Έτοιμη να συνδράμει στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στην Τουρκία είναι πολυμελής ομάδα διάσωσης της ΕΟΔ που αναχωρεί σήμερα στις 21.30 με λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη για Κωνσταντινούπολη κι από κει στις πληγείσες πόλεις.

Η αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που απαρτίζεται από 30 εκπαιδευμένους εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από όλη την Ελλάδα με σκύλο έρευνας και διάσωσης, αναμένεται να φτάσει αύριο το πρωί στην Κωνσταντινούπολη κι από κει να ταξιδέψει αεροπορικώς στα Άδανα, συνοδεία στελεχών της Τούρκικης Διεύθυνσης Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD), με την οποία θα συνεργαστεί το πεδίο.

Ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί από τους εθελοντές της ΕΟΔ περιλαμβάνει υδραυλικές διασωστικές σειρές, εργαλεία απεγκλωβισμού, θερμικές κάμερες, ανιχνευτές επικίνδυνων αερίων, γεννήτριες, εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, φορεία, απινιδωτές και άλλο εξειδικευμένο εξοπλισμό Πρώτων Βοηθειών. Επιπλέον, όλα τα μέλη της ΕΟΔ θα φέρουν όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

Την αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης υποστηρίζει το Προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη και η Τούρκικη Πρεσβεία στην Αθήνα, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Η ΕΟΔ ευχαριστεί την κυρία Χριστίνα Ασπροποταμίτη για την αμέριστη υποστήριξη και όλους όσοι στήριξαν την πραγματοποίηση αυτής της αποστολής.

Όπως αναφέρουν μέλη της ΕΟΔ, η διάσωση είναι μια δύσκολη υπόθεση και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για καταστροφή τέτοιου μεγέθους, όπως ο σεισμός που κατεδάφισε δεκάδες κτίρια.

Χρειάζεται:

  • Να υπάρχει εμπειρία στον απεγκλωβισμό
  • Να υπάρχει εκπαίδευση στα διεθνή πρότυπα του ΟΗΕ
  • Να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είχε θέσει από την πρώτη στιγμή το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό της στη διάθεση του κρατικού μηχανισμού δηλώνοντας έτοιμη να συνδράμει αμέσως μόλις της ζητηθεί από την πολιτεία.

Δεν έχει τέλος η ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνει η Ελλάδα

Στο μεταξύ, η Ελλάδα  αποστέλλει πέντε αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών από τον σεισμό μεγέθους 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου.

Mε εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα διαθέτει για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει, υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Την αποστολή του πρώτου κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία θα συνοδεύσουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου και θα αναχωρήσει τις επόμενες ώρες από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για τη μεταφορά όλου του υλικού και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, θα πραγματοποιηθούν πέντε πτήσεις προς την Τουρκία με αεροσκάφη της AEGEAN.

Η αποστολή πραγματοποιείται σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, με τη συνδρομή του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.