Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει στο παιχνίδι, ως ατομική και κοινωνική δραστηριότητα – αναπόσπαστο μέρος του δημιουργικού ελεύθερου χρόνου στον παιδικό κόσμο κατά την αρχαιότητα και παρακολουθεί την εξέλιξή του μέχρι τα σύγχρονα παιδικά παιχνίδια.
Η δομή του είναι διαβαθμισμένη σε τρία επίπεδα, για το νηπιαγωγείο και τις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού, με διάρκεια μιας ώρας περίπου, για την Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού, και για την Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, με διάρκεια μιάμισης ώρας. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί παράλληλα και στη μορφή project σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να ερευνήσουν τον παιδικό κόσμο των προγόνων τους και τα αγαπημένα παιχνίδια εκείνων, με βασικό μεθοδολογικό εργαλείο τη συνέντευξη. Τα δεδομένα που θα προκύψουν από την έρευνα (αναλύσεις, περιγραφές, στατιστικά δεδομένα, αρχειακό οπτικό υλικό, βιντεοσκοπημένα αρχεία κ.ά.) θα αναλυθούν μέσα στην σχολική αίθουσα.
Στόχος του προγράμματος είναι να παρουσιάσει σε μία έκθεση που η Εφορεία θα συνεπιμεληθεί με τους μαθητές μουσειογραφικά και μουσειολογικά σε μια περιοδική έκθεση στο Μουσείο Πολυγύρου, λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς. Θα είναι η πρώτη περιοδική έκθεση του Μουσείου.
Υπεύθυνοι Προγράμματος: Ολυμπία Νασιώκα, Στάματης Χατζητουλούσης, Αρχαιολόγοι και Τέρη Ξανθοπούλου, Εικαστικός
Τόπος: Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, Σταδίου 1, Πλατεία Ηρώων, Πολύγυρος 631 00
Ώρες λειτουργίας: 8:00-15:30, εκτός Τρίτης.
Τηλέφωνο: 2371022148, e-mail: [email protected]