«Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της επέλασης της κακοκαιρίας που θα συνοδευτεί από χιονοπτώσεις οι οποίες θα πλήξουν κατά κύριο λόγο τα νότια του νομού» επισημαίνει ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Χαλκιδικής κ. Δημήτρης Λοκοβίτης.

«Είμαστε πανέτοιμοι. Έχουμε ενημερώσει το συνεργείο με τους εργολάβους οι οποίοι ασχολούνται με τον αποχιονισμό. Ο αποχιονισμός είναι έργο το οποίο εκτελείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Από εκεί και πέρα έχουμε συσκευάσει αλάτι σε πολύ μεγάλους κάδους ούτως ώστε να είναι όλα έτοιμα, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η κακοκαιρία, για να βγουν τα μηχανήματά μας πρωί και να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο» εξηγεί στο Xalkidiki Politiki ο κ. Λοκοβίτης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας, με βάση την τελευταία ενημέρωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το φαινόμενο αναμένεται να πλήξει ως επί το πλείστον τα νότια τμήματα των χερσονήσων του νομού. Με σκοπό την πλήρη ετοιμότητα των αρχών, ΕΜΥ και Πολιτική Προστασία βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία για την επικαιροποίηση του δελτίου καιρού.

Παράλληλα ο κ. Λοκοβίτης απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους της Χαλκιδικής να αποφεύγουν τις μετακινήσεις ιδιαίτερα όταν δεν συντρέχει σημαντικός λόγος, ενώ ταυτοχρόνως τονίζει πως θα πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα οι οδηγίες της Τροχαίας, ενώ οι οδηγοί θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και νερό.

«Ευτυχώς είναι Κυριακή και θέλουμε να πιστεύουμε ότι επειδή έχουν ενημερωθεί οι πολίτες είτε μέσω των ΜΜΕ είτε μέσω των social media για την επέλαση της Βαρβάρας, όπως έχει ονομαστεί από την ΕΜΥ, θα πρέπει οι άσκοπές μετακινήσεις να περιοριστούν ενώ ακόμα καλύτερο θα ήταν να μην υπάρξουν κιόλας», επισημαίνει ο κ. Λοκοβίτης.

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ

Επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον ισχυρό παγετό, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και τους βόρειους ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα ανατολικά και τα νότια.

Πιο αναλυτικά προβλέπονται σχεδόν σε όλη τη χώρα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του βορείου Αιγαίου, μέχρι το μεσημέρι στη Θράκη και τη Χαλκιδική, βαθμιαία στις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, και ακόμα και πεδινές περιοχές της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς. Από το απόγευμα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης, κατά τόπους πυκνές στην Κρήτη. Επισημαίνεται ότι οι χιονοπτώσεις στις Σποράδες, την Εύβοια, τη Βοιωτία και την Αττική θα είναι έντονες. Πρόσκαιρη ύφεση αναμένεται προς το βράδυ.

Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 με 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση στο Ιόνιο το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Θα φτάσει στα βόρεια τους 4 με 5 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 6 με 9 βαθμούς, στα νησιά τους 10 με 13 βαθμους Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι τοπικά ολικός.