Χτισμένη σε μία καταπράσινη πλαγιά με θέα το όρος Άθως και τον Σιγγιτικό κόλπο, η Φάρμα, μια οικογενειακή ταβέρνα που λειτουργεί εδώ και 23 χρόνια, φιλεύει τους ντόπιους αλλά και τους τουρίστες τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις της περιοχής. Ακόμη και το μέρος να μην γνωρίζει κανείς, βρίσκει εύκολα τον χώρο, ακριβώς ένα χιλιόμετρο πριν μπει στον ορεινό Ταξιάρχη.

Περιτριγυρισμένο από ένα μοναδικό παρθένο δάσος με φυλλοβόλα δέντρα όπως δρυς και πλατύφυλλα, η Ταβέρνα Φάρμα προμηνύει αυτό ακριβώς που σου έρχεται στο μυαλό και μόνο από την ονομασία της. Ζεστή, οικεία και οικογενειακή ατμόσφαιρα, μπλεγμένη με τις μυρωδιές της φύσης και των παραδοσιακών συνταγών, θυμίζει εκείνη την παλιά ορεινή ταβέρνα που είναι συνυφασμένη με αναμνήσεις γλυκιές και πάνω από όλα γαλήνιες. Εδώ ακριβώς έρχεται και η δική μας πρόταση. Μόνο αν κάποιος επισκεφτεί τη Φάρμα μπορεί να βιώσει αυτά που περιγράφουμε και ανεπιφύλακτα προτείνουμε.

«Ο προορισμός είναι ιδανικός για περιπατητές και πάσης φύσεως φυσιολάτρες που τους αρέσει να ανεβαίνουν στο βουνό και να κάνουν βόλτα αλλά και για οικογένειες που επιθυμούν να εκδράμουν και να έρθουν σε επαφή με τη φυσικό πλούτο της περιοχής», σημειώνει ο κ. Χρήστος Τσολάκης, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του κ. Τασούλα, επιμένουν να σερβίρουν φαγητό αληθινό.

Γεύσεις απλές παραδοσιακές και ξεκάθαρες, με έμφαση στην καλή αγνή πρώτη ύλη. Στη Φάρμα θα φάτε πρώτης τάξεως μεζέδες με κρέατα από τον Χολομώντα, όπως κοντοσούβλι, τηγανιά αλλά και μαγειρευτά όπως αγριογούρουνο και ζαρκάδι κοκκινιστό ή στιφάδο. Αυτές κι άλλες τόσες συνταγές, προτείνουμε να τις συνοδεύσετε με καλό κρασί, οικογενειακά ή με παρέα, με θέα ολόκληρη την ανατολική Χαλκιδική, έως και τις Σποράδες.

Στη Φάρμα η κουζίνα είναι για όλες τις ώρες. Γιατί όχι, να περάσετε ένα ξεχωριστό πρωινό στα ορεινά… και να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ζεστό καφέ και πιάτα που κρύβουν μέσα τους όλο το μεράκι και την ελληνική γαστρονομική κουλτούρα αιώνων. Από τις πίτες, τα φρέσκα αυγά, το εξαίσιο μέλι, έως και το φρέσκο ζυμωτό ψωμί.

Ερχόμενος στη Φάρμα, ο επισκέπτης, ένα είναι σίγουρο:  συντονίζεται αμέσως με την εποχή, είτε με το χιονισμένο τοπίο των παρυφών του Χολομώντα, είτε με τις ζεστές μέρες της Άνοιξης και του καλοκαιριού. Όμως, προτείνουμε ανεπιφύλακτα και την περίοδο που έρχεται, της Σαρακοστής και της νηστείας, με πιάτα κατάλληλα να παίρνουν τη θέση τους στο τραπέζι και τη φύση να αρχίζει δειλά δειλά να δημιουργεί ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.

Η Φάρμα αποτελεί ιδανικό προορισμό για μία απόδραση κοντινή από τη Θεσσαλονίκη, από την οποία απέχει μόλις 47χλμ. Τον χειμώνα η ταβέρνα, εκτός εορτών, όπως Χριστούγεννα και Πάσχα που είναι ανοιχτά καθημερινά, λειτουργεί κάθε Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή, ενώ το καλοκαίρι, από τα μέσα Ιουνίου έως και τα μέσα Σεπτέμβρη είναι όλες τις ημέρες ανοιχτά. «Όταν κλείνουν τα σχολεία πολύς κόσμος έρχεται για μία βόλτα κυρίως τις απογευματινές ώρες από διάφορα μέρη είτε της Ελλάδας είτε του εξωτερικού, με την περιοχή να σφύζει από ζωή. Τον χειμώνα έχουμε κατά βάση πιο ντόπιο πληθυσμό, καθώς λόγω φόρτου εργασίας έρχονται πιο σπάνια οι επισκέπτες από άλλα μέρη», σημειώνει ο κ. Τσολάκης.

Την ταβέρνα Φάρμα, θα τη βρει κανείς ακριβώς ένα χιλιόμετρο πριν μπει στον Ταξιάρχη, το παραδοσιακό αυτό χωριό που αριθμεί πάνω από 1.000 κατοίκους και που αποτελεί έναν φανταστικό προορισμό.

Εμείς λέμε να δοκιμάσετε την πρότασή μας και σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε.