Εν αναμονή τελούν εκατοντάδες δήμοι ανά τη χώρα που δεν διαθέτουν δική τους υπηρεσία Δόμησης και εξυπηρετούνται από τις Υ.ΔΟΜ άλλων δήμων. Στην περίπτωση αυτή ανήκει και ο δήμος Κασσάνδρας που μετά από επαναλαμβανόμενες παρατάσεις του Υπουργείου προς τους ΟΤΑ Α. Βαθμού, έπαψε να καλύπτεται από την ΥΔΟΜ Ν. Προποντίδας. Μάλιστα, τελευταία το ποτήρι ξεχείλισε και για τις ομοσπονδίες Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. και Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ. που έφτασαν στην απόφαση απεργίας – αποχής των μελών τους από μια σειρά από υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους 332 Δήμους της Χώρας, οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης ενώ οι 164 (49%) όχι. Από τις 168 ΥΔΟΜ, οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες ΥΔΟΜ.

Στον δήμο Κασσάνδρας, η εν λόγω εξέλιξη έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, όταν ο επικεφαλής της Κώστας Παπαγιάννης, ανάρτησε το έγγραφο του αντιδημάρχου Ν. Προποντίδας, με το οποίο ενημέρωνε τον δήμο Κασσάνδρας για τα «Περί μη παροχής διοικητικής υποστήριξης». Ο πρώην δήμαρχος σχολίασε την εξέλιξη ως ¨αδιέξοδο στην ανάπτυξη¨  με προβλήματα όπως την αδυναμία έκδοσης οικοδομικών αδειών, τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια του ΕΣΠΑ και τα προβλήματα μηχανικών και εργολάβων. Μάλιστα ο κ. Παπαγιάννης κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να συνταχθούν από κοινού μαζί για να δώσουν λύση στο πρόβλημα, ενώ ήδη όπως αναφέρει είχε ενημερώσει τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Άμεσα, ωστόσο, η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, ενημέρωσε για τις εξελίξεις πάνω στο φλέγον θέμα, που δεν είναι άλλες παρά η ίδρυση Υπηρεσίας Δόμησης στον δήμο, μέσα από σύμβαση με την ΑΝΕΤΧΑ.

Ειδικότερα, η κ. Χαλκιά τόνισε: «Σχετικά με τη χθεσινή σκόπιμη παραπληροφόρηση των κατοίκων της Κασσάνδρας από τον Κώστα Παπαγιάννη αναφορικά με διοικητικό έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Νέας Προποντίδας, θέλω να σας ενημερώσω ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στον Δήμο μας Πολεοδομία. (Υπηρεσία Δόμησης Κασσάνδρας)

Έχουμε ολοκληρώσει από το 2022 τη σύμβαση με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής, (ΑΝΕΤΧΑ) η οποία προχωράει στη στελέχωση της Υπηρεσίας μας. Μάλιστα, μέχρι να ξεκινήσει η Πολεοδομία μας, έχουμε μεριμνήσει να επικοινωνήσουμε εγκαίρως με το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να προβεί σε διορθωτική τροποποίηση του άρθρου 97Α ν.3852/2010 και να εξακολουθεί ο Δήμος μας, όπως και άλλοι Δήμοι της χώρας, να υποστηρίζονται διοικητικά από μεγαλύτερους Δήμους.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα τελειώνει η ταλαιπωρία όλων μας που έπρεπε να πηγαίνουμε μέχρι τα Νέα Μουδανιά για τις πολεοδομικές υποθέσεις.

Θα παρακαλούσαμε τον κ. Κώστα Παπαγιάννη την επόμενη φορά να ενημερώνεται πρώτα θεσμικά για τις υποθέσεις του Δήμου, και μετά να πληροφορεί με υπευθυνότητα τους δημότες, ώστε να μη διαδίδει ανακρίβειες.
Στο κάτω-κάτω, τα γραφεία μας απέχουν δυο βήματα».