Στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση και τη ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με θέμα: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 «σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ», ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης», τοποθετήθηκε ως Ειδικός Αγορητής ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων Πάνας Απόστολος.

Ο Βουλευτής αρχικά αναφέρθηκε στη μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών και στην αισχροκέρδεια που γιγαντώνεται στα τρόφιμα, στα καύσιμα και στην ενέργεια. Επίσης έκανε ειδική αναφορά στη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι δανειολήπτες, οι οποίοι βρίσκονται  απροστάτευτοι, από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού (ήδη έχουμε  νέα, πέμπτη κατά σειρά από τον Ιούλιο, αύξηση, κατά 50 μονάδες βάσης). Τη θέση τους δυσχεραίνει  ακόμα περισσότερα ο επίμονος υψηλός  πληθωρισμός, την ίδια στιγμή που ενισχύονται  τα κέρδη των τραπεζών.

Συνεχίζοντας κ. Πάνας υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επεξεργαστεί ένα σοβαρό σχέδιο προστασίας της κοινωνίας και της οικονομίας με αποτέλεσμα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να “πληρώνουν το μάρμαρο”. Κάλεσε για μία ακόμη φορά  την κυβέρνηση να επιβάλλει έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη  των τραπεζών και να νομοθετήσει τη στοχευμένη επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δάνειων ευάλωτων νοικοκυριών για όσο διαρκούν οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, όπως έχει προτείνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής.

Στη συνέχεια και σχετικά με το προς ψήφιση Νομοσχέδιο ο Βουλευτής επεσήμανε πως η ένταξη της υπό ψήφισης ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία, κρίνεται ασφαλώς αναγκαία αλλά δε παρέλειψε να επισημάνει ξανά συγκεκριμένες διατάξεις, που εμφανίζουν ασάφειες και κενά, ζητώντας παράλληλα να διορθωθούν, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα κατά την εφαρμογή τους.

Επιπλέον ο κ. Πάνας τόνισε πως στο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο υπάρχουν άσχετες με την Ευρωπαϊκή Οδηγία διατάξεις, όπως για παράδειγμα διατάξεις για τα επιμελητήρια, που βρίσκουν την παράταξη αντίθετη και χαρακτηριστικά τόνισε:

«Οι προτεινόμενες προς ψήφιση διατάξεις μας βρίσκουν αντίθετους, καθώς εισάγουν περιορισμούς στο εύρος της εκπροσώπησης στα όργανα διοίκησης των επιμελητηρίων αλλά και των Περιφερειακών Επιμελητηριακών Συμβουλίων, αναδεικνύοντας μια φοβική στάση του νομοθέτη απέναντι στη δυνατότητα σχηματισμού συλλογικών οργάνων, όπου θα προάγεται η συνεργασία μεταξύ μελών Δ.Σ., που προέρχονται από διαφορετικούς συνδυασμούς.

Φτάνοντας στο τέλος της τοποθέτησής του κι αναφορικά με την Τροπολογία μπλόκο σε μη δημοκρατικά κόμματα ο κ. Πάνας τόνισε:

«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τάχθηκε πρώτο καθαρά και αταλάντευτα απέναντι στη Χρυσή Αυγή. 

Δε μιλήσαμε ποτέ για σοβαρή και μη σοβαρή Χρυσή Αυγή, για ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφους κι είμαστε το πρώτο κόμμα που χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση.

Για της ιστορίας το αληθές, θέλω να θυμίσω πως τον Οκτώβριο του 2020 η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά κάλεσε εγκαίρως κι επανειλημμένως την κυβέρνηση να φέρει ρύθμιση για να μην έχει πολιτικά δικαιώματα η Χρυσή Αυγή και έφερε μπροστά στο σώμα τροπολογία. 

Εμείς συνεπώς θα θέλαμε να έχει ήδη ψηφιστεί αυτή η ρύθμιση. 

Κι είναι χρέος μας να εξαντλήσουμε κάθε συνταγματική δυνατότητα, έτσι ώστε να μην γραφτούν ξανά μαύρες σελίδες στην ελληνική πολιτική ιστορία και να μην δοθεί βήμα ποτέ ξανά βήμα σε όσους επιβουλεύονται τη δημοκρατία».

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την Τοποθέτηση του Βουλευτή: https://youtu.be/JA7zD2lLV4Q