Θλίψη και πόνο έχει προκαλέσει ο χαμός του 20χρονου ποδοσαφριστή που έχασε τη ζωή του από ανακοπή στην Καρδίτσα, στη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χαλκιδικής, Ισαάκ Εδιάρογλου, σε ανάρτησή του στο fb στέλνει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του νέου αθλητή και τονίζει για άλλη μια φορά ότι «Κανένας αγώνας (ποδοσφαιρικός και όχι μόνο) δεν θα πρέπει να ξεκινάει , αν δεν υπάρχει στο γήπεδο Απινιδωτής και πάροχος Α΄ βοηθειών ή γιατρός». Την ίδια στιγμή εκφράζει την ικανοποίησή του που στα γήπεδα της Χαλκιδικής έχει γίνει μια μεγάλη, κοινή προσπάθεια, και υπάρχουν απινιδωτές παντού.

Χαρακτηριστικό όμως είναι και το σχόλιο του Αναστάσιου Στεφανάκη από το Kids Save Lives, που προχωρά στις εξής παρατηρήσεις:

«Δύο νεαροί αθλητές ποδοσφαίρου έπαθαν καρδιακή ανακοπή.

Ο πρώτος, σήμερα, έχασε τη ζωή του σε γήπεδο της Καρδίτσας, 20 μόνο ετών.

Ο δεύτερος, σε 2μιση λεπτά ήταν πίσω στη ζωή, γιατί στο γήπεδο υπήρχε η πρόβλεψη της ανακοπής. Σε ένα λεπτό οι Δανοί συνεργάτες του είχαν ξεκινήσει #ΚΑΡΠΑ στην σταματημένη του καρδιά και είχαν ήδη κολλήσει τα ηλεκτρόδια του #ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ επάνω του. Ξέρουν ότι έτσι – #ΑΜΕΣΑ – αντιμετωπίζεται η καρδιακή ανακοπή, σήμερα ο Κρίστιαν Έρικσεν παίζει πάλι ποδόσφαιρο.

Όταν στέλνουμε τα παιδιά μας στα ελληνικά γήπεδα και τους συλλόγους, μήπως πρέπει να απαιτούμε τα αυτονόητα; Για τις εγκαταστάσεις είμαι σίγουρος πως έχουν προβλέψει έναν #πυροσβεστήρα. Για την καρδιά των αθλητών, προπονητών και φιλάθλων έγινε πρόβλεψη;

Μήπως σε κάθε άρθρο-είδηση καρδιακής ανακοπής, να γίνεται αναφορά από τους συγγραφείς,

– αν στο γήπεδο υπήρχε ένας απινιδωτής (κόστος 1,000-1200 ευρώ)

– κι αν στο γήπεδο υπήρχε ένας πιστοποιημένος ανανήπτης (κόστος 20-30 ευρώ, 5 ώρες σεμινάριο);

Σήμερα λείπουν δυστυχώς οι πιο κρίσιμες πληροφορίες σε 15 διαφορετικά άρθρα που διάβασα, κάτι που δεν βοηθάει ιδιαίτερα το επόμενο θύμα… Αν ξεκινήσει αυτή η καμπάνια, μήπως αύριο κιόλας θα γεμίσουμε τα γήπεδα με εκπαιδευμένο προσωπικό και απινιδωτές;

Η #Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, στην επιβίωση θυμάτων καρδιακής ανακοπής.

Η #Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία σήμερα και να τοποθετήσει 10,000 απινιδωτές σε κάθε κοινόχρηστο χώρο, είναι νόμιμο, είναι σωτήριο, είναι οικονομικό (το Υπουργείο Οικονομικών μείωσε το ΦΠΑ απινιδωτών στο 6%, χαρακτηρίζοντας τo “αγαθό που σώζει ζωές”).

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΜΙΑ ΖΩΗ;

Συλλυπητήρια στους αγαπημένους του νεαρού αθλητή, συμπάσχουμε ειλικρινά μαζί σας».