Λύση σε ένα πάγιο αίτημα που αποτελεί τη μετατροπή του αλιευτικού καταφυγίου σε λιμένα στη Δημοτική Κοινότητα της Νέας Φώκαιας του Δήμου Κασσάνδρας φαίνεται πως προσπαθεί να δώσει η Δημοτική Αρχή της περιοχής.

Όπως σημειώνει στο Xalkidiki Politiki ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Φώκαιας κ. Καπετάνιος Κομνηνός, η δημιουργία λιμένος στην κωμόπολη θα σταθεί σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια περαιτέρω εξωστρέφειας της περιοχής αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα το τουριστικό της προϊόν.

Η Νέα Φώκαια αποτελεί ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό με το καλοδιατηρημένο βυζαντινό πύργο του Αγίου Παύλου, το γραφικό λιμανάκι, τις όμορφες παραλίες και την καθαρή θάλασσα. Βρίσκεται  σε απόσταση 78 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ένα από τα νεότερα χωριά της Κασσάνδρας, καθώς ιδρύθηκε το 1922 από πρόσφυγες Μικρασιάτες.

 

Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.

«Πρόκειται για έναν προσφυγικό οικισμό. Οι πρώτοι πρόσφυγες κατέφθασαν εδώ το 1922 και εγκαταστάθηκαν επάνω στο μετόχι στον Πύργο, όπου έχτισαν και το σχολείο δίπλα στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων. Αυτοί που ίδρυσαν τον οικισμό κατάγονταν από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας, πόλη κοντά στη Σμύρνη, εξ ου και το σημερινό όνομα. Η περιοχή δεν κατοικούνταν δηλαδή πριν από τους πρόσφυγες καθώς αποτελούνταν από καλογερικά μετόχια».

Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

«Στη Νέα Φώκαια μπορεί κανείς να επισκεφθεί εκτός από τον βυζαντινό πύργο, το σχολείο που είναι δίπλα και τα κολιγόσπιτα όπως τα ονομάζουμε, τα οποία βέβαια δεν είναι σε πολύ καλή μορφή καθώς είναι ερημωμένα. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί επίσης το αγίασμα του Αγίου Παύλου όπου συντελείται και το πανήγυρι κάθε καλοκαίρι. Αυτά είναι τα αρχαιολογικά σημεία της περιοχής.

Από εκεί και πέρα φυσικά είναι και οι εξαιρετικές παραλίες που προσφέρει ο τόπος και φυσικά ο βυζαντινός πύργος. Πρόσφατα μάλιστα έγινε και μία προβολή ενός 20λεπτου ντοκιμαντέρ, το οποίο απέσπασε και διεθνές βραβείο, από την αρχαιολογική υπηρεσία με προτζέκτορα το οποίο είχε φοβερό ενδιαφέρον καθώς αποτυπώνονταν ολόκληρη η ιστορία του πύργου. Οι προβολές ξεκίνησαν πρόπερσι και σταμάτησαν ουσιαστικά με τον κορωνοϊό. Ο πύργος μετά από κάποιες εργασίες που έγιναν από την αρχαιολογία μπορεί να είναι και επισκέψιμος. Οι εργασίες περιλάμβαναν τρία νέα πατώματα με μία σκάλα μέσω της οποίας μπορεί ο επισκέπτης να ανέβει μέχρι επάνω στις πολεμίστρες. Μένει απλά να δοθεί το πράσινο φως. Πρόκειται για τον μοναδικό ίσως πύργο στη Χαλκιδική που είναι σε αυτή την τόσο καλή κατάσταση. Είναι ένα τοπόσημο το οποίο επισκέπτονται ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες 2 με 3 γκρουπ σε ημερήσια βάση.

Επίσης αυτό το διάστημα δρομολογείται να ολοκληρωθούν και οι εργασίες στη σκεπή του παλιού προσφυγικού σχολείου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον βυζαντινό πύργο, το οποίο έχτισαν οι πρόσφυγες ακριβώς μόλις έφτασαν».

 

 

Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;

«Γίνεται η περιφορά της εικόνας όταν γιορτάζει η εκκλησία και στη συνέχεια μοιράζονται τα πρόσφορα. Στην τελετή έρχεται πάντα ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Μιχαηλίδης από τον Πολύγυρο. Γίνεται η λειτουργία και στη συνέχεια κατεβαίνουμε κάτω στον Άγιο Παύλο στο αγίασμα όπου προσκυνάει ο κόσμος, ενώ στη συνέχεια γίνεται η περιφορά της εικόνας στο χωριό. Από εκεί και πέρα υπάρχει το περίφημο πανηγύρι του Αγίου Παύλου στις 29 Ιουνίου κατά το οποίο στήνονται πάγκοι που φτάνουν έως και τα 500 μέτρα. Το πανηγύρι είναι πολυήμερο και κρατάει συνήθως 2-3 μέρες. Επειδή είναι και καλοκαίρι μαζεύει εκτός φυσικά από τον ντόπιο πληθυσμό και τα γύρω τα χωριά που έρχονται πάντα και τουρίστες».

Πως είναι η καθημερινότητα στο χωριό και με τι δραστηριοποιούνται οι κάτοικοι;

«Στη Νέα Φώκαια πλέον οι κάτοικοι μετά τη δημιουργία αυτών των πολύ μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων όπως για παράδειγμα το Sani Resort ασχολούνται ως επί το πλείστον με τον τουρισμό. Πολύ παλαιότερα οι κάτοικοι απαρτίζονταν από αγρότες, από αλιείς, το συγκεκριμένο μάλιστα επάγγελμα συνεχίζει και ανθίζει ακόμα και στις μέρες μας, αλλά αυτή τη στιγμή τα βασικά έσοδα των κατοίκων προέρχονται από τον τουρισμό».

 

Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε ή θα άλλαζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

«Σίγουρα ένα βασικό είναι το καταφύγιο που έχουμε, το οποίο θα έπρεπε κάποια στιγμή να γίνει ένα λιμάνι το οποίο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και να φέρει στην περιοχή κρουαζιέρες, έσοδα αλλά και μία άμεση εξυπηρέτηση των αναγκών των τουριστών. Θα μπορούσαν από τη μία μεριά να μετακινηθούν στην άλλη, να πάνε για παράδειγμα μέχρι το Παλιούρι είτε ακόμα και απέναντι στη Σιθωνία. Το λιμάνι είναι ένα από τα βασικά που θα έπρεπε να τακτοποιηθεί. Τώρα είναι απλώς ένα καταφύγιο που χρησιμεύει σε κάποιους άμα τους πιάσει μία φουρτούνα ή φυσικά στα αλιευτικά σκάφη. Είναι το μόνο που θα μπορούσε να δώσει ένα άνοιγμα και να φέρει και έσοδα στο χωριό αλλά και να εξωραΐσει την περιοχή όπου υπάρχουν δύο ρέματα τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα. Έχουν βγει κάποιες μελέτες οι οποίες είναι μάλιστα ολοκληρωμένες, για να υλοποιηθεί αυτό το λιμάνι και μάλιστα τώρα φαίνεται να το προχωράει και η δήμαρχος είτε για να ενταχθεί σε κάποιο πακέτο χρηματοδότησης είτε να γίνει κάποια συνεργασία με ιδιώτη για κάποια χρόνια».