Σε προμελετικό στάδιο βρίσκεται το πολυπόθητο έργο για τους κατοίκους της Κοινότητας Αγίας Παρασκευής του Δήμου Κασσάνδρας, της κατασκευής βιολογικού καθαρισμού. Πρόκειται για ένα έργο που όπως εξηγεί στο Xalkidiki Politiki ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ζώλης Λεωνίδας, αποτελεί στόχο δεκαετιών, ήδη πριν από τον Καλλικράτη που το χωριό ήταν ενταγμένο στον δήμο Παλλήνης.

Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται στην ενδοχώρα της Κασσάνδρας, περιτριγυρισμένη από πευκοδάσος. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία, που βρίσκεται στις παρυφές του χωριού. Γνωστή για τις ιαματικές πηγές που βρίσκονται μόλις 5 χλμ νότια του οικισμού, στα Λουτρά, προσεγγίζει κάθε καλοκαίρι δεκάδες τουρίστες από ολόκληρη τη χώρα, με τα πρώτα τουριστικά καταλύματα να ξεπηδούν ήδη από το 2000 και έπειτα.

Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.

Το όνομα του χωριού προέρχεται από την εκκλησία του 16ου αιώνα η οποία είναι ιστορημένη αλλά σώζεται μόνο ένα κομμάτι μέσα στο ιερό. Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τους αρχαιολόγους, αποτελεί μέρος της αρχαίας Σκιώνης η οποία είναι ανάμεσα στα Λουτρά και στη σημερινή Σκιώνη. Εν συνεχεία πολλές περιοχές καταστράφηκαν, έγιναν επιδρομές και εμφανίζονται πάλι πολίσματα, δηλαδή αραιές κατοικίες, περίπου μετά τον 11ο αιώνα. Ακολουθεί ο 16ος αιώνας κατά τη διάρκεια του οποίου αυτά τα πολίσματα, δηλαδή αυτές οι διάσπαρτες μικρές αγροικίες, συνενώνονται και γίνονται το χωριό. Στο εγγύς μέλλον, πολλοί χωριανοί συμμετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση με οπλαρχηγούς ντόπιους όπως ο Καραγιώργης, Μίτελος, Παντεζάρας κλπ. Στις αρχές μάλιστα του 20ου αιώνα αποτελεί κεφαλοχώρι, σιγά σιγά φθίνει όμως όταν αρχίζει και αναπτύσσεται ο τουρισμός, γιατί είναι στα ενδότερα της περιοχής.

Όσον αφορά τη Μυθολογία αναφέρεται από τον Απολλόδωρο και από τον Πίνδαρο η περιοχή σαν το Φλέγρας Πεδίον, δηλαδή εκεί που έγινε η γιγαντομαχία, ο πόλεμος ανάμεσα στους γίγαντες που κατοικούσαν στη Φλέγρα, στο μυθικό όνομα της Κασσάνδρας και στους Θεούς του Ολύμπου που ήταν ακριβώς απέναντι. Προφανώς έγινε μια έκρηξη ηφαιστείου στα Λουτρά, γιατί είναι ηφαιστιογενής η περιοχή, ενώ μέχρι και σήμερα αναβλύζει μεταλλικό νερό, υπάρχουν ιαματικές πηγές, ενώ υδρατμοί βγαίνουν από τα βράχια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ντόπιοι παλιά το λέγανε Ηφαίστειο, δε το λέγανε Λουτρά.

Πώς είναι η καθημερινότητα στο χωριό και με τι δραστηριοποιούνται οι κάτοικοι;

Σήμερα, οι κάτοικοι δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς. Κάποιοι από αυτούς έχουνε οικόπεδα στα Λουτρά, χτίσανε, έχουν τώρα ενοικιαζόμενα κλπ. Οπότε ασχολούνται με τον τουρισμό. Ωστόσο η πλειονότητα ασχολείται με τη μελισσοκομεία, την ελαιοκομία και ευρύτερα με τον αγροτικό τομέα. Έχει φυσικά μία-δύο ταβέρνες που λειτουργούν κανονικά, ωστόσο χρειάζονται και άλλα μαγαζιά. Οι κάτοικοι απέφυγαν να ανοιχτούν στο κομμάτι του τουρισμού τη δεκαετία του 1980, αλλά ίσως και να ήταν και για καλό. Διατηρήθηκε το παραδοσιακό στοιχείο του και δεν καταστράφηκε αισθητικά.

Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

Έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός με ΦΕΚ του 2006. Έχει δηλαδή πολλά όμορφα κτήρια. Από εκεί και μετά, πέρα φυσικά από την εκκλησία, υπάρχει ένα Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο το οποίο λειτούργησε από το 2016 και μετά. Τους χειμερινούς μήνες μένει κλειστό, πλην επισκέψεων με ραντεβού σχολείων κλπ, ωστόσο τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί κανονικά. Φυσικά είναι και τα γνωστά Ιαματικά Λουτρά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό και προσελκύουν αρκετό κόσμο.

 

 

Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;

Έχουμε το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής παραμονή της επίσημης εορτής, στις 25 Ιουλίου, καταμεσής της καλοκαιρινής περιόδου, όπου μαζεύεται πάρα πολύς κόσμος.

 

Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε ή θα άλλαζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

Είναι ο στόχος δεκαετιών, η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού, όπως και στα Λουτρά και στο Παλιούρι και στη Ν. Σκιώνη δεν υπάρχει. Είναι τα μοναδικά χωριά αν δεν κάνω λάθος, που δεν έχουν βιολογικούς καθαρισμούς. Όταν ήταν ο Δήμος Παλλήνης παλιά, είχε γίνει μία μελέτη η οποία δεν αξιοποιήθηκε. Τώρα έχει γίνει μία καινούργια προμελέτη, η οποία ωστόσο απαιτεί αρκετά βήματα και αρκετό χρόνο για να ενταχθεί και να προχωρήσει.

Όσον αφορά τις τουριστικές υποδομές, τώρα χτίζεται ένα ξενοδοχείο πεντάστερο. Μάλλον θα λειτουργήσει το καλοκαίρι, χωρίς να είναι ακόμα σίγουρο. Οπότε αναβαθμίζεται συνολικά η περιοχή.