Ο Αντιδήμαρχος Κασσάνδρας Παύλος Παντζίκης

Στην προετοιμασία του Δήμου Κασσάνδρας στο ζήτημα της καθαριότητας ενόψει της επικείμενης τουριστικής περιόδου αναφέρθηκε σε συνέντευξή του, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Παύλος Παντζίκης.

Σε δηλώσεις του στο Xalkidiki Politiki ο κ. Παντζίκης εκτίμησε πως «η καθαριότητα στην Κασσάνδρα λειτουργεί σε ένα πολύ καλό βαθμό. Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε διαδικασίες για να στήσουμε τον προγραμματισμό μας για το καλοκαίρι που ευχόμαστε να είναι μια καλή σεζόν, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των δημοτών των επιχειρηματιών, όπως κάθε χρόνο και ειδικά σε περιπτώσεις καθαρισμών, όπως έχουμε ξαναπεί σε διάφορους χώρους που είναι επιβαρυμένοι. Οπότε από τώρα ξέρουμε που πάμε και τι θα κάνουμε. Το σίγουρο είναι να είμαστε όλοι καλά. Να είναι μία υγιής περίοδος αυτή που έρχεται, για να μπορέσουν και οι λειτουργίες του δήμου να ανταποκριθούν, αλλά πάντα με την συμμετοχή των δημοτών και των επισκεπτών. Γιατί είναι ένα ζήτημα η επικοινωνία των δημοτών για διάφορες περιπτώσεις καθαριότητας, τα ογκώδη, τα πράσινα υπολείμματα, τα οποία καλό είναι να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες του δήμου ώστε να γνωρίζουμε και εμείς οποιαδήποτε περίπτωση, γιατί είναι μεγάλο το φάσμα του Δήμου και θέλουμε να είμαστε πάντα στην ώρα μας για να γίνει σωστά ο καθαρισμός».

Αναφερόμενος στις δράσεις που έχει αναλάβει ο Δήμος προκειμένου να πατάξει το φαινόμενο της απόθεσης αποβλήτων σε δημόσιους χώρους, κυρίως λόγω των ανακαινίσεων, ο αντιδήμαρχος τόνισε πως «προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε, από εκεί ξεκινάνε όλα από την ενημέρωση, ώστε ο δημότης, ο επισκέπτης και ο επιχειρηματίας να γνωρίζουν που να απευθυνθούν για τις διάφορες περιπτώσεις ογκωδών ή πρασίνων αλλά και για τις ανακαινίσεις που είναι ένα βάσανο για όλους τους αντιδημάρχους. Γνωρίζετε ότι ο Δήμος έχει σύμβαση με δομή, για την ανακύκλωση των αδρανών. Κινούμαστε σε ένα πλαίσιο και ξεχωρίσαμε στους δημότες να ξέρουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις του Δήμου και ποιες οι δικές τους. Δηλαδή μια ανακαίνιση διαμερισμάτων, ξενοδοχείων κλπ αναλαμβάνουνε οι ίδιοι να τα προσκομίσουν στις ανάλογες δομές οι οποίες είναι ιδιωτικές. Δε μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το βάρος, γιατί η Κασσάνδρα πέρα από τον μεγάλο όγκο επιχειρήσεων και ξενοδοχείων μικρών και μεγάλων και διαμερισμάτων, καταλαβαίνετε πόσο οικονομικά είναι δυσβάσταχτο αλλά και βάσει νόμου ανήκουν στις υποχρεώσεις των δημοτών.

Τα έχουμε ξεκαθαρίσει, τα ξέρουμε, έχουμε ενημερώσει και μέσω των λογαριασμών νερών, πως θα κινηθούν ακόμα και για θέματα της καθαριότητας που αφοράν την ανακύκλωση των συσκευασιών που και εκεί τρομάξαμε να βάλουμε μια σειρά και μια τάξη γιατί όσον αφορά την ανακύκλωση ναι μεν όλοι γκρινιάζουν αλλά, υπάρχουν κάποιοι που δεν την κάνουν σωστά. Δε θέλουμε πολλά υλικά 5-6-7 υλικά είναι. Συνήθως παρουσιάζεται το φαινόμενο γιατί ο κόσμος δεν είναι ότι δεν συμμετέχει, αλλά πολλές φορές τα Σαββατοκύριακα που έχουμε πολλούς επισκέπτες από τη Β κατοικία και θα κλαδέψουν και θα κάνουν κάποια δουλειά, θα φύγουν την Κυριακή ή τη Δευτέρα και θα βρεθούμε πάλι να καθαρίζουμε όλη τη βδομάδα ό,τι αφήνουνε. Είμαστε βέβαια ενεργοί σε όλα τα πλαίσια, προσπαθούμε να στήσουμε και τον μηχανισμό για το οργανικό και για τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων, τα οποία είναι σίγουρα ένα δύσκολο κομμάτι. Θέλει καμπάνια να γνωρίζουν και οι επιχειρηματίες, γιατί στοχεύουμε σε μεγάλους παραγωγούς μέχρι το σύστημα αυτό να μπορέσουμε να το διαμορφώσουμε στην πορεία των επόμενων χρόνων ώστε να γίνει και αυτό μία συνειδητότητα στους ανθρώπους. Θα βοηθήσουμε και εμείς να φύγει αυτό το συγκεκριμένο είδος αποβλήτων να πάει για επεξεργασία έτσι όπως έχουμε και κρατάμε την επαφή με τον ΦΟΔΣΑ ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο ρεύμα και να καταφέρουμε και εμείς να μειώσουμε τις ποσότητες από το σύμπηκτο, που σκοπός είναι να ανέβει το οργανικό το οποίο θα πάει για διαχείριση και ανακύκλωση».