρα πολύ καλό κλίμα, χωρίς καθόλου υγρασία. Αυτό συμβαίνει διότι περικλείεται από ένα πυκνό πευκόφυτο δάσος. Και αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν εδώ 3 κατασκηνώσεις για παιδιά. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί κανεις είναι το πάρκο, το οποίο ίσως είναι και το καλύτερο μπαλκόνι της Σιθωνίας! Προσφέρει απίστευτη θέα και το πεύκο πραγματικά ακουμπάει στη θάλασσα. Το δάσος μας προσφέρεται για μια απίστευτη πεζοπορία και μια μοναδική ξενάγηση στη καταπράσινη φύση! Τέλος θα έλεγα ότι αξίζει να επισκεφτεί κάποιος και το μετόχι που βρίσκεται 2χλμ βόρεια του χωριού μας.  Είναι το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου με 50 περίπου μοναχές και δημιουργήθηκε από τον πατέρα Γρηγόριο Παπασωτηρίου.

• Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα του χωριού σας;

Μεγάλη γιορτή για το χωριό μας είναι η Μεταμόρφωση του Σωτήρους στις 6 Αυγούστου, όπου πανηγυρίζει όλο το χωριό. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν μια εβδομάδα νωρίτερα από τον πολιτιστικό σύλλογο και κάθε χρόνο έρχονται στην γνωστή εμποροπανήγυρις δεκάδες επισκέπτες. Την ημέρα της εορτής υπάρχει παραδοσιακό κουρμπάνι (ψάρι) το οποίο ετοιμάζουν οι γυναίκες του χωριού. Άλλη μια μεγάλη γιορτή για το χωριό μας είναι η γιορτή του Αγίου Βασιλείου. Το χωριό πανηγυρίζει την Πρωτοχρονιά και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην εκκλησία του χωριού. Να αναφέρω πως και εδώ υπάρχει παραδοσιακό κουρμπάνι, συνήθως σούπα που ετοιμάζουν οι κυρίες του χωριού!

• Πως είναι η καθημερινότητα στο χωριό και αν υπάρχει κάτι που θα άλλαζε ή θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

Οι περισσότεροι εδώ ασχολούνται με γεωργικές εργασίες και με τουριστικά επαγγέλματα. Το καλοκαίρι και σε συνδυασμό με τις 3 κατασκηνώσεις που υπάρχουν εδώ, υπάρχει πολύ κίνηση και πολυκοσμία. Τον χειμώνα πάλι θα έλεγα ότι η Μεταμόρφωση είναι ένα χωριό ενεργό, με ποικίλες δράσεις. Υπάρχουν χορευτικά τμήματα, υπάρχει κατηχητικό, τμήματα μουσικής, αθλητικές δραστηριότητες κ.α. για να ασχολούνται μικροί και μεγάλοι. Όσο αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας θα έλεγα ότι ένα έργο που θα άλλαζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων είναι ο βιολογικός καθαρισμός. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, ο δήμαρχος μας κ. Αστέριος Ζωγράφος προσπαθεί καθημερινά και στο τέλος πιστεύω θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.