Ο Ελληνικός Αυτόχθονος Μαύρος Χοίρος στην ελληνική δημιουργική κουζίνα ήταν εκδήλωση για τη Γευσιγνωσία και την Ελληνική ζωική παραγωγή στη σύγχρονη Γαστρονομία. Η ημερίδα έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, και φιλοξενήθηκε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, στο περίπτερο του ΥΠΑΑΤ στην έκθεση Zootechnia που μόλις άνοιξε τις πύλες της στη Helexpo.

Στο επίκεντρο των ομιλιών βρέθηκε ο Αυτόχθονος Μαύρος Χοίρος, ένα είδος που εκτρέφεται στη Χαλκιδική, με μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά και πολλαπλά οφέλη, όπως τονίστηκε, και την τοπική γαστρονομία και οικονομία.

Στην ομιλία του, ο Γιώργος Γιωρούδης, Πρόεδρος Αγροτικού Κτηνοτροφικού Πανελλήνιου Συνεταιρισμού Εκτροφέων Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου “Μυρτάλη, μίλησε για το είδος του μαύρου χοίρου, που τελευταία αποκτά ξεχωριστή δυναμική στην εκτροφή ζώων και στις πωλήσεις κρέατος. Παράλληλα όμως έθεσε και το σοβαρό ζήτημα του ηλεκτρονικού μητρώου που πρέπει να θεσπιστεί, αλλά ακόμη δεν υπάρχει για το εν λόγω είδος. Όπως είπε ο κ. Γιωρούδης, σχετικό πρόγραμμα για την εκτροφή του είδους έχει κατατεθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης από όπου αναμένονται θετικά αποτελέσματα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, στον χαιρετισμό του έδωσε συγχαρητήρια σε όσους ασχολούνται με την εκτροφή του Μαύρου Χοίρου, παραδεχόμενος ότι και ο ίδιος δεν έχει πολλά χρόνια που γνώρισε τη συγκεκριμένη εκτροφή. «Σήμερα είναι σε ένα καλό επίπεδο προβολής και είναι πολλά υποσχόμενος, καθώς ο νομός συμμετέχει σε τουριστικής εκθέσεις εξωτερικού, και προβάλλει με κάθε τρόπο την τοπική γαστρονομία και τα μοναδικά, τοπικά προϊόντα», ανέφερε.

Η κουζίνα της Χαλκιδικής και η βιώσιμη γαστρονομία

Η εκδήλωση περιλάμβανε Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Τοπική κουζίνα και αειφορία», ομιλητές της οποίας ήταν μεταξύ άλλων η κα. Γιώτα Κουφαδάκη, Chef στο εστιατόριο Μπουκαδούρα στη Νικήτη και ο Γιώργος Παλησίδης, Chef Καθηγητής Γαστρονομίας.

Ο κ. Παλησίδης, που σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, παινεύει τα προϊόντα της Χαλκιδικής, χαρακτήρισε τον Μαύρο Χοίρο, εξαιρετικό προϊόν του νομού που συνδυάζεται άριστα, όπως είπε με όλα τα τοπικά αγαθά. «Τέτοια προϊόντα πρέπει να αναδεικνύονται για να διαφημίσουμε το τοπίο και τη φύση μας», τόνισε. Προέτρεψε δε, τους καταναλωτές να ζητούν το συγκεκριμένο κρέας από τα κρεοπωλεία και να το εντάξουν στην κουζίνα του σπιτιού τους.

Το ίδιο υποστήριξε και η σεφ, Γιώτα Κουφαδάκη που ανέφερε ότι τα στοιχεία της ελληνικής κουζίνας χαρακτηρίζονται από απλότητα, με πολύ καλές πρώτες ύλες. «Αυτή είναι η παραδοσιακή μας κουζίνα. Εγώ, 23 χρόνια τώρα, μαγειρεύω παραδοσιακές συνταγές με όσα περισσότερα Χαλκιδικιώτικα προϊόντα μπορώ. Λάδι, μέλι ελιές κρασιά, ψάρια, κρέατα. Και τα γαλακτομικά προϊόντα, ντόπια τυριά. Προτείνω στους νέους να ακολουθήσουν την ελληνική κουζίνα της μαμάς, της γιαγιάς, του τόπου τους», ανέφερε η κα. Κουφαδάκη.

Η εκδήλωση στη Zootechnia έκλεισε με γευσιγνωσία εδεσμάτων προϊόντων ΠΟΠ της Χαλκιδικής με αυτόχθονο μαύρο χοίρο από τον Συνεταιρισμό Εκτροφέων “Μυρτάλη” και food pa­r­ng με τοπικούς οίνους της Αντιπεριφέρειας Χαλκιδικής.