Λίγο έξω από τον Πολύγυρο, σε ένα κτήμα που λειτουργεί ήδη τέσσερα χρόνια ως εκπαιδευτήριο σκύλων, ο εκπαιδευτής Γιάννης Τσολάκης και η γυναίκα του, μαθαίνουν σε καθημερινή βάση σε ιδιοκτήτες σκύλων πως να επικοινωνούν καλύτερα με τα κατοικίδιά τους.

Ήταν πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν ο νέος σε ηλικία Πολυγυρινός εκπαιδευτής, πήρε την απόφαση να ασχοληθεί επαγγελματικά με την εκπαίδευση σκύλων και «να κάνει το χόμπι του επάγγελμα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Πάντα ήθελα να μάθω να εκπαιδεύω τον σκύλο μου και σε κάποια φάση έψαχνα πάρα πολύ όσον αφορά τις σχολές εκπαιδευτών σκύλων και τα συναφή, ώσπου βρήκα μία σε κοντινή απόσταση, στα Βασιλικά. Ξεκίνησα, τέλειωσα τη σχολή και βλέποντας μετά στην πορεία ότι μπορείς το χόμπι σου να το κάνεις επάγγελμα, αποφάσισα να αφήσω όλα τα υπόλοιπα και να ασχοληθώ με τα σκυλιά», σημειώνει ο κ. Τσολάκης.

Παρέα με τη σύζυγό του, έχουν καταφέρει να χαρίσουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής στους τετράποδους φίλους που έχουν αναλάβει, μαθαίνοντας τόσο στα ίδια τα σκυλιά όσο και στους ιδιοκτήτες, τρόπους που θα βελτιώσουν την μεταξύ τους διαβίωση. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που συρρέουν τόσο από ολόκληρο τον νομό της Χαλκιδικής, όσο και από τη γειτονική Θεσσαλονίκη.

Γιατί στρέφονται πολλοί στην εκπαίδευση του τετράποδου φίλου τους;

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτή, η βασική αιτία που οι περισσότεροι απευθύνονται στον ίδιον σχετίζεται κυρίως με την επίλυση ζητημάτων που άπτονται της προβληματικής συμπεριφοράς που μπορεί να επιδεικνύουν κάποια σκυλάκια. Από εκεί και πέρα οι ακόμα πιο «ευαίσθητοι» αποφασίζουν να προβούν σε αυτό το βήμα για να βρούνε έναν καλύτερο τρόπο-μέσο επικοινωνίας με τον σκύλο τους. Εξάλλου, εκ των ων ουκ άνευ όπως σημειώνει «για να φτάσει ένας ιδιοκτήτης να δαπανήσει χρόνο και χρήμα για την εκπαίδευση του σκύλου του, θα πει ότι ασχολείται λίγο περισσότερο από το τον πηγαίνει απλά μια βόλτα και να τον ταΐζει».

Πως γίνεται όμως μία εκπαίδευση σκύλων και τι απαιτείται πριν ξεκινήσει κανείς; Η διαδικασία απλή. «Έρχεται εδώ πέρα σε εμάς ο ιδιοκτήτης. Ξεκινάμε να δουλεύουμε εμείς με τον σκύλο του και να δείχνουμε στον ίδιο πως να τον εκπαιδεύσει. Αυτό συμβαίνει ανά μία εβδομάδα. Στην συνέχεια έρχονται ξανά την επόμενη εβδομάδα, παρατηρούμε την πρόοδο του σκύλου, κάνουμε τυχόν διορθώσεις και προχωράμε στο παρακάτω μάθημα», σημειώνει ο κ. Τσολάκης τονίζοντας πως μόνη προϋπόθεση που χρειάζεται για να ξεκινήσει μία εκπαίδευση, είναι η απόφαση του ιδιοκτήτη να κάνει το βήμα και η διαρκής αφοσίωσή του στη σταδιακή διαδικασία της εκπαίδευσης.

Τι συμβαίνει με τη Χαλκιδική;

«Η αλήθεια είναι πως η Χαλκιδική είναι λίγο πίσω ακόμα στο κομμάτι της συνύπαρξης με τα σκυλιά, πόσο μάλλον της εκπαίδευσης. Ακόμα δυστυχώς συναντάμε φαινόμενα όπως αυτά που ζούνε σκυλιά δεμένα με αλυσίδες σε βαρέλια» εκτιμά ο κ. Τσολάκης σημειώνοντας ωστόσο πως τα τελευταία δύο χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση σε αυτόν τον τομέα. «O κόσμος άρχισε να ενδιαφέρεται για τον σκύλο του, να τον φροντίζει λίγο καλύτερα και να ξεκινά ακόμα και εκπαίδευση. Κατά την περίοδο της καραντίνας ο κόσμος έπαιρνε σκυλάκια σπίτι του, είτε υιοθετούσε, είτε αγόραζε και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν ουσιαστικά να ξεκινήσει μία μικρή εκπαίδευση», σημειώνει ο εκπαιδευτής καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η περίοδος του lockdown οδήγησε στην καταγραφή σημαντικής προόδου στον συγκεκριμένο τομέα εξαιτίας κυρίως του άπλετου ελεύθερου χρόνου που είχαν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες.