Έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του επιχειρεί ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Σουζάνα Καζάκα και το Xalkidikipolitiki. Η χρονιές που πέρασαν για τον δήμο Σιθωνίας είχαν τις δυσκολίες που συνολικά αντιμετώπισε η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας λόγω της πανδημίας. Καθυστερήσεις στις υπηρεσίες, στασιμότητα και αύξηση της γραφειοκρατίας παρά την «ψηφιακή» ανάσα που έδωσε στους δήμους ο Κ. Πιερρακάκης.

Ειδικότερα στο θέμα των έργων, ο δήμαρχος χαρακτήρισε απαράδεκτη την καθυστέρηση στο αντιπλημμυρικό έργο της Συκιάς, μετά και την κατάρρευση της γέφυρας στη Συκιά, πέρσι ακριβώς τέτοια μέρα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο απαιτείται για τις πασαλομπήξεις ένα συγκεκριμένο μηχάνημα ώστε να ολοκληρωθεί η γέφυρα και να αποδοθεί προς χρήση. «Το χρονοδιάγραμμα κάνει λόγο για παράδοση του έργο σε δύο μήνες, ως το Πάσχα δηλαδή, κι εμείς ελπίζουμε ότι ο εργολάβος θα είναι συνεπής. Είναι απαράδεκτο να ταλαιπωρούμε τους μαθητές μας τόσο καιρό», τόνισε ο κ. Ντέμπλας.

Σχολιάζοντας τις εντάξεις των έργων ο κ. Ντέμπλας ανέφερε ότι ο δήμος βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης και υπογραφής συμβάσεων. Ωστόσο, οι εργολάβοι καθυστερούν, όπως και στην περίπτωση της αγροτικής οδοποιίας, που θεωρείται ένα από τα μεγάλα έργα του δήμου. Παράλληλα, ο δήμος έχει χρηματοδότηση 7 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του βιολογικού Νικήτης και Ν. Μαρμαρά. Η παρέμβαση βρίσκεται στο ελεγκτικό συνέδριο για τον προσυμβατικό έργο και εκτιμάται σε ένα μήνα ότι ο εργολάβος θα ξεκινήσει τις εργασίες. Το έργο θα παραδοθεί στο τέλος του έτους. Η επέκταση του βιολογικού Νικήτης είναι επίσης στον άμεσο σχεδιασμό του δήμου.

Ένα άλλο μεγάλο έργο αφορά το λιμάνι του Ν. Μαρμαρά, που αναλαμβάνει πλέον ο τρίτος ανάδοχος ο οποίος θα υπογράψει τη σύμβαση για να ξεκινήσει το έργο ως τα τέλη Φλεβάρη.

Ήδη στη Σιθωνία ο δήμος έχει προμηθευτεί τους καφέ κάδους για τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων, που σε πρώτη φάση μπαίνουν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Παραλία Συκιάς και πολεοδόμηση

Αγκάθι για τον δήμο παραμένει το ζήτημα πολεοδόμησης της παραλίας της Συκιάς. Ένα θέμα που θίγει πολλούς ιδιοκτήτες οικοπέδων, ανάμεσά τους και τον ίδιο τον δήμαρχο. «Δυστυχώς οι υπηρεσίες μας είναι ανεπαρκώς επανδρωμένες και δεν μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα. Εχουμε ΦΕΚ για την οριοθέτηση του κεντρικού ρέματος, τελειώσαμε την υδρολογική μελέτη, οι ενστάσεις ολοκληρώθηκαν και υποβάλλουμε άμεσα τον φάκελο στην αποκεντρωμένη Διοίκηση. Είναι έργο που το περιμένουμε εδώ και 20 χρόνια, αλλά έπρεπε να προσέξουμε ακόμη και τις τελευταίες λεπτομέρειες», τόνισε ο κ. Ντέμπλας.

Τα προβλήματα του δήμου προκύπτουν  από την ελλιπή χρηματοδότηση και όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος Σιθωνίας, οι αυξομειώσεις του πληθυσμού στον τουριστικό τόπο μας, προκαλεί κι άλλα ζητήματα. Επίσης το κακό οδικό δίκτυο, όπως λέει με αγανάκτηση ο δήμαρχος, δεν βοηθά στην ανάπτυξη του δήμου.

Δρόμοι και κόμβοι στη Νικήτη

Στο θέμα του οδικού δικτύου, οι τελευταίες εξελίξεις λένε ότι σε μερικούς μήνες θα έχουν δημοπρατηθεί οι κόμβοι στη Νικήτη. Είναι μια μελέτη με στοιχεία και αντιπλημμυρικού χαρακτήρα που θα βελτιώσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες στον δήμο, όπως εκτιμά ο κ. Ντέμπλας. Παρόλα αυτά η παράκαμψη της Νικήτης είναι η προκρινόμενη οριστική λύση και το έργο που ψηφίζει το δημοτικό συμβούλιο Σιθωνίας ως προσφορότερο, σε σχέση με την υπογειοποίηση του δρόμου στα φανάρια της Νικήτης.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας δεν θέλησε να αποκαλύψει τα πολιτικά του σχέδια και παρέπεμψε στο Πάσχα, οπότε θα γίνουν και ανακοινώσεις για τις εκλογές του Οκτωβρίου, την υποψηφιότητά του στον δήμο, κλπ.