Στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων με το Ιουλιανό (παλαιό) ημερολόγιο στην Τρίγλια της Μικράς Ασίας προεξήρχε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Νωρίτερα, ο κ. κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην θεία λειτουργία των Θεοφανείων στον παλιό ναό του Αγίου Βασιλείου Τρίγλιας, τον οποίο ανακαίνισε ο τοπικός δήμος και τον χρησιμοποιεί ως πολιτιστικό κέντρο.

Μάλιστα πολλοί ήταν αυτοί που βρέθηκαν από τα Νέα Μουδανιά και τη Ν. Τρίγλια της Χαλκιδικής στη Κωνσταντινούπολη για την ξεχωριστή τελετή.

Στη τελετή παραυρέθηκαν ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς, ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας, ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζιδης, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, η αντιδήμαρχος Ν.  Προποντίδας Αναστασία Γιοβανοπούλου, ο αντιδήμαρχος Ν. Τρίγλιας του δήμου Ν. Προποντίδας Ιωάννης Καραπανταζής, ο πρόεδρος των απανταχού Τριγλιανών Αναστάσιος Μαστρογιάννης και άλλοι.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του xalkidikipolitiki δε θα πραγματοποιηθεί η ρίψη του τιμίου σταυρού στη θάλασσα, αλλά εντός του ιερού ναού του Αγίου Βασιλείου.