Σε κλίμα χαρμολύπης πραγματοποιήθηκε εχθές Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον Πολύγυρο, προς τιμήν του αείμνηστου Δημήτριου Τζηρίτη, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου, της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής που φέρει πλέον το όνομά του.

Ήταν όλοι εκεί. Συγγενείς, φίλοι, αιρετοί, συνεργάτες, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, άνθρωποι της διπλανής πόρτας που με μάτια υγρά και εμφανώς συγκινημένοι τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή ονοματοδοσίας προς τιμήν του.

Ο Δημήτριος Τζηρίτης για όσους δεν γνωρίζουν ήταν περιφερειακός σύμβουλος Χαλκιδικής με την παράταξη του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση από το 1987 μέχρι το θάνατό του και διατέλεσε δήμαρχος Πολυγύρου, αντινομάρχης, αλλά και περιφερειακός σύμβουλος από το 2010. Διατέλεσε ακόμη επικεφαλής σημαντικών οργανισμών και φορέων της Χαλκιδικής. Ήταν αυτό που λέμε “άνθρωπος του λαού”, ένα πρόσωπο αγαπητό και αποδεκτό στην τοπική κοινωνία με σπουδαία προσφορά δυνατό αυτοδιοικητικό αποτύπωμα.

Όντας εμφανώς συγκινημένος, ο περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας  Απόστολος Τζιτζικώστας για το όνομα “Δημήτριος Τζηρίτης” που έλαβε η αίθουσα των συνεδριάσεων και των εκδηλώσεων της ΠΕΧ δήλωσε: «Ο Δημήτριος Τζηρίτης υπηρέτησε με σεμνότητα, ειλικρίνεια, ευθύτητα, αποτελεσματικότητα και εντιμότητα τον τόπο του. Είχε επίκεντρο τον άνθρωπο, αγάπησε την Χαλκιδική όσο τίποτα άλλο και την έβαζα πριν και πάνω από όλα!».

Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας την άριστη  συνεργασία που είχε η ΠΚΜ μαζί του, καθώς και τον κοινό τους αγώνα για την καθημερινότητα και τα προβλήματα: «Εμείς όλοι που είχαμε τη χαρά και τη τιμή να δουλέψουμε μαζί του, να συνυπάρξουμε και στα έδρανα του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά και στις μάχες της καθημερινότητας που δίνουμε στην ΠΚΜ και την Χαλκιδική, γνωρίζουμε καλά πόσο πολύτιμος ήταν και πως δεν πρόκειται ποτέ να τον ξεχάσουμε».

«Η απόφαση για να δοθεί το όνομά του στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Χαλκιδικής, δεν σηματοδοτεί μόνο την αναγνώριση στο πρόσωπό του, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί τιμή σε έναν πολύ ξεχωριστό άνθρωπο με ένα αδιαμφισβήτητα σημαντικό έργο», κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Ο αντιπεριφερειάρχης του νομού Γιάννης Γιώργος έκανε λόγο για μια ιδιαίτερη μέρα τιμής και μνήμης σε έναν άνθρωπο που έθεσε τον εαυτό του για πάρα πολλά χρόνια στον χώρο της αυτοδιοίκησης: «Ακούω ακόμη τον ακούραστο φίλο Δημήτρη Τζηρίτη να πηγαινοέρχεται στους διαδρόμους και να μην έχει λείψει ποτέ από κοντά μας», είπε και συνέχισε: «Το αυτοδιοικητικό αποτύπωμα του στη Χαλκιδική είναι τεράστιο και δεν πρόκειται να ξεχαστεί γιατί ήταν όντως “καπετάνιος”, με ένα από τα καλύτερα μυαλά. Ήξερε από δουλειά τόσο στην θεωρία, όσο και στην πράξη. Ήταν αυτός που λέμε ένας πραγματικά ολοκληρωμένος αυτοδιοικητικός!».

Η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Ζωγράφου αναφέρθηκε τόσο στους οικογενειακούς δεσμούς που συνέδεαν της οικογένειά της με τον εκλιπόντα, όσο και στην στήριξη που της παρείχε κάποτε ο ίδιος: «Θυμάμαι που με πήρε από το χέρι και με έφερε στην ομάδα Τζιτζικώστα. Ας μου επιτραπεί λοιπόν να τον ονομάζω “πατέρα μου” στην πολιτική. Οι συμβουλές του, οι διδαχές του και οι πολύ ωραίες συζητήσεις που κάναμε με συνοδεύουν έως και σήμερα. Τις θεωρώ υπόβαθρο και πιστεύω ότι όποιος άνθρωπος φεύγει από αυτόν τον κόσμο, αλλά αφήνει το θετικό του αποτύπωμα, δεν φεύγει ποτέ! Ας κρατήσουμε λοιπόν αυτό για παρηγοριά και ας μας αγναντεύει από εκεί ψηλά».

Με τη σειρά της η περιφερειακή σύμβουλος Μέλα Κυριακίδου αναφέρθηκε στις λίγες, αλλά σημαντικές στιγμές που πρόλαβε να ζήσει κοντά στον αείμνηστο Δημήτριο Τζηρίτη: «Είμαι αυτή που παίρνει τη θέση του Τζηρίτη, ως περιφερειακή σύμβουλος. Καταλαβαίνετε ότι το φορτίο είναι βαρύ και ξαφνικό. Παρόλο’ αυτά είχα την τιμή να προλάβω να τον ζήσω -έστω- σε λίγες συναντήσεις που αν μη τι άλλο θα τις κρατήσω ως σεμινάριο».

Ο πρώην νομάρχης Χαλκιδικής Βασίλειος Βασιλάκης μίλησε για την ώθηση και τη σημαντική βοήθεια που του παρείχε ο Δημήτριος Τζηρίτης σχετικά με το ξεκίνημά του στον χώρο της αυτοδιοίκησης: «Ήταν ο άνθρωπος που με τη στήριξη και τη πίστη στο πρόσωπό μου με οδήγησε στην απόφαση μου να κατέβω δήμαρχος τον Αύγουστο του 1982. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πολύτιμη βοήθεια του και την άψογη συνεργασία μας όταν τον είχα αντιδήμαρχο. Πέρασα πολύ καλά μαζί του και του χρωστάω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ που με ενέπνευσε και φυσικά που με βοήθησε. Να είναι καλά εκεί που είναι, δεν θα τον ξεχάσω ποτέ!».

Φανερά συγκινημένη η κόρη του κ. Τζηρίτη, Ιωάννα, έκανε λόγο για μεγάλη τιμή σχετικά με την ονοματοδοσία της αίθουσας στο όνομα του πατέρα της: «Ο ίδιος δεν θα ήθελε να ήταν η σημερινή μέρα μια μέρα λύπης, οπότε ναι είναι μια μέρα τιμής και μνήμης για τον ίδιο!».

«Εμείς θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο για τη στήριξη, τον σεβασμό και την εκτίμηση που έδειξε αυτά τα χρόνια στο πρόσωπό του. Αυτό ας εκληφθεί ως ένα ευχαριστώ από εκείνον, από εκεί που βρίσκεται…», κατέληξε η Ιωάννα Τζηρίτη.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ακόμη οι δήμαρχοι των δήμων της Χαλκιδικής, ο πρώην νομάρχης του νομού Αστέριος Ζωγράφος (νυν δήμαρχος Πολυγύρου), σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πολυγύρου, η σύζυγος, τα παιδιά και ο αδελφός του Δ. Τζηρίτη,ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος,η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά  πρώην νομαρχιακοί σύμβουλοι, ο προεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος κ.α..

Για περισσότερες φωτογραφίες Πατήστε εδώ