Παραμονή του Αγίου Αθανασίου σήμερα και ο ιστορικός ναός της Συκιάς έχει φορέσει ήδη τα γιορτινά του, -όπως κάθε χρόνο- για τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Αθανασίου.

Ο Άγιος Αθανάσιος που είναι ο πολιούχος του χωριού τιμάται κάθε χρόνο τόσο από τους ντόπιους κατοίκους όσο και από επισκέπτες που σπεύδουν στο παραδοσιακό χωριό για να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία  του Αγίου.

Από παραμονή της εορτής στο χωριό -ημέρα μνήμης του Αγίου Αντωνίου- επικρατεί εορταστικό κλίμα, λόγω του πανηγυρικού εσπερινού και της περιφοράς της εικόνας που τελείται το απόγευμα. Έτσι όλοι οι δρόμοι οδηγούν προς τον ενοριακό ναό, ο οποίος βρίσκεται στην παλιά γειτονιά της Συκιάς και προστατεύεται ως ιστορικό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ανήμερα της εορτής, στις 18 Ιανουαρίου και σαν χτυπήσουν οι καμπάνες, οι κάτοικοι φορώντας τα γιορτινά τους ανηφορίζουν ξανά προς την εκκλησία, η οποία κατακλύζεται με πλήθος κόσμου! Ο Πρωτοπρεσβύτερος της ενορίας της Συκιάς πατέρας Νικόλαος τελεί αρχιερατική θεία λειτουργία, ενώ συνήθως χοροστατεί ο Μητροπολίτης Κασσάνδρειας κ.κ. Νικόδημος.

Τέλος, αφού τελειώσει η πανηγυρική Θεία Λειτουργία όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο παραδοσιακό κουρμπάνι που στήνεται εκείνη την ημέρα προς τιμήν του Πολιούχου τους, Αγίου Αθανασίου. Πρόκειται για νοστιμότατο φαγητό το οποίο βράζει σε καζάνια από το ξημέρωμα της 18ης Ιανουαρίου και μοιράζεται σε όλους τους πιστούς, κατοίκους και επισκέπτες.

Ο Άγιος Αθανάσιος 

Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Όμως ο πανάγαθος Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα. Λαμβάνει τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελετά μόνος του για να φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας.

Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία. 25 ετών χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολουθεί στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Αναδεικνύεται πρωτεργάτης στην καταδίκη της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου. Το 328 μ.Χ. και σε ηλικία 33 ετών εκλέγεται πανηγυρικά πατριάρχης Αλεξανδρείας. Από τη θέση αυτή αντιμετωπίζει ένα φοβερό πόλεμο εκ μέρους των αιρετικών οπαδών του Αρείου.

Όμως ο Άγιος, χάρη στην μεγάλη πνευματικότητά του και τη ζέουσα πίστη στο Θεό, κατορθώνει να βγει νικητής απ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες ακόμη και από τις πέντε εξορίες που του επιβλήθηκαν, καθώς ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Β΄ ήταν οπαδός του Αρειανισμού. Εκοιμήθη εν ειρήνη το 373 μ.Χ. Ο άγιος Αθανάσιος θεωρείται προστάτης όσων πάσχουν από ψυχοπαθολογικά προβλήματα. Σήμερα γιορτάζουν οι: Αθανάσιος, Θανάσης, Νάσος, Σάκης, Θάνος, Αθανασία, Νάσια, Νάνσυ, Θανασία, Θανασούλα, Κύριλλος, Κυριλλία, Θεόδουλος.