Σταθερές παραμένουν οι τιμές σε σχέση με πέρσι, στην αγορά ακινήτων της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηματομεσιτικού συλλόγου, Γρηγόρη Στοιβαχτάρη, τα ακίνητα που «φεύγουν» πρώτα είναι εκείνα για τα οποία τρέχουν προσφορές.

Οι ξένοι πρωταγωνιστούν στη ζήτηση αλλά εξίσου σημαντικό ενδιαφέρον για μικρότερα ακίνητα δείχνουν και οι Έλληνες. Αυτό που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία στη σύναψη των συμβολαίων. Όπως τονίζει ο κ. Στοιβαχτάρης, το 2010 μπορούσε να γίνει ένα συμβόλαιο μέσα σε 5 ημέρες. Τώρα πλέον απαιτούνται 23 με 23 δικαιολογητικά για μια απλή συμβολαιογραφική πράξη.

Στη Χαλκιδική ένας λόγος παραπάνω που εμποδίζει τη γρήγορη εκτέλεση των συμβολαίων είναι το κτηματολόγιο, Η μη ολοκληρωμένη κτηματογράφηση είναι πρόβλημα για τα ακίνητα όπως αναφέρει ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών. «Υπάρχει περίπτωση αδόμητου ακινήτου, για τουριστική επένδυση, που έκανε δύο χρόνια να ολοκληρωθεί», σημειώνει με έμφαση.

Οι ξένοι αγοραστές είναι κυρίως βαλκάνιοι, ενώ η αγορά της Χαλκιδικής έχασε τους Ρώσους με την έναρξη του Ουκρανικού πολέμου. Το γεγονός από μόνο του θεωρήθηκε μεγάλο πλήγμα, καθώς η Ρωσία ήταν μια πολύ καλή αγορά. Εκτός Βαλκανίων υπάρχει ενδιαφέρον και από Γερμανούς και Ισραηλινούς, σε πολύ μικρότερο βαθμό.

Από τη Χαλκιδική, οι πιο ακριβές περιοχές είναι η Κασσάνδρα και η Νικήτη. «Η τιμή του ακινήτου καθορίζεται από την παλαιότητα και τη θέση του. Αν είναι πρώτο στο κύμα, αν έχει αυλή και μεγάλο οικόπεδο, αν είναι σε πλεονεκτικό σημείο», αναφέρει ο κ. Στοιβαχτάρης. Άλλωστε, όπως λέει, οι Έλληνες και οι Ρώσοι είναι αγοραστές για ιδία χρήση, ενώ πολλοί βαλκάνιοι επενδύουν στα ακίνητα για εκμετάλλευση.

Σύμφωνα μάλιστα με το μεσιτικό γραφείο Κασσάνδρας της Σούζαν Ιωακειμίδου Jameson, οι Βούλγαροι αγοραστές επενδύουν σε μεγάλες κατοικίες για τους ίδιους, ενώ μικρότερα σπίτια αγοράζουν προς εκμετάλλευση οι Σέρβοι και οι Σκοπιανοί. «Υπάρχει ενδιαφέρον και από την κεντρική Ευρώπη και λίγο από τη Σουηδία», μας λένε από το ίδιο γραφείο διαχείρισης ακινήτων. Όπως μας πληροφορούν, οι τιμές κυμαίνονται από 1800 – 2000 ευρώ/τ.μ., αλλά υπάρχουν και μεγάλα, πολυτελή σπίτια που φτάνουν τις 5000 ευρώ/τ.μ.

Το εν λόγω μεσιτικό γραφείο εκτιμά πως η αγορά ακινήτων παρουσιάζει άνοδο κατά 30 τοις εκατό σε σχέση με το 2019. Ωστόσο οι Έλληνες δεν έχουν την αγοραστική δυναμική των ξένων. Εν αντιθέσει, τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2014 και τα τρία χρόνια που ακολούθησαν, μάλλον πουλάνε, παρά αγοράζουν σπίτια.