Προβληματισμό στον χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα προκαλούν οι αιφνίδιοι θάνατοι αθλητών που στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν νέα άτομα. Το τελευταίο διάστητμα έχει ανοίξει μια σοβαρή κουβέντα γύρω από το θέμα, στον χώρο του ποδοσφαίρου, όπου κινείται η πρωτοβουλία να τοποθετηθούν απινιδωτές σε όλα τα πδοσφαιρικά γήπεδα, όπου διεξάγονται αγώνες.

Η Ένωση Ποδοσφαρικών Σωματείων Χαλκιδικής, ήδη από το 2017 και μετά, με την ανάληψη καθηκόντων της νέας διοίκησης, είχε ζητήσει από τις 50 ομάδες της τότε, να διθέσουν από δύο άτομα, συνολικά 100 δηλαδή, τα οποία παρακολούθησαν σεμινάρια παροχής πρώτων βοηθειών.

«Έκτοτε το ΕΚΑΒ κάθε χρόνο εκπαιδεύει άτομα των ομάδων, ώστε πάντα στα γήπεδα να υπάρχει πάροχος πρώτων βοηθειών που χειρίζεται και απινιδωτή. Η παρουσία του απινιδωτή, έγινε υποχρεωτική και μάλιστα η ΕΠΣΧ έδωσε 25 απινιδωτές σε σωματεία του νομού, με τη συμβολή της Ελληνικός Χρυσός», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΠΣΧ Ισαάκ Εδιάρογλου.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν προκειμένου να συγκρίνουμε τις καταστάσεις, ο κ. Εδιάρογλου ανακάλεσε στη μνήμη του ένα αρκετά οδυνηρό και προσωπικό περιστατικό, όταν ο ίδιος και ο αδελφός του έπαιζαν μπάλα στα γήπεδα. «Κάποια στιγμή ο αδελφός μου έπαθε κάτι και συνέβη αυτό που λέμε ότι «γύρισε η γλώσσα του». Ευτυχώς όμως στο γήπεδο βρισκόταν ένας προπονητής που γνώριζε πώς να τον βοηθήσει και η συμβολή του ήταν καταλυτική για να επανέλθει ο αδελφός μου», περιγράφει ο κ. Εδιάρογλου.

«Άλλο ένα συμβάν σημειώθηκε στο γήπεδο των Ν. Μουδανιών το καλοκαίρι που μας πέρασε, με ένα μικρό παιδί το οποίο επανέφεραν με απινδιωτή που έφεραν από άλλο σημείο της πόλης, καθώς στο γήπεδο δεν είχαμε ακόμη», προσθέτει ο αντιπρόεδρος της ΕΠΣΧ.

Ο ίδιος επιμένει στο γεγονός ότι ο κόσμος πρέπει να εκπαιδευτεί μέσα από σεμινάρια στην παροχή πρώτων βοηθειών και στη χρήση απινιδωτή, προκειμένου να μπορεί να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του.