Χαμόγελα, ζεστασιά και συγκίνηση ήταν τα συναισθήματα που πλημμύρισαν το Θέατρο Πολυγύρου, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, όπου πραγματοποιήθηκε η ετήσια εορταστική εκδήλωση του Συλλόγου Πολυτέκνων Χαλκιδικής (Σ.Π.Ν.Χ.). Πολύτεκνες οικογένειες, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, τοπικοί φορείς της πολιτείας, αλλά και πρόεδροι πολυτεκνικών Συλλόγων της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν για να κόψει ο Σύλλογος την πρωτοχρονιάτικη πίτα και να τιμήσουν τις μητέρες που απέκτησαν παιδί το 2020-21-22, να απονείμουν τιμητικές διακρίσεις στα παιδιά αυτών των οικογενειών που αρίστευσαν, αλλά και όσων εισήχθησαν σε Ανώτερα και Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Η Πρόεδρος του συλλόγου κ. Κυριάκου Ιφιγένεια καλωσόρισε τους παριστάμενους και αφού ευχήθηκε μία καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία. Αναφέρθηκε στο πλέγμα των δράσεων που αναπτύσσει ο Σύλλογος Πολυτέκνων Χαλκιδικής, προκειμένου να στηρίξει τα μέλη του αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνες οικογένειες τονίζοντας ότι το οξύ δημογραφικό πρόβλημα που διογκώνεται στη χώρα μας μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με την ενίσχυση της πολύτεκνης οικογένειας από την Πολιτεία. Αναφέρθηκε στις προτάσεις της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, που έγιναν προς την Κυβέρνηση για ένα Εθνικό σχέδιο στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας σε συνεργασία με την ΑΣΠΕ.

Την εκδήλωση ευλόγησε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κασσανδρείας, π. Παντελής . Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους, πανοσιολογιότατος π. Δωρόθεος, στον χαιρετισμό του τόνισε πως: «η καλύτερη επένδυση για τον τόπο πέρα από την πολύτεκνη οικογένεια δεν υπάρχει» Μετά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου πραγματοποιήθηκε η απονομή τιμητικών διακρίσεων σε υπέρ πολύτεκνες οικογένειας με 10 και 11 παιδιά, από τον Δήμαρχο Πολυγύρου κ. Αστέριο Ζωγράφο δίνοντας και δωροεπιταγές από την Εταιρεία «ΜΑΣΟΥΤΗΣ». Η απονομή τιμητικών διακρίσεων συνεχίστηκε σε μαθητές, φοιτητές , και πολύτεκνες οικογένειες, που απέκτησαν παιδί εντός του 2020-21-22 από τους Βατοπαιδινούς σεβαστούς πατέρες, Ιερομόναχους Βαρνάβα και Ιλισαίο , οι οποίοι εκπροσώπησαν τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ. Πρόκειται για μια πράξη της Ιεράς Μονής με την οποία στηρίζει την πολύτεκνη οικογένεια σε μια δύσκολη εποχή για το θεσμό της οικογένειας και μάλιστα της πολύτεκνης.

Ο εκπρόσωπος του Γέροντα Εφραίμ, πανοσιολογιότατος π. Βαρνάβας , χαιρέτισε την εκδήλωση μεταφέροντας στις πολύτεκνες οικογένειες την πατρική αγάπη του Γέροντα και παρέλαβε ένα Ψηφιακό άλμπουμ με αναμνηστικές φωτογραφίες από τις ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις του Σ.Π.Ν.Χ οι οποίες έγιναν με την βοήθεια της Μονής, υπό την μορφή τιμητικής, αναμνηστικής πλακέτας από την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ιφιγένεια Κυριάκου, ως φόρος τιμής στο πρόσωπο του Γέροντα Εφραίμ για την έμπρακτον συμπαράσταση της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μεγίστης Μονή Βατοπεδίου υπέρ των Πολυτέκνων και για το Θεάρεστο φιλανθρωπικό έργο το οποίο επιτελούν. Τα βραβεία που δόθηκαν από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου συνοδεύτηκαν: Από χρηματικό έπαθλο ανάλογο με την κατηγορία στην οποία άνηκε ο κάθε βραβευθείς. Προσωπική επιστολή του Αρχιμανδρίτη Γέροντα Εφραίμ. Εικόνα και φυλακτό της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Από τον Σ.Π.Ν.Χ συνοδεύτηκαν: για τις μητέρες που τιμήθηκαν από μία εικόνα της Παναγίας με τον Χρηστό και ένα πακέτο pampers και για τους αριστεύσαντες και τους νεοεισαχθέντες φοιτητές από τιμητικό έπαινο.