Τα έργα και τον προγραμματισμό του ΕΣΠΑ παρουσιάστηκαν σε ειδική ημερίδα στον  Πολύγυρο από τον Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτιζκώστα. Ειδικότερα, το σύνολο των έργων που έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί από την προγραμματική περίοδο 2014-2020, αλλά και αυτά που προγραμματίζονται για το νέο ΕΣΠΑ 2023-2029  παρουσίασε η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής κ Αγγελική Ωραιοπούλου.

Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την Εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Περιφέρεια όλο αυτό το διάστημα αξιοποιεί στο έπακρο τους ευρωπαϊκούς πόρους με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, σε μια Περιφέρεια έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε τα εξής:

«Εντάξαμε σε όλο το νομό έργα αντιπλημμυρικά, έργα στον πολιτισμό, τον τουρισμό, την  οδική ασφάλεια, τις μεταφορές, στο οδικό δίκτυο, έργα στα σχολεία, στα νοσοκομεία, έργα στην πολιτική στήριξης της επιχειρηματικότητας, και στο περιβάλλον. Όλα τα παραπάνω αναβαθμίζουν τη Χαλκιδική βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και ταυτόχρονα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να πετύχουμε την ανάπτυξη στον τόπο μας, που θα στηρίζεται όχι μόνο στον τουρισμό αλλά στην Αγροτική οικονομία, στις υπηρεσίες και μία σειρά από άλλους τομείς που η Χαλκιδική και η κεντρική Μακεδονία μπορούν να υπηρετήσουν. Και βέβαια παρουσιάσαμε και τη νέα προγραμματική περίοδο, το νέο ΕΣΠΑ που ξεκινάει και τα σημαντικά έργα που σκοπεύουμε να εντάξουμε σε αυτό.  Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ολοκληρώσαμε ένα ΕΣΠΑ με 100% απορροφητικότητα. Δεν έμεινε ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο. Στο νέο ΕΣΠΑ που ξεκινάει είμαστε αποφασισμένοι να απορροφήσουμε γρήγορα τους πόρους και να τους κατευθύνουμε στην πραγματική οικονομία και στις ανάγκες των συμπολιτών μας. Και βέβαια το επόμενο διάστημα θα εξειδικεύσουμε μαζί με όλους τους φορείς, τους δημάρχους, το Επιμελητήριο, τις αρχές του τόπου αυτού, όλα τα επιμέρους έργα στους άξονες που θα γίνουν στο νέο ΕΣΠΑ προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας».

 

Ως τώρα 141 εκατομμύρια ευρώ σε 81 έργα

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος έκανε λόγω για την επόμενη ημέρα που η Χαλκιδική θα διεκδικήσει ένα μεγάλο μέρος του νέου κοινοτικού προγράμματος. «Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση υλοποιεί το ένα τρίτο των πόρων του κοινοτικού πλαισίου στήριξης. Εμείς θα μπορούμε να έχουμε ενταγμένα σοβαρά και μεγάλα έργα ώστε να είμαστε πολλαπλά έτοιμη για την επόμενη μέρα», είπε. Στην τοποθέτησή του ο κ. Γιώργος ανέτρεξε στο παρελθόν και στον τρόπο που η χώρα μας, διαχρονικά διαχειρίστηκε τα κοινοτικά κονδύλια, με τα όποια λάθη και παραλείψεις αλλά και τις καθοριστικές αποφάσεις που πάρθηκαν.

Ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας, στη δική του τοποθέτηση θέλησε από την αρχή να αποσαφηνίσει τον στόχο της ενημέρωσης, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τη φιλοσοφία στην επιλογή των προς ένταξη έργων. «Ο κεντρικός κορμός των επιλογών μας είναι να πετύχουμε την ανάκαμψη σε μια βιώσιμη λογική με επίκεντρο τον άνθρωπο», είπε. Ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να χρηματοδοτεί έργα εάν δεν υπάρχουν μελέτης. Ο ίδιος αποκάλυψε μάλιστα ότι ήδη σχεδιάζεται ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος για τη χερσόνησο της Σιθωνίας όπως το ανάλογο έργο που εκτελέστηκε στην Κασσάνδρα. Στο θέμα αυτό ακολούθησε η παρέμβαση του δημάρχου Σιθωνίας Κυπαρίσση Ντέμπλα που τόνισε ότι είναι καιρός να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο στη Σιθωνία. Για τους δε κόμβους της Νικήτης ο κ. Γιώργος απάντησε ότι το έργο είναι σε πορεία υλοποίησης, αλλά όχι κάτι διαφορετικό σε οδικό άξονα. Στο ίδιο θέμα ο κ. Τζιτζικώστας από την πλευρά του ανέφερε, για πρώτη φορά, ότι υπάρχει σχεδιασμός να ενωθεί η περιφερειακή της Θεσσαλονίκης, λίγο πριν το τέλος της ανατολικά με τον δρόμο Θέρμης – Γαλάτιστας, έπειτα να γίνει νέα χάραξη που θα φτάνει κάτω. «Είναι έργο οραματικό το κόστος του οποίου δεν μπορεί να καλυφθεί από ένα και μόνο πρόγραμμα. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να το διεκδικήσουμε, λύσεις υπάρχουν. Στο παρελθόν υπήρξαν μελέτες, και τώρα ζήτησα να γίνει μια πρώτη έρευνα», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Η κα. Ωραιοπούλου έκανε λόγο για 81 έργα της τάξεως των 141 εκατ. ευρώ, 85 εκατ. ευρώ ενώ διατέθηκαν σε 1900 επιχειρήσεις που θέλησαν να βελτιώσουν τη θέση τους. Στα αντιπλημμυρικά έργα έγιναν σοβαρές παρεμβάσεις στην Αθωνική Πολιτεία, που λογίζεται ως κομμάτι που επηρεάζει άμεσα το νομό. Η αντιπλημμυρική προστασία Ιερισσού, Νεών Μουδανιών, Διονυσίου και Ολύνθου, είναι παραδείγματα έργων που ανέφερε η κα. Ωραιοπούλου, μαζί με τις διευθετήσεις ρεμάτων σε περιοχές όλου του νομού. Στο θέμα της ύδρευσης, παρεμβάσεις έγιναν με τις μονάδες αποσιδήρωσης στον Πολύγυρο ενώ στον τομέα των σχολικών μονάδων εκτελέστηκαν μεγάλα έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε σχολεία όλου του νομού.

 

 

Επί ποδός οι δήμοι για ώριμες μελέτες 

Ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος ανέφερε ότι ο δήμος είναι έτοιμος και θα αναμένει τις προκηρύξεις, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες. «Μέλημα δικό μας είναι να περάσουμε στην αντεπίθεση προετοιμαζόμενοι και αποτελεσματικοί προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας», είπε ο δήμαρχος.

«Είχαμε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα προγράμματα που θα ανοίξουν. Εμείς είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε προτάσεις για σχολεία, αντιπλημμυρικά και βιολογικούς. Αυτό σημαίνει δουλειά για να ετοιμάσουμε τις μελέτες», τόνισε ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς.

«Το νέο πρόγραμμα που ανοίγει δίνει μια τρομερή προοπτική για την επόμενη θητεία και για όσους θα έχουν μελετητική ετοιμότητα. Έχουμε προτεραιότητα τα οδικά δίκτυα, το νερό, τους βιολογικούς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος.

Η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, σε δήλωσή της τόνισε: «Σήμερα βρέθηκα στον Πολύγυρο στην αίθουσα του Επιμελητηρίου που φιλοξένησε  την Ημερίδα με θέμα «Το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Ενημερώθηκα  για τα έως τώρα επιτεύγματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής για τα αποτελέσματα και τα οφέλη από τις δράσεις και τα έργα που ολοκληρώνονται. Μέλημα μας είναι να αξιοποιούμε το οποιοδήποτε χρηματικό εργαλείο προετοιμάζοντας  και υποβάλλοντας μελέτες και προτάσεις για την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας δήλωσε σχετικά: «Κατά αρχάς η συνεργασία μου με τη περιφέρεια είναι άριστη όπως είδατε και στην παρέμβαση που έκανα έθεσα ότι επιτέλους η Σιθωνία πρέπει να αποκτήσει ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο.   Επίσης αναφέρθηκα στο κυκλοφοριακό  στη Νικήτη και την ετοιμότητα της μελέτης  για τους κόμβους. Δυστυχώς το ΕΣΠΑ 2014-2020  ήταν εκτός της διοίκησής μου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ετοιμότητα για υποβολή πρότασης που αφορά τη βελτίωση αναβάθμισης του βιολογικού Σάρτης και Αγίου Νικολάου. Μια μεγάλη πρόταση που αφορά αναπλάσεις καθώς και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, πρόταση για το πράσινο ταμείο (όπου έχουμε ετοιμότητα) και ίσως μέσω του Λιμενικού Ταμείου υποβολή πρότασης για την προστασία των ακτών από τη διάβρωση».

Γρ. Τάσιος: Η Χαλκιδική “διψάει” για υποδομές

Για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ο πολιτευτής της ΝΔ και πρόεδρος των ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος σχολίασε τα εξής: «Η Χαλκιδική «διψάει» για υποδομές που θα μπορέσουν να απογειώσουν τη δυναμική της. Οι καλές πρακτικές της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου πρέπει να αποτελέσουν σκαλοπάτι για να ανέβουμε ακόμη πιο ψηλά, διαμορφώνοντας την «επόμενη μέρα» για τον τόπο μας. Ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή, η μεταποίηση μπορούν να εγγυηθούν ένα πραγματικό αναπτυξιακό άλμα για τη Χαλκιδική, στο βαθμό που νέες, σύγχρονες και αναβαθμισμένες υποδομές γίνουν πραγματικότητα και επιλύσουν οριστικά χρόνια προβλήματα. Από την άρδευση και την ύδρευση μέχρι τα οδικά δίκτυα, από τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που είναι και ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας».