Το αδιαχώρητο επικρατεί μόλις δύο ημέρες πριν από την Τσικνοπέμπτη στα κρεοπωλεία της Χαλκιδικής, όπου είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά, κάτοικοι συρρέουν προκειμένου να αγοράσουν λίγα κρέατα για το καθιερωμένο τραπέζι.

Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα προετοιμασίας, οι κρεοπώλες εργάζονται πυρετωδώς, με τα τηλέφωνα για παραγγελίες να πέφτουν βροχή. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κουκέρη, επαγγελματία που διαθέτει κρεοπωλείο στα Νέα Μουδανιά, η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη τις τελευταίες μέρες ενόψει της Τσικνοπέμπτης, με τα πρώτα σημάδια να δείχνουν ότι οι ρυθμοί στην αγορά επιστρέφουν στην εποχή προ πανδημίας.

«Έχουμε σημαντικά πιο πολύ κίνηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, καθότι είναι πιο ελεύθερα τα πράγματα. Ο κόσμος ήταν λίγο φοβισμένος ακόμα πέρυσι. Έχουμε αγγίξει τα στάδια προ κορωνοϊού», εκτιμά στο Xalkidiki Politiki ο κ. Κουκέρης.

Παράλληλα, φέτος, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, πολλοί φορείς, όπως σχολεία, σύλλογοι αλλά και επαγγελματίες, αναμένεται να ξαναστήσουν ψησταριές έπειτα από δύο χρόνια, γεγονός που θα αποφέρει κέρδη και κίνηση και πάλι στην αγορά τροφίμων. Μάλιστα, από τις αρχές της εβδομάδας, πολλά κρεοπωλεία έχουν φροντίσει να προμηθευτούν εγκαίρως αρκετές ποσότητες κρέατος, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να πωλούνται με ρυθμούς αστραπιαίους.

«Ο κόσμος προτιμάει κατά κύριο λόγο λίγο σουβλάκι, λίγη παντσέτα και γενικά μικρά κομμάτια χοιρινού κρέατος, όπως και κιμαδοειδή. Θέλει να ξεσκάσει. Δεν είναι μεγάλες οι παραγγελίες, απλά είναι από λίγες. Κουτσά στραβά όλοι θα ψήσουν, όλοι θα βάλουν λίγα κάρβουνα», σημειώνει ο κ. Κουκέρης με γνώμονα την εικόνα των πωλήσεων που σημειώνεται έως σήμερα, ενώ εκτιμά πως φέτος το ψήσιμο θα γίνει ρεφενέ. «Για παράδειγμα μόλις έδωσα σε επαγγελματίες της λαϊκής. Οι άνθρωποι μάζεψαν 100 ευρώ για σουβλάκια. Τους έκανα ότι μπορούσα καλύτερο για να γιορτάσουν όλοι μαζί».

«Τσουχτερό» το ενεργειακό κόστος

Αιχμή του δόρατος για τους επαγγελματίες του κλάδου αποτελεί το ιδιαίτερα αυξημένο ενεργειακό κόστος με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι, κάνοντας λόγο για παράλογες αυξήσεις χωρίς προηγούμενο, σε ένα αγαθό όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, η κατανάλωση του οποίου είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των ψυγείων όπου συντηρούνται τα προϊόντα τους.

Στο πλαίσιο αυτό, πρώτιστος στόχος σύμφωνα με τους ίδιους, αποτελεί η προσπάθεια συγκράτησης των τιμών προκειμένου αυτό να μην μετακυλιστεί στον τελικό καταναλωτή. «Εχθές ένας προμηθευτής, ανέβασε 0,20 ευρώ/κιλό την τιμή στο μοσχάρι, καθώς δεν μπόρεσε να το απορροφήσει. Το απορροφάς όσο μπορείς αλλά μέχρι πότε;» αναρωτιέται ο κ. Κουκέρης τονίζοντας πως από την πλευρά του προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές όσο γίνεται πιο χαμηλές ιδιαίτερα όταν πρόκειται για σχολεία και λοιπές κοινωφελείς δομές.