Την πρώτη θεραπεία που θα βασίζεται σε video game για τα παιδιά με Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας ενέκρινε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων.

Το παιχνίδι με το όνομα EndeavorRx εγκρίθηκε τη Δευτέρα, θα συνταγογραφείται και θα στοχεύει μόnο παιδιά μεταξύ των ηλικιών 8 έως 12 ετών με συγκεκριμένους τύπους της διαταραχής.

Θα συστήνεται μαζί με άλλες θεραπείες, όπως ιατροφαρμακευτικές και εκπαιδευτικά προγράμματα. Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αποτελεί μία κοινή νευροαναπτυξιακή δυσλειτουργεία, η οποία αρχικά διαγιγνώσκεται στα παιδιά και μπορεί να διαρκέσει μέχρι την ενηλικίωση.

Περίπου 4 εκατομμύρια παιδιά από 6 έως 11 ετών πάσχουν από αυτήν την πάθηση, τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν δυσχέρεια στη συγκέντρωση και την προσοσχή, καθώς και δυσκολίες ελέγχου της συμπεριφοράς.

Αυτή είναι η πρώτη θεραπεία που θα βασίζεται σε βιντεοπαιχνίδι και θα λάβει άδεια κυκλοφορίας από τον Οργανισμό.

«Η συσκευή EndeavorRx προσφέρει μία -χωρίς φαρμακευτική αγωγή- επιλογή βελτίωσης των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την διαταραχή στα παιδιά και είαι ένα πολύ καλό παράδειγμα για την ανάπτυξη του πεδίου της ψηφιακής θεραπείας», δήλωσε ο δρ.Dr Jeffrey Shuren, κορυφαίο στέλεχος του FDA.

Το παιχνίδι, το οποίο θα κατεβαίνει ως εφαρμογή σε κινητή συσκευή, πήρε την έγκριση για την κυκλοφορία, αφού ο FDA εξέτασε πέντε κλινικές μελέτες που περιελάμβαναν περισσότερα από 600 παιδιά.

Η υπηρεσία επεσήμανε ότι οι παρενέργειες που αναφέρθηκαν, όπως πονοκέφαλοι, ζαλάδες ή συναισθηματικές αντιδράσεις, δεν θεωρούνται σοβαρές.

Όταν τα παιδιά θα παίζουν με το παιχνίδι, καθοδηγούν ένα άβαταρ μέσα από μία πορεία με εμπόδια και συλλέγουν στόχους για να κερδίσουν πόντους. Η Akili, η εταιρεία που σχεδίασε το EndeavorRx, τόνισε ότι τα παιδιά θα είναι καλό να παίζουν με το παιχνίδι για μισή ώρα καθημερινά, πέντε ημέρες την εβδομάδα σε έναν κύκλο θεραπειών ενός μηνός.

«Είμαστε περήφανοι γιατί σήμερα γράψαμε ιστορία μετά από αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Akili, Eddie Martucci.

Πηγή: infokids.gr