Ως «κορυφαία» χαρακτηρίζει στο Xalkidiki Politiki την ανάγκη της ανάπλασης της παραλίας του Στρατωνίου ο  πρόεδρος της Τοπική Κοινότητας Γεώργιος Βαγιωνάς. Πρόκειται για ένα έργο- σταθμό, έκτασης περίπου 70 στρεμμάτων τα οποία αναμένεται να δώσουν αναπτυξιακή και τουριστική πνοή στην όμορφη αυτή κοινότητα του Δήμου Αριστοτέλη.
Το Στρατώνι, ο όμορφος παραθαλάσσιος οικισμός των περίπου 1.000 κατοίκων, που γνώρισε κατά το παρελθόν, χάρη στα μεταλλεία, αλματώδη αύξηση πληθυσμού, αποτελεί σημείο αναφοράς για τα Μαντεμοχώρια της Χαλκιδικής. Σε απόσταση 98 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, το Στρατώνι ξεχωρίζει για την πλούσια παρθένα φύση που φτάνει έως τα γαλαζοπράσινα νερά που περιβάλλουν το χωριό.

Η περιοχή κατοικούνταν από τα αρχαιότατα χρόνια και η μεταλλευτική δραστηριότητα στο Στρατώνι και στα γύρω χωριά ανάγεται στο 600 π.Χ., περίπου. Ανασκαφές έφεραν στο φως ταφικά μνημεία των ρωμαϊκών χρόνων, ενώ παράλληλα έδειξαν ότι το Στρατώνι κτίστηκε στη θέση της αρχαίας Στρατονίκης. Αυτή την πόλη αναφέρει και ο Πτολεμαίος Κλαύδιος, αλλά την τοποθετεί -λανθασμένα- στο Σιγγιτικό κόλπο.

Επιπλέον, το Στρατώνι ξεχωρίζει για το πλήθος καλλιτεχνικών δρώμενων και τοπικών εκδηλώσεων. Οι κάτοικοι παρόλο που προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από διαφορετικές περιοχές, αποτέλεσαν ένα ενιαίο, αρμονικό σύνολο και ανέκαθεν τους διέκρινε η αγάπη για τον πολιτισμό.

Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.

Το χωριό είναι σχετικά καινούργιο. Το κανονικό χωριό ήταν ο Μαδεμλάκκος, ο οποίος και καταστράφηκε και μεταφέρθηκε εδώ στην τοποθεσία που είναι σήμερα. Το Στρατώνι είναι εν μέρει και ένα προσφυγικό χωριό καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί πρόσφυγες. Ήρθε κόσμος που ήταν από τη Μικρά Ασία, στην Αμμουλιανή στα Νέα Ρόδα και σε όλες αυτές τις περιοχές, ωστόσο υπάρχουν και αρκετοί ντόπιοι. Στους κατοίκους μετέπειτα εγκαταστάθηκαν πολύς κόσμος από διάφορες περιοχές της Ελλάδας για να δουλέψει στα μεταλλεία. Οπότε ο πληθυσμός της κοινότητας ουσιαστικά αποτελείται από ένα κράμα και ντόπιων και προσφύγων και εσωτερικών μεταναστών.

Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

Έχει την εκκλησία, έχει το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων και το λιμάνι που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί. Επίσης έχουμε πλέον το Πάρκο του Ιππόκαμπου που έχουμε κάνει πρόσφατα. Πρόκειται για τον χώρο που ήταν παλιά η Παραμυθοχώρα τον οποίο μετατρέψαμε σε ένα πάρκο που διαθέτει κάποια κιόσκια που μπορείς να ενημερωθείς για τον ιππόκαμπο που έχουμε εμείς στο χωριό καθώς και για τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Αριστοτέλη. Φυσικά από εκεί και πέρα έχει και τις όμορφες παραλίες.

Πως είναι η καθημερινότητα στο χωριό και με τι δραστηριοποιούνται οι κάτοικοι;

Ο περισσότερος κόσμος απασχολείται στα μεταλλεία. Έχει λίγους ελεύθερους επαγγελματίες, ψαράδες και λίγους ξενοδόχους. Συνήθως αυτοί που διαθέτουν ενοικιαζόμενα δωμάτια δουλεύουν και στο μεταλλείο. Ελάχιστοι είναι αυτοί που αποκλειστικά ασχολούνται με τον τουρισμό. Πρόκειται για συνολικά 3-4 άτομα που ασχολούνται αποκλειστικά με ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστίαση κλπ.

Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;

Από τοπικές γιορτές έχουμε την Αγία Βαρβάρα που είναι η προστάτιδα των μεταλλωρύχων, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώνουμε το παραδοσιακό κουρμπάνι. Επίσης έχουμε την Παναγία Γοργοεπήκοο που γιορτάζει την 1η Οκτωβρίου που και σε αυτή τη γιορτή διοργανώνεται επίσης κουρμπάνι. Έχουμε τα καρναβάλια επίσης, τα οποία τα τελευταία τρία χρόνια δεν τα διοργανώσαμε λόγω του κορωνοϊού. Ίσως φέτος επιστρέψουν. Πρόκειται για μια γιορτή που διοργανώνεται πολλά χρόνια κατά την οποία συγκεντρώνεται κόσμος από όλη την περιοχή και έχει παρέλαση με άρματα. Το Στρατώνι έχει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς διαθέτει και πολλούς ενεργούς συλλόγους, όπως ο Σύλλογος Γυναικών, ο Σύλλογος Επαγγελματιών και ο Ναυτικός Όμιλος.

Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε ή θα άλλαζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

Η αποκατάσταση της παραλίας. Αν αλλάξει η παραλία στο Στρατώνι θα αλλάξει όλη η Κοινότητα, θα αναβαθμιστεί. Είναι το Α και το Ω. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη δυσφήμιση δυστυχώς από συγκεκριμένη μερίδα ατόμων για το Στρατώνι για δήθεν περιβαλλοντικές επιπτώσεις και φυσικά πρόκειται για μη αληθείς κατηγορίες. Προκειμένου να σβηστεί λοιπόν όλη αυτή η δυσφήμιση που υπάρχει για την Κοινότητα και να μεταμορφωθεί, θα πρέπει να γίνει η αποκατάσταση. Γιατί έχει πολύ πλούσια φύση η περιοχή και τα νερά είναι πεντακάθαρα. Σκεφτείτε ότι εμείς σαν Κοινότητα είμαστε άγρυπνος φρουρός σε θέματα περιβάλλοντος. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι το οποίο να μην καταγγελθεί αυτόματα από εμάς.

Η ιστορία της αποκατάστασης είναι σύνθετη. Υπάρχει μία Κοινή Υπουργική Απόφαση από το 2011 η οποία υποχρεώνει την εταιρεία να κάνει κάποιες περιβαλλοντικές αποκαταστάσεις και κάποια έργα στα χωριά που δραστηριοποιείται, ανάμεσα στα οποία είναι και το Στρατώνι. Μία από αυτές τις υποχρεώσεις της είναι η αποκατάσταση της παραλίας. Ο Δήμος κατάφερε και πήρε την παραχώρησή της από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου που ήταν προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι μελέτες. Μετά από 1,5 χρόνο από αυτή τη διαδικασία παρουσιάστηκαν, και πριν από ένα εξάμηνο επικυρώθηκαν, οι μελέτες της εταιρείας που περιλαμβάνουν και την ανάπλαση και την αποκατάσταση της παραλίας. Τους τελευταίους αυτούς έξι μήνες αυτές οι μελέτες βρίσκονται στο γραφείο του Δημάρχου και περιμένουμε να εγκριθούν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Αφότου εγκριθούν, θα πρέπει μετά να λάβουμε υπογραφές από τα αρμόδια Υπουργεία. Πρόκειται ουσιαστικά για χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούν εκτός των άλλων και ανθρώπινο δυναμικό το οποίο να ασχολείται επισταμένως προκειμένου να τις διεκπεραιώσει.