Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου θεωρείται για κάποιους εμπορική γιορτή ενώ για άλλους είναι μια αφορμή να ζήσουν με τον έρωτά τους όμορφες στιγμές. Κάποιοι την …ακολουθούν πιστά, άλλοι απλά την αγνοούν.

Μικροί και μεγάλοι που τους έχει χτυπήσει με τα βέλη του ο φτερωτός θεός θα πάρουν από ένα λουλούδι μέχρι ένα μπουκέτο με άνθη για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή σοκολατάκια και τούρτες σε σχήμα καρδιάς για το πουν με γλύκα! Οι περισσότερο τολμηροί βέβαια θα θελήσουν να εντυπωσιάσουν με ένα αστραφτερό κολιέ ή ένα εντυπωσιακό δαχτυλίδι για μια πρόταση γάμου.

Τι κάνουν άραγε οι Χαλκιδικιώτες; Γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου; Το XalkidikiPolitiki μίλησε με γνωστούς επιχειρηματίες του νομού και έμαθε αν η αγορά κινείται και πόσο για τη ημέρα των ερωτευμένων.

«Αγαπάει πολύ ο κόσμος. Αυτό κατάλαβα από όλους εκείνους που εδώ και αρκετές ημέρες κάνουν παραγγελίες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Η συγκεκριμένη μέρα είναι μια αφορμή για να ανανεώσουν τα ζευγάρια την αγάπη τους. Οι περισσότεροι προτιμούν  τούρτες σε σχήμα καρδιάς, ενώ κάποιοι καταφεύγουν και σε μικρές παστούλες για τους αγαπημένους τους», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου “Γιάνταης” που εδρεύει στα Νέα Μουδανιά.

Ο ίδιος αναφερόμενος στην αγοραστική κίνηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια υπογράμμισε: «Παλαιότερα ο κόσμος δίσταζε να γιορτάσει ετούτη την ημέρα. Ήταν άλλες οι εποχές. Τα τελευταία χρόνια όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Ο κόσμος βγαίνει, ψωνίζει και τιμά τον Άγιο Βαλεντίνο. Οπότε και για εμάς τα ζαχαροπλαστεία, αλλά και για όλα τα μαγαζιά η 14η του Φλεβάρη έχει γίνει μια πολύ καλή εμπορική ημέρα και κάθε χρόνο την περιμένουμε με ανυπομονησία!».

Η ιδιοκτήτρια του ανθοπωλείου “Μπονσάϊ” Κυριακή Διαβατιώτου, φτιάχνοντας όμορφα μπουκέτα για την αυριανή ημέρα ανέφερε: «Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, έρχονται στο μαγαζί για να πάρουν λουλούδια με καρτούλες για τον βαλεντίνο τους. Φέτος, η κίνηση δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Παρολ’αυτά εμείς έχουμε προετοιμαστεί και περιμένουμε με χαρά τον κόσμο για να τον εξυπηρετήσουμε με όμορφα δώρα», είπε ενώ δήλωσε ότι οι περισσότεροι προτιμάνε τα κόκκινα φλογερά τριαντάφυλλα!

«Από ανέκαθεν η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ήταν μια μέρα ελκυστική για αυτούς που ήθελαν να κάνουν δώρο ένα κόσμημα! Ήδη από σήμερα ο κόσμος ξεκίνησε να βλέπει τις βιτρίνες και να δείχνει ενδιαφέρον για εντυπωσιακά κολιέ και πρωτότυπα δαχτυλίδια», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου Armanidis Jewelry, ενώ παράλληλα ανέφερε πως «τη σημερινή εποχή υπάρχει ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς τα κοσμήματα πλέον είναι πιο οικονομικά σε σχέση με παλαιότερα».

Τέλος, υπάλληλος του Navigli coffee & wine bar που βρίσκεται στα Νέα Μουδανιά, υπογραμμίζει στο XalkidikiPolitiki ότι η 14η του Φλεβάρη δεν θα μπορούσε με τίποτα να χαρακτηριστεί ως μια “ζεστή” ημέρα: «Είναι μια μέρα σαν όλες τις υπόλοιπες. Δεν συμβαίνει κάτι το διαφορετικό και ούτε υπάρχει η έξαρση που κάποιοι περιμένουν πως και πως αυτή την ημέρα…», ανέφερε, ενώ κατέληξε: «Εμείς πάντως αύριο θα βρισκόμαστε ανοιχτά και θα χαρούμε πολύ να προσφέρουμε κάτι από το ξεχωριστό μας μενού στους πελάτες μας!».

Ο Άγιος Βαλεντίνος

Για την ιστορία, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αποτελεί επίσημη γιορτή στην Αγγλικανική κοινότητα και στη Λουθηρανική εκκλησία. Ξεκίνησε ως ο λειτουργικός εορτασμός ενός ή περισσοτέρων Χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Βαλεντίνοι. Ιστορίες  μαρτυρίων δημιουργήθηκαν για διάφορους Βαλεντίνους οι οποίες έλαβαν χώρα στις 14 Φεβρουαρίου και προστέθηκαν αργότερα στους βίους των αγίων. Μια δημοφιλής αγιογραφική αναφορά του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης αναφέρει ότι φυλακίστηκε επειδή πάντρευε στρατιώτες οι οποίοι απαγορεύονταν να παντρευτούν Χριστιανές, καθώς ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με το θρύλο, κατά τη φυλάκισή του, θεράπευσε την κόρη του φύλακά του, Αστέριου. Ένα καλλωπιστικό στοιχείο της ιστορίας αναφέρει ότι πριν την εκτέλεσή του της έγραψε ένα γράμμα υπογράφοντας «ο Βαλεντίνος σου».

Η 14η Φεβρουαρίου συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων, στον ύστερο Μεσαίωνα, από τον Άγγλο συγγραφέα και ποιητή Τζέφρι Τσόσερ, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα. Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες. Στην Ευρώπη, κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονταν στους εραστές «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά».