Η σημασία κι ο υποστηρικτικός ρόλος των μουσείων στη διεύρυνση της σχολικής γνώσης, στον εμπλουτισμό της σχολικής εμπειρίας, στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών και των πολλαπλών τους δεξιοτήτων είναι αναμφισβήτητα, αφού πρόκειται για εκπαιδευτικά ιδρύματα που παρέχουν αναρίθμητες ευκαιρίες για άτυπη μάθηση και μη τυπική εκπαίδευση. Αποτελούν πολύτιμη πηγή πολιτισμικής, ιστορικής, επιστημονικής και αισθητικής γνώσης, προσφέρουν πολλές δυνατότητες για έρευνα και ανακάλυψη και γόνιμο έδαφος για ενεργητική μάθηση. Αναγνωρίζονται, λοιπόν, ως περιβάλλοντα μάθησης με εκπαιδευτικό, κοινωνικό, ψυχαγωγικό χαρακτήρα και η αξία τους εντοπίζεται τόσο στη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, όσο και στην προετοιμασία για το μέλλον, προς όφελος της κοινωνίας. Είναι, τελικά, ζωντανοί οργανισμοί, που μας συνδέουν με την ιστορία της ανθρωπότητας, και, παράλληλα, μοναδικά περιβάλλοντα μάθησης «με νόημα», αφού προσφέρουν πλούσιες, πολυ-αισθητικές εμπειρίες.

Γι’ αυτό, λοιπόν, στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και της θεματικής «Μουσειακή Εκπαίδευση», πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των μαθητών του Γ1 του ΓΕ. Λ. Πολυγύρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, με τη συνοδεία της εκπαιδευτικού Ανδρομάχης Τζιότζιου, κλάδου ΠΕ02. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές τον εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και κοινωνικό ρόλο ενός σύγχρονου μουσείου, αλλά και τον κομβικό ρόλο του συγκεκριμένου μουσείου στην πολιτιστική ανάδειξη της πόλης τους και της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής, καθώς είναι και το μόνο αρχαιολογικό μουσείο στην Χαλκιδική.

Η «ξενάγηση» των μαθητών από τους αρχαιολόγους Δήμητρα Ακτσελή και Σταμάτη Χατζητουλούση, την αρχιτέκτονα Χρυσούλα-Βαλεντίνη Αδάμου και την εικαστικό Τερψιχόρη Ξανθοπούλου ήταν κατατοπιστική, αποκαλυπτική και γοητευτική, μα, πάνω απ’ όλα ανθρώπινη, φιλική και εγκάρδια! Σε συνδυασμό με τις πολυμεσικές εφαρμογές του μουσείου (διαδραστικό χάρτη-χρονολόγιο, τρισδιάστατη προβολική χαρτογράφηση της ανασκαφικής δραστηριότητας, κείμενα, φωτογραφίες, γραφικά, διαδραστικές οθόνες με τοπία και αρχαιότητες, εμπλουτισμένα με εικόνες και ήχο από διαχρονικές δραστηριότητες στην περιοχή), οι μαθητές είχαν μια πολυεπίπεδη πληροφόρηση και μια μοναδική, απολαυστική βιωματική εμπειρία!

Συνειδητοποίησαν, πια, όλoι τους πως τα μουσεία δεν είναι «εκθετήρια», αλλά χώροι δημιουργίας και έκφρασης, εκπαίδευσης, πλήρωσης και απόλαυσης και πως η επίσκεψη στα μουσεία αποτελεί μια ολιστική εκπαιδευτική διαδικασία, κατά την οποία ο επισκέπτης διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες, παίρνει ερεθίσματα, δραστηριοποιείται, ανακαλύπτει και γεύεται την πληροφορία μόνος του! Παράλληλα, διαπίστωσαν την αναγκαιότητα και τη συμβολή της διεπιστημονικής προσέγγισης και συνεργασίας, τόσο στα στάδια της ανακάλυψης και της αποτελεσματικής προβολής των εκθεμάτων ενός μουσείου, όσο και στην τελική απόλαυσή τους από το κοινό! Επιπλέον, ανακάλυψαν ενδιαφέρουσες πτυχές επαγγελμάτων σχετικών με τα μουσεία και απρόσμενες επαγγελματικές διεξόδους και προοπτικές που ανοίγονται στον χώρο αυτό!