«Ευχαριστώ Ελλάδα» (Teşekkürler Yunanistan) λένε τις τελευταίες ώρες Τούρκοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ευχαριστώντας την χώρα μας για την παρουσία στις πληγείσες περιοχές και την συμβολή της στη διάσωση επιζώντων κάτω από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός της Δευτέρας. Έως αυτή την ώρα οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια και στην Αλεξανδρέττα, είχε ως αποτέλεσμα να απεγκλωβιστούν από τα συντρίμμια δύο μικρά κορίτσια, ένας έφηβος και ένας 50χρονος άνδρας.

Το βίντεο με τους διασώστες της ΕΜΑΚ να αγκαλιάζονται μετά την πετυχημένη διάσωση ενός μικρού κοριτσιού, έγινε viral και σχολιάστηκε θετικά στα κοινωνικά δίκτυα, με Τούρκους χρήστες να εκφράζουν δημόσια τις ευχαριστίες τους προς την Ελλάδα. Το κλίμα δεν θυμίζει σε τίποτα τις φιλοπολεμικές και εμπρηστικές αναρτήσεις του τελευταίου διαστήματος κατά της χώρας μας, λόγω και της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας. Μερικές χαρακτηριστικές αναρτήσεις: «Κοιτάξτε αυτή είναι η ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Αυτοί οι άντρες είναι χαρούμενοι και κλαίνε γιατί έβγαλαν σώα την 6χρονη Τουρκάλα από τα χαλάσματα. Είναι χαρούμενοι που κατάφεραν να σώσουν το 6χρονο κορίτσι και δεν το άφησαν να πεθάνει. Χωρίς αυτούς, ίσως να μην είχε σωθεί. Χαίρομαι που ήρθαν».

«Θα σε θυμάμαι με αυτή τη φωτογραφία. Όχι με τον πόλεμο που έγινε πριν από δεκαετίες. Ευχαριστώ Ελλάδα»

«Ένας γενναίος εχθρός είναι καλύτερος από έναν άθλιο φίλο. Ευχαριστούμε Ελλάδα»

«Όμορφοι άνθρωποι που χαίρονται και κλαίνε από τη χαρά τους σαν να έσωσαν το δικό τους παιδί. Ευχαριστώ Ελλάδα».
«Ευχαριστούμε. 100 χρόνια γείτονας. Έλληνας διασώστης κουβαλάει ένα φορείο μαζί με έναν Τούρκο στρατιώτη».«Ευχαριστούμε Ελλάδα. Ευχαριστούμε αδέλφια Έλληνες»

Στιγμές συγκίνησης αλλά και οδύνης για τους Έλληνες διασώστες

Μια τραγωδία δίχως τέλος ζουν οι κάτοικοι στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας μετά τις φονικές σεισμικές δονήσεις. Χιλιάδες είναι οι νεκροί, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν θαφτεί στα ερείπια πολυκατοικιών που κατέρρευσαν.

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες της Ελληνικής ομάδας της ΕΜΑΚ στην επαρχία Χάται (Hatay) βόρεια της πόλης της Αντιόχειας στην Τουρκία που έχουν χτυπηθεί με σφοδρότητα από τον εγκέλαδο. Χάρη στο πείσμα τους, την εκπαίδευσή τους, τον επαγγελματισμό τους, την ανθρωπιά τους και την αυταπάρνηση με την οποία κάνουν αυτή τη δουλειά έχουν απεγκλωβίσει ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών, έναν έφηβο, μία 9χρονη, μία 7χρονη , ενώ έχει ανασυρθεί χωρίς τις αισθήσεις του ένα ανήλικο κορίτσι. Οι εικόνες με τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, η συγκίνησή τους αλλά και η οδύνη τους για το θάνατο της μικρής Φατμέ, έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Οι καιρικές συνθήκες καθιστούν δύσκολο το έργο των ανθρώπων που με γυμνά χέρια ξεθάβουν τους συγγενείς τους κάτω από τα συντρίμμια που άφησε ο φονικός σεισμός, εκείνοι συνεχίζουν απτόητοι και με περισσότερο πείσμα την αναζήτησή τους.

Το πρωί της Τετάρτης, μάλιστα, οι Έλληνες διασώστες κατάφεραν να διασώσουν έναν 15χρονο άνδρα από την περιοχή Χατάι. «Όλοι οι διασωθέντες έχουν βγει πόντο-πόντο, τα παιδιά μας σκάβουν με τα χέρια» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής ανακοινώνοντας την τέταρτη διάσωση από Έλληνες διασώστες στην Τουρκία.

Πηγή: protothema