Επιστρέφει μετά από δύο χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το παραδοσιακό καρναβάλι του Πολυγύρου, που μετράει πλέον περισσότερους από δύο αιώνες ζωής. Στόχος του φετινού καρναβαλιού σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολυγύρου κ. Χρήστο Βορδό, αποτελεί αφενός η διασκέδαση όλων των καρναβαλιστών που θα συρρεύσουν στον Πολύγυρο και αφετέρου η μεταλαμπάδευσή του στην τοπική νέα γενιά.

«Το ακριβές ιστορικό βάθος δεν μπορούμε να το ξέρουμε, αλλά τα τελευταία 200 χρόνια είναι καταμετρημένα», σημειώνει αναφερόμενος στο καρναβάλι στο Xalkidiki Politiki και στη Σουζάνα Καζάκα, ο Αντιδήμαρχος κ. Βορδός. «Θεωρώ ότι είναι μία παράδοση Διονυσιακών εθίμων που μέσα από μία διαδικασία σκωπτικότητας, πειραγμάτων, δίνει διέξοδα στην κοινωνικότητα των ανθρώπων οι οποίοι μαζεύονται τον χειμώνα. Σκεφτείτε πρόκειται για μία ιστορία 100 ετών και πίσω, που οι εκδηλώσεις ήταν σαφώς περιορισμένες. Η κοινωνική ζωή ήταν σαφώς περιορισμένη, δεν υπήρχαν οι καφετέριες, τα εστιατόρια κλπ και έπρεπε οι άνθρωποι με κάποιο τρόπο να επικοινωνήσουν αυτές τις μέρες του χειμώνα που οι αγροτικές εργασίες ήταν σε καταστολή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εν αναμονή της Σαρακοστής και της γιορτής του Πάσχα, οι Πολυγυρινοί παραδοσιακά έβγαιναν, δημιουργούσαν παρέες, δημιουργούσαν αυτή τη ζεστή – καρναβαλική ατμόσφαιρα που μέσα σε ένα πλαίσιο ελευθεριότητας εκφραζόταν, πειράζοντας ο ένας τον άλλον».

Όσον αφορά την ιστορική διαδρομή του συγκεκριμένου καρναβαλιού, ο κ. Βορδός τονίζει πως πρέπει να σημειωθεί «καταρχάς πως ξεκίνησε από τις γειτονιές. Η κάθε γειτονιά είχε τους δικούς της πρωτοστάτες και πιο πολύ δεν ήταν τόσο το μασκάρεμα όσο ήταν η σκωπτικότητα, η συντροφικότητα, το πείραγμα κλπ. Αυτό καθαρά Διονυσιακό δρώμενο. Από εκεί και πέρα υπήρχαν διάφορες μετεξελίξεις. Μπήκαμε σε μια διαδικασία αναζήτησης, ”πήγαμε και λίγο στη Βραζιλία”, αλλά τώρα ξαναγυρνάμε πίσω στα παραδοσιακά, σε αυτά που πρέπει να θυμόμαστε, σε αυτά που πρέπει να διατηρήσουμε και αυτά πάνω από όλα είναι η συντροφικότητα, η αγάπη για τον πλησίον μας και μέσα από μία διαδικασία ανανέωσης, μέσω του κεφιού και της χαράς, να ξαναβρεθούμε μαζί, να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας και να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι για την περίοδο του Πάσχα».

Παράλληλα, αναφορικά με τη φετινή μεγάλη επιστροφή του καρναβαλιού, ο αντιδήμαρχος σημειώνει πως «τα δύο χρόνια με τη νόσηση του κορωνοϊού το καρναβάλι ατόνησε και ήταν λογικό γιατί υπήρχαν περιορισμοί στις συναθροίσεις και μάλιστα υπήρχε και ένας φόβος. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει, οι καταστάσεις έχουν βελτιωθεί και τώρα πια φιλοδοξία μας είναι όλος ο Δήμος να πάρει γεύση από το καρναβάλι και φυσικά την Κυριακή τους περιμένουμε όλους να είναι εδώ. Θα πρέπει να υποστηριχτεί η πρωτεύουσα εκείνη τη μέρα, γιατί κορυφώνονται τα γεγονότα εδώ, με την παρέλαση των αρμάτων που φέτος για πρώτη φορά θα έχουμε και θα είναι διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς επίσης και με το κέφι των νεαρών οι οποίοι πλέον με μεγάλο πάθος μετά από δύο χρόνια απουσίας, ξεχύνονται για να δώσουν μια ιδιαίτερη νότα. Ξέρετε όταν έχεις τη νεολαία κοντά σου υπάρχει ζωή, υπάρχει δύναμη, υπάρχει ο παλμός ο οποίος θα κάνει τη διαφορά».

Η Κατσαμάκα και η Προφταστίνα
Φυσικά από ένα παραδοσιακό καρναβάλι δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα τοπικά έθιμα και οι τοπικές γευστικές λιχουδιές. «Η Κατσαμάκα και η Προφταστίνα είναι επινοήσεις δικές μας, πατέντες πολυγυρινές», εξηγεί ο κ. Βορδός σημειώνοντας πως «απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει το κέφι και η χαρά, δεν είναι μόνο η μουσική, είναι και λίγο το κρασάκι και ίσως και κάτι συνοδευτικό μαζί. Παραδοσιακά εδώ η περιοχή μας παρήγαγε το χωριάτικο λουκάνικο, με τις ελίτσες μας, με τον χαλβά κλπ.
Καταρχάς η Προφταστίνα είναι μία μικρογραφία της Κατσαμάκας, η οποία θα περιδιαβαίνει τις γειτονιές σερβίροντας το κρασάκι που είναι απαραίτητο, μαζί με την παραδοσιακή μουσική των ζουρνάδων και των παραδοσιακών οργάνων. Φαντάζομαι θα συντελεί το κρασί στη δημιουργία κεφιού και χαράς.
Θα γυρίσουμε στις γειτονιές , στις κεντρικές πλατείες και την ημέρα της Αποκριάς, θα σερβίρουμε από την Κατσαμάκα, που σημαίνει ”κάτσε λίγο αμάκα”, αμάκας είναι αυτός που δε θέλει να πληρώσει ο τσιγκούνης, αλλά εμείς τον κερνάμε, “κάτσε φίλε που αποφεύγεις να βάλεις το χέρι στην τσέπη!”. Δωρεάν λοιπόν σε όλο τον κόσμο να έρθει να απολαύσει αυτά που θα ετοιμάσουν οι νοικοκυρές μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλα αυτά τα χρόνια τους εθελοντές, τους συλλόγους, τους συλλόγους γυναικών, για ό,τι προσφέρουν. Είναι μία συλλογική υπόθεση το καρναβάλι. Δεν μπορεί να κάνει ένας Δήμος μόνος του κάτι αν δεν πλαισιώνεται από τους καρναβαλιστές, από τις γυναίκες της καθημερινότητας που θα φτιάξουν τις πίτες, τους χαλβάδες, τα εδέσματα που θα προσφερθούν, τα οποία είναι όλα παραδοσιακά όπως είναι και το ντόπιο λουκάνικο».
Ανοιχτό κάλεσμα και στους Θεσσαλονικείς

Παράλληλα, ο κ. Βορδός απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στους κατοίκους τόσο των όμορων Δήμων όσο και της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως «όλος ο Πολύγυρος είναι μία αγκαλιά, να φιλοξενήσουμε κόσμο από τα διπλανά μέρη, τους όμορους Δήμους καθώς επίσης και τους Θεσσαλονικείς. Θυμίζω τις παλιότερες εποχές του καρναβαλιού πλημμύριζε ο Πολύγυρος. Είχαμε συμμετοχές 15.000 και 20.000 κόσμου και μπορούσαμε και τους εξυπηρετούσαμε και περνούσαν υπέροχα. Η Χαλκιδική δεν είναι μόνο παραλία, υπάρχει και η ορεινή πλευρά, ο Πολύγυρος, το κέντρο που συνδυάζει και το βουνό και είμαστε και πολύ κοντά στη παραλιακή ζώνη. Η Θεσσαλονίκη τον ξέρει τον Πολύγυρο. Παλιά ήταν ένα αγαπημένο μέρος διακοπών, την περίοδο του ’40 με ’50. Τότε η θάλασσα δεν ήταν πολύ της μόδας και προτιμούσαν τη δροσιά του Πολυγύρου. Ο Πολύγυρος ανοίγει την αγκαλιά του να φιλοξενήσει όλους τους φίλους μας, τους συμπατριώτες μας που μένουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τους Θεσσαλονικείς, να έρθουν εδώ να περάσουμε πολύ όμορφα μία υπέροχη μέρα. Τα μαγαζιά μας θα είναι ανοιχτά. Έχουμε δει περιφερειακές υπερδυνάμεις στον τομέα της εστίασης, όπως είναι ο Άγιος Πρόδρομος, όπως είναι ο Ταξιάρχης, όπως είναι τα μαγαζιά του Πολυγύρου και της παραλιακής ζώνης, της Γερακινής και των Καλυβών και όλα αυτά τα μέρη μαζί θα υποδεχτούμε τον κόσμο και με πολύ μεγάλη χαρά θα τους φιλοξενήσουμε.

«Υπάρχουν δύο με τρεις εκδηλώσεις σχεδόν κάθε μέρα στον Πολύγυρο»

Ξεκινάμε με δύναμη την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου και από εκεί και πέρα να ξέρουν οι φίλοι μας ότι υπάρχουν δύο με τρεις εκδηλώσεις σχεδόν κάθε μέρα στον Πολύγυρο, είτε είναι χοροί, είτε είναι δράσεις των πλατειών και του δρόμου κλπ. Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθεις στον Πολύγυρο μετά την Τσικνοπέμπτη και να μην υπάρχει το πνεύμα του καρναβαλιού. Θέλω να αναφέρω δε ότι πολύ μεγάλη ιδιαιτερότητα και πολύ ευχάριστο κλίμα είναι οι χοροί, τους οποίους εν είδει μυσταγωγίας δεν τους ξέρει ο κόσμος αλλά είναι χοροί οι οποίοι έχουν απόλυτη επιτυχία, μαζεύουν πολύ κόσμο και έχουν πάρα πολύ κέφι. Δε χρειάζεται να είσαι μέλος ενός κλαμπ για να μπεις εδώ. Εδώ είναι πολύ άνετα, αρκεί να πάρεις την απόφαση και φαντάζομαι θα βρεθεί και ένα τραπέζι να σε φιλοξενήσει με τις ανάλογες καρέκλες. Αλλά και καρέκλα να μη βρεις δε νομίζω ότι θα πρέπει να καθίσεις και πολύ διότι υπάρχει η διάθεση για χορό και για γλέντι».