«Όλος ο πληθυσμός ενός δήμου θα πρέπει να υπόκειται σε συνθήκες διαχείρισης των αστικών του λυμάτων μέσω σύγχρονων αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών», αναφέρει ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, μιλώντας για το μεγάλο ζήτημα των υποδομών επεξεργασίας λυμάτων, βιολογικών σταθμών, δικτύων κλπ.

Στον δήμο Αριστοτέλη ξεκινά ένα μεγάλο έργο 5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου Αρναίας, κι ένα μέρος του δικτύου του Παλαιοχωρίου που θα ενωθούν με τον βιολογικό Αρναίας Παλαιοχωρίου, στο Παλαιοχώρι. «Το έργο θα ταλαιπωρήσει την Αρναία που θα σκαφτεί ολόκληρη, αλλά είναι έργο αναγκαίο», διευκρίνισε ο δήμαρχος Αριστοτέλη.

Παράλληλα, στο Νεοχώρι μελετήθηκε και υποβλήθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, το έργο των 5 εκατ. ευρώ που θα διαχωρίσει τα όμβρια ύδατα από τα λύματα. «Στο Νεοχώρι τα λύματα καταλήγουν στον Χαβρία. Το ποτάμι πρέπει να καθαριστεί από τα αστικά λύματα, αν θέλουμε να μιλάμε για το Φράγμα Χαβρία που θα γίνει στην περιοχή του δήμου Πολυγύρου», σχολίασε με έμφαση ο κ. Βαλιάνος.

Ταυτόχρονα στο πλαίσιο του «Α. Τρίτσης» εντάχθηκε η επέκταση του αποχετευτικού δικτύου της Ιερισσού, έργο 1 εκατ. 700 χιλ. ευρώ, ενώ δημοπρατήθηκε και ο βιολογικός Μεγάλης Παναγίας, έργο 2,5 εκατ. ευρώ. Μέσα επίσης από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» έχει χρηματοδοτηθεί και υπογράφεται άμεσα η προγραμματική σύμβαση με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Χαλκιδικής, προκειμένου να μελετηθεί η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του βιολογικού της Ιερισσού, των Ν. Ρόδων και της Ουρανούπολης. Στην Ουρανούπολη δε, υπάρχει μελέτη και για την κατασκευή ενός μεγάλου αγωγού που θα μεταφέρει τα λύματα στον βιολογικό Ν. Ρόδων. Ακόμη θα πρέπει να εξεταστεί η προοπτική της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, των οικιακών συνδέσεων στους βιολογικούς.

«Νομίζω ότι με το έργο των Σταγίρων και της Στρατονίκης σε ένα δίκτυο 8,5 χλμ, έργο 2,5 εκατ. ευρώ, θα έχουμε ενώσει τα δυο χωριά με τον βιολογικό του Στρατωνίου, και θα μιλάμε πλέον για μια ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων», τόνισε ο κ. Βαλιάνος.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι και στην Αμμουλιανή εντάχθηκε το έργο μονάδας βοθρολυμάτων που θα επιτρέπει στις εκτός σχεδίου οικίες, να μεταφέρουν τα βοθρολύματά τους στον βιολογικό και να γίνεται εκεί η διαχείρισή τους.