Ένα νέο προϊόν που φέρει τη σφραγίδα ποιότητας του φρέσκου γάλακτος από κτηνοτρόφους της Χαλκιδικής παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη 12η Zootechnia που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στους χώρους της ΔΕΘ-Helexpo.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα τυροκομικό προϊόν που παράγεται από τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Γαλάτιστας και φέρει όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φέτας, με 100% γνήσιο αιγοπρόβειο γάλα.

Η σπουδαία αυτή κίνηση για τον δραστήριο Συνεταιρισμό από τη Χαλκιδική, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας στα πλαίσια των εργασιών της έκθεσης. Επισκέπτες και εκθέτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το προϊόν στο περίπτερο όπου στεγάζεται ο Συνεταιρισμός, με τα πρώτα δείγματα ανταπόκρισης να είναι ιδιαίτερα θετικά.

«Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ ενθουσιώδης. Όλοι μπήκαν στον πειρασμό να το δοκιμάσουν και θέλανε κιόλας να πάρουνε για να το έχουν στο ψυγείο τους να το καταναλώνουν. Είναι γύρω στα 35 άτομα οι αιγοπροβειοτρόφοι που δίνουν το γάλα στην Ομάδα Παραγωγών και από εκεί παίρνουμε ορισμένες ποσότητες. Ξεκινήσαμε σίγα σιγά και κάνουμε το δικό μας αιγοπρόβειο τυρί», σημείωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, Άγγελος Τσιαρτσιαφής.

Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του τυροκομικού προϊόντος, ο πρόεδρος σημείωσε πως «είναι όπως είναι η φέτα, καθαρά 100% με αιγοπρόβειο γάλα σύμφωνα με τις αναλογίες. Είναι σε στυλ vacuum και έχει τη γεύση που έχει η φέτα και το παραδοσιακό το τυρί. Σήμερα έγινε η παρουσίαση εδώ του προϊόντος για πρώτη φορά και σιγά σιγά θα το διανείμουνε σε ορισμένα μαγαζιά στη Γαλάτιστα καταρχάς και σε κεντρικά σημεία του νομού Χαλκιδικής. Από εκεί και πέρα θα κινηθούμε βλέποντας την πορεία του προϊόντος μας».

Όσον αφορά δε την ποιότητα και την ποσότητα του νέου προϊόντος ο κ. Τσιαρτσιαφλής σημείωσε πως «είναι ποιοτικό με τα καλύτερα συστατικά από τις ζωοτροφές που ταΐζουμε μέχρι από την καταπράσινη κοιλάδα του Ανθεμούντα όπου βόσκουν τα ζώα. Είναι από φρέσκο γάλα και μένει όσο χρειάζεται για να ωριμάσει. Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ο κόσμος και είναι από ομάδα με συγκεκριμένους παραγωγούς. Δεν είναι γάλα από ένα μεγάλο τυροκομείο που παίρνει από όλη την Ελλάδα. Πρόκειται δηλαδή για ένα πολύ ποιοτικό προϊόν. Όσον αφορά τη ζήτηση μάλλον θα βγάζουμε 100 με 150 κιλά τη μέρα προϊόν και από εκεί και πέρα βλέποντας και από την ζήτηση θα παράγουμε και παραπάνω αν χρειαστεί».

Τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Συνεταιρισμού Γαλάτιστας επικρότησε και ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ).

«Εκ των ων ουκ άνευ εμείς στηρίζουμε τους συνεταιρισμούς. Αυτούς εκπροσωπούμε σαν Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Θέλουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, τέτοιες προσπάθειες σαν τον Συνεταιρισμό της Γαλάτιστας, οι οποίοι είναι μέλη μας, μας στηρίζουνε και είμαστε η φωνή τους και πραγματικά τους ευχόμαστε καλή πορεία, καλή συνέχεια, γιατί το συνεταιριστικό κίνημα έχει λόγο και ρόλο στη χώρα. Πρέπει να αναπτυχθεί, πρέπει να αναπτυχθεί και η ζωική μας παραγωγή, η κτηνοτροφία μας γιατί είναι πυλώνας ανάπτυξης, είναι πυλώνας στήριξης της εθνικής οικονομίας και πυλώνας στήριξης του κοινωνικού ιστού. Πολύ σημαντικά πράγματα, πολύ σημαντικά προϊόντα που πρέπει όλα αυτά να δρομολογηθούν και να πωληθούν κυρίως μέσα από τους συνεταιρισμούς, γιατί τότε θα είναι και ισόρροπη όλη αυτή η ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Σατολιάς.

Όσον αφορά δε τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 που φέρεται να ισχυροποιεί τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες, ο επικεφαλής της ΕΘΕΑΣ σημείωσε πως «βλέπουμε μία στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μας δίνει την κατεύθυνση ότι η επόμενη μέρα στη Γεωργία και στην Κτηνοτροφία της Ευρώπης και όχι μόνο, είναι μέσα από ομάδες παραγωγών, από συνεταιρισμούς, από συλλογικές δράσεις, από συνεργασίες, ούτως ώστε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που καθημερινώς έρχονται και να ωφελούνται από αυτό και οι παραγωγοί και οι καταναλωτές».