Η Μαρία Παντζίκη και η Σάρα, ένα μεγαλόσωμο αλλά γλυκύτατο σκυλί, έχουν αναπτύξει την ιδιαίτερη σχέση τους εδώ και δύο μήνες. Η Μαρία απέκτησε τη Σάρα, μέσα από την πρωτοβουλία του δήμου να δημοσιοποιεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στοιχεία για αδέσποτα προς υιοθεσία, αφού τα περισυλλέγει και τα περιθάλπει. «Τα αδέσποτα πρέπει να τα αγκαλιάσουμε όλοι γιατί μόνο αγάπη λαμβάνουμε από αυτά», τονίζει η Μαρία. Η ίδια δηλώνει ότι στάθηκε τυχερή με τη Σάρα, που ήταν εκπαιδευμένη από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες της. «Τώρα το μόνο που μένει είναι να μας αγαπήσει», λέει.

Σύμφωνα με τον Παύλο Παντζίκη, αντιδήμαρχο Κασσάνδρας, ο δήμος έχει αναπτύξει μια συνεργασία με τη φιλοζωική  Animal Rescue, μέσω της οποίας τα ζώα αποστέλλονται σε Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία. Στην Ελλάδα οι υιοθεσίες είναι μετρημένες στα δάχτυλα, τονίζει ο κ. Παντζίκης. Αντιθέτως, έχουν καταλήξει σε οικογένειες του εξωτερικού πάνω από 700 αδέσποτα.

Ο αντιδήμαρχος κ. Παντζίκης έκανε λόγο για μια δύσκολη διαδικασία, και περισσότερες από 400 στειρώσεις σκύλων μέσα από τα προγράμματα της φιλοζωικής και 1200 περιπτώσεις στειρώσεων που αφορούν γάτες. «Οι δημότες μέσω προγραμμάτων, μπορούν με 20 ευρώ, να προχωρήσουν σε μια στείρωση. Οι αναλογίες σήμερα είναι μεγάλες, κι εμείς δεν το περιμέναμε πως θα αντιμετωπίσουμε τόσα αδέσποτα», επισημαίνει ο κ. Παντζίκης. Επιπλέον μέσω συμβάσεων ο δήμος Κασσάνδρας διαθέτει κτηνιάτρους που βοηθούν σε όλες τις διαδικασίες.

Μάλιστα εδώ και τρία χρόνια υπάρχουν προμήθειες και για τροφές για τη σίτιση των αδέσποτων, ένα θέμα που βρίσκει αρωγούς και πολλούς δημότες. «Αν δεν τρέφονται τα αδέσποτα γίνονται επιθετικά και οδηγούμαστε σε άλλες καταστάσεις», τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Τα αφήνουν χωρίς να τους ελέγχει κανείς

Στην Κασσάνδρα οι περισσότερες περιπτώσεις αδέσποτων προέρχονται από εγκαταλείψεις. Οι ιδιοκτήτες τους τα αφήνουν, χωρίς να έχουν σημάνσεις, υποστηρίζει ο κ. Παντζίκης. Επίσης κάποιοι εγκαταλείπουν τα κουτάβια από τα κατοικίδιά τους που δεν είναι στειρωμένα. «Η Κασσάνδρα είναι τουριστικός προορισμός και εύκολα έρχονται ξένοι για να εγκαταλείψουν εδώ τα ζωάκια τους», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος.

Η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, ευελπιστεί ότι το πρόβλημα των αδέσποτων θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό με την κατασκευή του καταφυγίου αδέσποτων ζώων που εγκρίθηκε ήδη. «Νομίζω ότι είμαστε από τους λίγους δήμους που έχουμε τόσο αγαστή΄ συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις. Τους ευχαριστώ και δημόσια από τα βάθη της καρδιάς μου. Νομίζω ότι η συνεργασία μας έχει καλά αποτελέσματα. Επίσης κάνουν καλή δουλειά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και οι συνεργάτες μας στο θέμα», σημειώνει η δήμαρχος Κασσάνδρας, κα. Χαλκιά.

Οι φωτογραφίες είναι από τα σπίτια όπου υιοθετήθηκαν τα σκυλάκια και τα γατάκια στον δήμο Κασσάνδρας