Ο Γεροπλάτανος είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Πολυγύρου και ανήκει στη Δ.Ε. των Ζερβοχωρίων. Η θέση του είναι στις παρυφές του όρους Χολομώντα σε υψόμετρο 400 μέτρα με πληθυσμό περίπου 350 κατοίκους. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 1854 έλαβε χώρα το Ολοκαύτωμα του Γεροπλατάνου από τους Τούρκους ως αντίποινα για το ξέσπασμα της Επανάστασης στη Χαλκιδική. Τότε μαρτύρησαν έξι νέες κοπέλες του Γεροπλάτανου, τις οποίες οι Τούρκοι έκαψαν ζωντανές. Η εκκλησία τις αναγνώρισε ως νεομάρτυρες και η μνήμη τους τιμάται στην ενορία του Αγίου Δημητρίου Γεροπλατάνου την πρώτη Κυριακή του Μαΐου κάθε έτους.

Το XalkidikiPolitiki θέλοντας οι αναγνώστες του να γνωρίσουν καλύτερα το χωριό και να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες γι’αυτο, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της κοινότητας του Γεροπλάτανου Δημήτριο Αντωνά θέτοντάς του μερικά ερωτήματα:

• Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.

Την ονομασία του το χωριό την οφείλει στον  “γεροπλάτανο“, σε ένα γέρικο δέντρο τόσο ξεχωριστό με ιστορία 1.000 ετών! Η θέση του χωριού ήταν τέτοια που το νερό ήταν αναγκαίο και αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα υπάρχουν ακόμη τόσες πηγές εδώ. Παλαιότερα οι κάτοικοι ασχολούνταν με την γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ σήμερα έχουν στραφεί γύρω από την παραγωγή καρυδιού με οργανωμένη την συστηματική καλλιέργεια.

• Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

Σίγουρα το πρώτο σημείο που θα πρέπει να επισκεφτεί κανείς είναι ο “γεροπλάτανος”. Πρόκειται για τον υπεραιωνόβιο πλάτανο που κοσμεί την πλατεία του χωριού μας και που από το 1976 έχει ανακηρυχθεί και διατηρητέο μνημείο της φύσης. Ένα άλλο σημείο που αξίζει να επισκεφτείτε είναι η “Παναγία” που βρίσκεται εντός του οικισμού, νοτιοδυτικά του χωριού. Εκεί θα βρείτε μεγάλα πλατάνια, τρεχούμενα νερά και ένα υπέροχο ξωκλήσι! Ακόμη αξίζει να δείτε και την πετρόχτιστη βρύση που όλο τον χρόνο, χειμώνα και καλοκαίρι, δροσίζει κατοίκους και επισκέπτες με το τρεχούμενο νερό της.

• Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;

Η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη γιορτή για τον Γεροπλάτανο. Κάθε χρόνο συρρέουν δεκάδες πιστοί στο ξωκλήσι της Παναγίας και εκεί αφού τελειώσει η θεία λειτουργία ακολουθεί μια μεγάλη γιορτή με φαγοπότι για όλους. Μια άλλη σημαντική γιορτή από τα πολύ παλιά χρόνια είναι αυτή της Αγίας Κυριακής στις 7 Ιουλίου που διοργανώνεται σε έναν εξίσου πανέμορφο χώρο όπου βρίσκεται και το ξωκλήσι της Αγίας! Τέλος τα Θεοφάνεια στον Γεροπλάτανο θα έλεγα ότι είναι ξεχωριστά, καθώς ο Αγιασμός τον Υδάτων πραγματοποιείται στον “γεροπλάτανο” (δέντρο), ο οποίος είναι γεμάτος με νερό και μικρά ψαράκια, λόγω της πηγής που υπάρχει στις ρίζες του. Κάθε χρόνο λοιπόν ανήμερα των Φώτων ο παπάς του χωριού ρίχνει εκεί μέσα τον σταυρό και τότε πέφτουν μικρά παιδιά για να τον πιάσουν και να λάβουν την ευλογία. Έπειτα ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με φαγοπότι για όλο τον κόσμο δωρεάν.

• Πως είναι η καθημερινότητα στο χωριό και αν υπάρχει κάτι που θα άλλαζε ή θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

Όσον αφορά το λειτουργικό θέμα βρισκόμαστε σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Το χωριό είναι πολύ καθαρό και γενικά προσπαθούμε για το καλύτερο. Οι περισσότεροι κάτοικοι εδώ είναι συνταξιούχοι, ενώ άλλοι ασχολούνται με την παραγωγή καρυδιού. Σίγουρα η καθημερινότητα διαφέρει από τον χειμώνα στο καλοκαίρι, καθώς τους χειμερινούς μήνες στο χωριό επικρατεί περισσότερη ησυχία σε σχέση με το καλοκαίρι που επισκέπτονται το χωριό αρκετοί άνθρωποι, ώστε να αντικρούσουν από κοντά το ένα από τα μεγαλύτερα πλατάνια του κόσμου! Το στενάχωρο όμως είναι ότι ο πληθυσμός μέρα με την μέρα μειώνεται και το δημογραφικό πρόβλημα σε εμάς διογκώνεται με την πολιτεία να οφείλει τάχιστα να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και δράσεις που θα απαλύνουν τούτη την κατάσταση. Όσο αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας εμείς εδώ χρειαζόμαστε θέσεις εργασίας, ώστε να απορροφηθούν όσο περισσότερα άτομα γίνεται και να παραμείνουν εδώ στον τόπο τους. Γιατί πλέον η κατάσταση είναι αρκετά λυπηρή. Οι νέοι αναγκάζονται να το βάζουν στα πόδια και να φεύγουν προς τις μεγαλουπόλεις, αναζητώντας μια αξιοπρεπή δουλειά που θα τους προφέρει τα προς το ζην. Τέλος θα έλεγα ότι σε συνεργασία με τον δήμο προχωράμε σε έργα τα οποία έχουν προγραμματιστεί και είναι ωφέλιμα για τον τόπο. Τέτοια έργα είναι η καινούρια μας δεξαμενή, οι ασφαλτοστρώσεις και άλλα.