Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 62 ετών ο θεατρικός ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Σταματίου, βυθίζοντας στη θλίψη τον καλλιτεχνικό χώρο.

Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε η σύζυγός του Ελένη Παπαχριστοπούλου μέσω ανάρτησης στο Facebook.

Η ανάρτηση της συζύγου του Ελένης Παπαχριστοπούλου:

«Ο Γιάννης Σταματίου, ο σύντροφος της ζωής μου, ο άνθρωπος που μου ενέπνευσε τον έρωτα, το πάθος για τη ζωή και το θέατρο, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Σταματίου κατέληξε χθες 31/01/2023 σε ηλικία 62 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στη γενέτειρα πόλη του τα Καλάβρυτα, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 12.30 στον καθεδρικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο Γιάννης θα υπάρχει πάντα στο παρόν, γιατί η παθιασμένη λαχτάρα του να αναζητά την αλήθεια και την ποιότητα στις σχέσεις του με το θέατρο και με τους φίλους του στη ζωή, τον κάνει να παραμένει μοναδικός για μένα και ίσως και για τις φίλες και τους φίλους του».

Η σχέση του ηθοποιού με τη Χαλκιδική:

Στο άκουσμα του θανάτου του ηθοποιού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυγύρου αποχαιρέτησε τον Γιάννη Σταματίου εξαίροντας τον ρόλο του στη σύσταση της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου, καθώς και σε άλλες ερασιτεχνικές ομάδες σε άλλους συλλόγους της Χαλκιδικής.

«Αντίο αγαπημένε Γιάννη Σταματίου. Ταξίδεψες νωρίς για τον κόσμο των αγγέλων αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον πολιτισμό και μια πίκρα στην καρδιά μας. Υπήρξες πάντα ένας άοκνος και ανιδιοτελής υπηρέτης της τέχνης του Θεάτρου. Ήρθες για πρώτη φορά στον τόπο μας το 1983 και μας μύησες στη μαγεία του. Με τη δική σου βοήθεια συστάθηκε η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου, καθώς και άλλες ερασιτεχνικές ομάδες σε άλλους συλλόγους της Χαλκιδικής. Σκηνοθέτησες παραστάσεις μας, και μαζί με τη σύντροφό σου, Ελένη, οργάνωσες σεμινάριο για την επιμόρφωσή μας. Στάθηκες πολύτιμος αρωγός και φίλος μας για πολλά χρόνια. Σ’ ευχαριστούμε και σ’ ευγνωμονούμε. Η μνήμη σου θα μας συντροφεύει για πάντα», αναφέρει η ανάρτηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου.

Το βιογραφικό του θεατρικού ηθοποιού:

Ο Γιάννης Σταματίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Καλάβρυτα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1981. Εργάστηκε ως ηθοποιός για τρεις δεκαετίες ενώ ασχολήθηκε και με την τέχνη της σκηνοθεσίας. Ως ηθοποιός είχε συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, με το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και στο Ελεύθερο Θέατρο ερμηνεύοντας πολλούς και διαφορετικούς ρόλους.

Παράλληλα συμμετείχε και σε σημαντικές ξένες θεατρικές παραγωγές. Τη διετία 2004 – 2005 έπαιξε στο περίφημο «Μπουφ ντι Νορ» του Παρισιού, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του σπουδαίου Πίτερ Μπρουκ, ενώ το 2006 συμμετείχε στο ανέβασμα του έργου του δημοσιογράφου και συγγραφέα, αγωνιστή κατά του απαρτχάιντ στην πατρίδα του, τη Ν. Αφρική, Καν Τεμπά «Το κοστούμι», στο θέατρο «Κνωσσός», σε σκηνοθεσία του επίσης σπουδαίου Σοτιγκί Κουαγιατέ, ένα έργο που είχε πρωτοπαρουσιάσει νωρίτερα ο Πίτερ Μπρουκ.

Τα τελευταία χρόνια οι καλλιτεχνικές του αναζητήσεις είχαν βρει μόνιμη στέγη στο θέατρο ΕΚΣΤΑΝ όπου παρουσίαζε τις δουλειές της ως σκηνοθέτης αλλά και ηθοποιός.