Ένα νεκροταφείο βρεφών στη Ν. Καλλικράτεια, 234 τεχνικά έργα για τα ρέματα, και χερσαίες ζώνες χωρίς ιδιοκτησιακό καθεστώς, είναι μερικά από τα προβλήματα που βρήκε και βρίσκει ακόμη μπροστά της η δημοτική αρχή Ν. Προποντίδας, στην προσπάθεια υλοποίησης του έργου «Ανάπλαση παραλιακής ζώνης δήμου Νέας Προποντίδας», προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χρηματοδοτήσεις για το σύνολο του έργου προέρχονται επίσης από άλλα προγράμματα που εστιάζουν σε επιμέρους εργασίες υψίστης σημασίας για το σύνολο της παρέμβασης.

Πολλά περισσότερα από έναν απλό ποδηλατόδρομο, ή έναν απλό πεζόδρομο, περιλαμβάνει το έργο ενοποίησης του παραλιακού μετώπου Ν. Προποντίδας, όπως αποκάλυψε πρόσφατα σε ημερίδα για τον νομό, ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς.

Το μεγαλόπνοο έργο της εισόδου της Χαλκιδικής, υπήρξε όραμα του κ. Καρρά και των συνεργατών του από το 2014, που ανέλαβαν τη διοίκηση του δήμου. Η έναρξη εκπόνησης των μελετών βρήκε τους αιρετούς απέναντι σε σοβαρά ζητήματα, με πρώτο και κύριο το ιδιοκτησιακό, ώστε να γίνει η διάνοιξη των δρόμων. Στα Ν. Μουδανιά για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, η έκταση που ανήκει στην ΕΤΑΔ, μπροστά στο ανοιχτό θέατρο της πόλης, έπρεπε να διευθετηθεί ως δημόσιο κτήμα μεταξύ παλαιού και νέου αιγιαλού. Επίσης, ο πεζόδρομος των Ν. Πλαγίων, που χαρακτηρίστηκε ως αυθαίρετη κατασκευή και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης επέβαλε 75 χιλ. ευρώ πρόστιμο.

Στη Ν. Καλλικράτεια, όπου το παραλιακό μέτωπο κατασκευάστηκε ήδη, πέρασε από ¨χίλια κύματα¨ με την κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων αλλά και την… αποκάλυψη ενός νεκροταφείου βρεφών, που «κοσκίνισε» η αρχαιολογία. Τα ίδια και χειρότερα, με το αρχαίο τοίχος, αντιμετωπίστηκαν στην άνω πλευρά του οικισμού για το ίδιο έργο. Σε όλα τα παραπάνω έπρεπε να βρεθούν άμεσες λύσεις, τόνισε ο δήμαρχος Μ. Καρράς.

Κατά μήκος του παραλιακού μετώπου υπάρχουν οι χερσαίες ζώνες λιμένα Ν. Καλλικράτειας και Ν. Μουδανιών, για τις οποίες αποκτήθηκε ιδιοκτησιακό καθεστώς αφού πρώτα ιδρύθηκε το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ν. Προποντίδας.

Στο θέμα των ρεμάτων, έρχονται 234 τεχνικά έργα που θα δημοπρατηθούν και θα καταργήσουν τις Ιρλανδικές διαβάσεις, ενώ θα κατασκευαστούν μικρές και μεγαλύτερες γέφυρες. Στην παραλία Διονυσίου ειδικότερα προβλέπεται η κατασκευή τάφρου, για τη θωράκιση της περιοχής. Άλλωστε, το αντιπλημμυρικό έργο στον δήμο, στο σύνολό του, είναι έργο ενταγμένο σε πρόγραμμα της ΠΚΜ.

Οι κάθετες οδοί που οδηγούν στο παραλιακό μέτωπο (Ν. Καλλικράτεια και Ν. Μουδανιά) απαίτησαν και έργα εσωτερικής οδοποιίας.

«Προσπαθήσαμε να καλλωπίσουμε το παραλιακό μας μέτωπο για να δώσουμε κίνητρο στον επισκέπτη να έρθει σε εμάς. Πολλές ιδέες μας προέρχονται από συζητήσεις που προηγήθηκαν με τους ξενοδόχους μας», σημείωσε ο κ. Καρράς.

Αξίζει να τονιστεί ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί η ανάπλαση από την παραλία Ν. Τρίγλια ως την παραλία Σωζόπολης.