«Τα επαναλαμβανόμενα Εργατικά Ατυχήματα, σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρα, είναι αποτέλεσμα της γενικότερης απαξίωσης του συνόλου των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», επισημαίνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη συνεδρίασή της αποτιμώντας την τελευταία κινητοποίηση για το εργατικό δυστύχημα στο Ξυλόκαστρο με θύμα 45χρονη μητέρα πολύτεκνης οικογένειας, αλλά και τις συναντήσεις με την ΚΕΔΕ και τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Στην ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής (διαβάστε το πλήρες κείμενο) εκτός από τη δέσμευση ότι θα υπάρξει αναλυτικός σχεδιασμός νέων κινητοποιήσεων, ανάλογα και με την πορεία των εξeλίξεων, αναφέρει το διεκδικητικό πλαίσιο, που είναι το ακόλουθο:
«Διεκδικούμε:

 

1. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με ευθύνη των Δημοτικών Συμβουλίων σε όλες τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. Κάλυψη των τεράστιων οργανικών κενών.

2. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων οι οποίοι απασχολούνται εδώ και χρόνια με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις (Ε.Σ.Π.Α., Σχολικές Καθαρίστριες, Καθαριότητα, Π.Α.Γ.Ο. κ.λπ.).

3. Κατάργηση της διάταξης για υποχρεωτική εξάντληση ένδικων μέσων, περιοριστικά και μόνο στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

4. Αυστηρή τήρηση των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας με δεσμευτικό πλαίσιο και πρόστιμα και αυστηρές ποινές όπου δεν εφαρμόζεται η Νομοθεσία. Ποινές για όσους δεν το τηρούν.

5. Ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.). Δεσμευτική διαδικασία καταγγελιών, ελέγχων και πορισμάτων, με άμεση κοινοποίηση στον Εισαγγελέα.

6. Να πραγματοποιηθούν άμεσα και υποχρεωτικά Εκθέσεις Επαγγελματικού Κινδύνου και Επαγγελματικών Ασθενειών.

7. Κατάργηση του Εσωτερικού Ελέγχου. Η ανάθεση του «Εσωτερικού Ελέγχου», που ουσιαστικά αφορά τον διοικητικό έλεγχο όλων των υπηρεσιών, με αδιαφανείς διαδικασίες, είτε σε συγκεκριμένα «Γραφεία» ιδιωτών, είτε σε καθοδηγούμενα «Αυτοτελή Τμήματα» πλήρως ελεγχόμενα από τον Δήμαρχο, δεν είναι αποδεκτός. Οι αιρετοί αφού κατάργησαν τον προληπτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο εισάγουν έλεγχο κομμένο και ραμμένο στα «μέτρα τους».

8. Νέο μισθολόγιο τώρα!!! Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς. Αναγνώριση της μισθολογικής εξέλιξης των ετών 2016-2017. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

9. Ενίσχυση και επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Δεν είναι δυνατόν την στιγμή που η λίστα των νεκρών και τα χιλιάδες Εργατικά Ατυχήματα μέρα με τη μέρα αυξάνονται, η κυβέρνηση να μελετά την μείωση ή την κατάργησή του σε μερίδα εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πιστεύουν πως ήρθε η ώρα ο «κατήφορος» να τελειώσει. Η ασυδοσία, η ανομία, η «μαύρη» εργασία και το «μαύρο» χρήμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι φαινόμενα που αυξάνονται επικίνδυνα. Η απαξίωση που μεθοδικά εφαρμόζει η κυβέρνηση στραγγαλίζει λειτουργικά όλες τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και οι εργαζόμενοι σε αυτή γνωρίζουν πως τίποτε δεν τους χαρίστηκε!!! Ότι κερδήθηκε στο πέρασμα του χρόνου κερδήθηκε με αγώνες στο δρόμο και στους χώρους εργασίας. Κυβέρνηση και Αιρετοί να αναλάβετε τις ευθύνες σας τώρα…».

Πηγή: ertnews.gr /  Φωτογραφία Αρχείου