Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία σε Τουρκία και Συρία μετά από τον χθεσινό (Δευτέρα 6/2) σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, την ώρα που οι χαμηλές θερμοκρασίες και η κακοκαιρία δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο αναζήτησης και διάσωσης επιζώντων μέσα στα συντρίμμια.

Ο απολογισμός των νεκρών από το φονικό σεισμό αυξάνεται δραματικά, με τις τουρκικές Αρχές να ανακοινώνουν πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.381 άνθρωποι.

Συνολικά, συμπεριλαμβάνοντας και τα 1.444 θύματα από τη Συρία, ο απολογισμός αγγίζει τις 4.825.

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ώρες, φτάνοντας ακόμη και τις 20.000 μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, περί τους 7.800 ανθρώπους έχουν διασωθεί προσώρας στις 10 επαρχίες της Τουρκίας που επηρεάστηκαν από το σεισμό.

Τα βίντεο που κυκλοφορούν στα τουρκικά ΜΜΕ αλλά και κοινωνικά δίκτυα από τις επιχειρήσεις διάσωσης είναι συγκλονιστικά: οι στιγμές αυτές αποτελούν τη μοναδική επιβράβευση των σωστικών συνεργείων, που κάνουν πραγματικό αγώνα για να αντιμετωπίσουν το ανθρωπιστικό αυτό δράμα.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε η τουρκική εφημερίδα Sabah, περίπου 13.000 διασώστες, πολλοί εκ των οποίων εθελοντές, ξεκίνησαν τις τελευταίες ώρες από την Κωνσταντινούπολη για να πάνε στις πληγείσες περιοχές.Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δύναμης θα κατευθυνθεί προς τη Χατάι, μια επαρχία της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου υπάρχει τεράστια οργή για την έλλειψη διασωστών.

Η περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ, και μερικές ώρες αργότερα μια ακόμη δόνηση των 7,5 Ρίχτερ, συνεχίζει να «χορεύει» στους ρυθμούς των μετασεισμών.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το πρωί της Τρίτης σημειώθηκε δόνηση 5,6 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία, με εστιακό βάθος μόλις δύο χιλιόμετρα.

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,8 βαθμών τα ξημερώματα της Δευτέρας, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 2.921 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 15.834, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο, ακόμα προσωρινό απολογισμό της AFAD, της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.