Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο “Η Χαλκιδική των ευκαιριών και των προκλήσεων” διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο του 31ου Money Show, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα και οι στόχοι του Επιμελητηρίου καθώς και δυο νέες και ενδιαφέρουσες έρευνες που διεξάγονται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και την ελαιοκαλλιέργεια, καθώς και την κλαδική απασχόληση στο νομό Χαλκιδικής και την αειφόρο ανάπτυξη.

Ακόμη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής με τίτλο: “Taste Halkidiki”, καθώς και ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα τα οποία έχει αναλάβει ο φορέας.

«Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής πιστεύει ότι η σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την έρευνα, την καινοτομία και την κατάρτιση μπορούν να δώσουν σημαντικές απαντήσεις και ερεθίσματα για την ανάπτυξη του επιχειρείν», δήλωση στην αρχική του τοποθέτηση μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του φορέα Γιάννης Κουφίδης.

Στη δεύτερη ενότητα ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, οι πέντε Δήμαρχοι και ο Πρόεδρος της ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ παρουσίασαν τις δικές τους τοποθετήσεις και projects αναφορικά με το θέμα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος μίλησε για το νομό με ιστορικά στοιχεία, τα οποία καθόρισαν και τη μετέπειτα πορεία του σε οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο ανά τις δεκαετίες. Μάλιστα χαρακτήρισε μεγάλο λάθος της δεκαετίας του ’70 τις αγοροπωλησίες οικοπέδων μέσω τεμαχισμών που οδήγησαν και στην άναρχη δόμηση αυθαιρέτων, χωρίς υποδομές, όταν είχε ξεκινήσει η απόκτηση β’ κατοικίας. Ο αντιπεριφερειάρχης μίλησε για τα πρώτα χρόνια της αυτοδιοίκησης, την πορεία των ε΄ργων τα τελευταία χρόνια και την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο νομός, που πλέον έχουν γίνει αρκετές και σοβαρές, όπως είπε, παρεμβάσεις.

Η δήμαρχος Κασσάνδρας και οικονομική επόπτρια του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Αναστασία Χαλκιά, χαιρέτισε τις εκδηλώσεις κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση, και μιλώντας για τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα της χερσονήσου που είναι η ύδρευση και τα έργα στην επεξεργασία των λυμάτων. Μίησε για τη δυσκολία νομιμοποιήσεων των λιμενικών εγκαταστάσεων του αιγιαλού, και άλλα παρόμοια γραφειοκρατικά προβλήματα, καθώς και για τις ιδιαιτερότητες των χωριών, όπως η Άθυτος για παράδειγμα.

Στα μεγάλα έργα του δήμου Ν. Προποντίδας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς. Αρχικά μίλησε για τα φράγματα και την εκμετάλλευση των βιολογικών προς εξοικονόμηση νερού για άρδευση, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην ενοποίηση του παραλιακού μετώπου από τη Ν. Ηράκλεια ως τα Ν. Μουδανιά. Επιπλέον μίλησε για τη διευθέτηση των ρεμάτων και τα αντιπλημμυρικά έργα της ΠΕΧ στον δήμο, όπως επίσης και για παρεμβάσεις εσωτερικής οδοποιίας.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος μίλησε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του τρόπου εργασίας και της Αυτοδιοίκησης. Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του, οι οικουμενικότητες της Χαλκιδικής, το Άγιον Όρος και ο Αριστοτέλης, αλλά και η τουριστική θέση του νομού, είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, που οδηγούν στο εύλογο συμπέρασμα, ότι η Χαλκιδική «θα έπρεπε να είναι ένα μικρό Μονακό». Ωστόσο, όπως είπε υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν, όπως το οδικό δίκτυο, οι λιμενικές υποδομές, οι δομές υγείας, η ύδρευση, η αποχέτευση, ακόμη και η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές.

Για τα προβλήματα λόγω έλλειψης νερού μίλησε και ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου Γιάννης Σιμώνης, που συμφώνησε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η κατασκευή φραγμάτων στο νομό.

Στα έργα που χρηματοδοτεί μέσω προγραμμάτων και εκτελεί η ΑΝΕΤΧΑ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής, Γιώργος Πασαλής. Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη αποκέντρωσης, δηλαδή τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση προς την αυτοδιοίκηση.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν αιρετοί και εκπρόσωποι φορέων, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Γιάννης Αρζουμανίδης, ο τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Τσιουπλάκης, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και πολλοί άλλοι.