Αντιμέτωποι με ζητήματα επιβίωσης του κλάδου τους είναι οι μελισσοκόμοι σε ολόκληρη την επικράτεια με την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής να κατέχει έναν σημαντικό αριθμό εξ΄αυτών. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες μηχανοκίνητη πορεία έξω από το κτήριο της Αντιπεριφέρειας Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, ενώ λίγο αργότερα οι επαγγελματίες του κλάδου επέδωσαν ψήφισμα.

Διαβάστε επίσης: Σε απόγνωση οι μελισσοκόμοι έξω από την ΠΕΧ – Διαμαρτυρία στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης

Βασική ένσταση των μελισσοκόμων αποτελεί η μείωση της τιμής παραγωγού, δηλαδή της τιμής που πωλεί ο παραγωγός το μέλι στους εμπόρους και τη μεγάλη ψαλίδα που υπάρχει ανάμεσα σε αυτή την τιμή και στην τιμή του καταναλωτή. Όπως αναφέρει στο Xalkidiki Politiki η Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Κατερίνα Ζωγράφου, το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με το υψηλό κόστος παραγωγής που αγγίζει πλέον τα 6 ευρώ το κιλό ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, αποτελούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» με δραματικές συνέπειες για τα έσοδα των παραγωγών.

«Για να έχει κάποιος παραγωγή θα πρέπει να μετακινήσει 10 φορές τα μελισσοσμήνη του το έτος από ανθοφορία σε ανθοφορία και από θερινή σε θερινή διαβίωση. Η τιμή του παραγωγού όταν ξεκινάει στα 3 ευρώ το κιλό και το κόστος φέτος ανέρχεται στα 6, καταλαβαίνετε ότι δεν μιλάμε για ευ ζην των μελισσοκόμων αλλά για την επιβίωσή τους», επισημαίνει η κ. Ζωγράφου.

Ένα ακόμα όμως σοβαρό ζήτημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι μελισσοκόμοι, είναι αυτό των ελληνοποιήσεων προϊόντων μελιού αμφιβόλου προέλευσης από τρίτες χώρες όπως η Κίνα και η Βραζιλία, τα οποία με την πρόσμιξη μικρής ποσότητας ελληνικών βαφτίζονται… ντόπια. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, τα προϊόντα αυτά έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία για την ρευστοποίησή τους, με αποτέλεσμα να χάνονται τα θρεπτικά συστατικά.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο εδώ και 20 χρόνια από τότε που άρχισε το ελεύθερο εμπόριο και δεν καταφέραμε θεσμικά να το περιορίσουμε. Γι΄ αυτό τα αιτήματα των μελισσοκόμων σήμερα δεν ήταν καθαρά οικονομικής φύσης. Ήταν και θεσμικής φύσης, δηλαδή για τους ελέγχους για τις ελληνοποιήσεις, για την ταυτοποίηση των μελιών. Σήμερα υπάρχει δυνατότητα να ταυτοποιηθεί το μέλι από που προέρχεται βάσει γυρεοκοκκικής ανάλυσης. Επίσης αίτημα αποτελεί η επιβολή αυστηρότερων ελέγχων από τον ΕΦΕΤ και φυσικά όλο αυτό να οδηγήσει σε έναν αυστηρότερο κώδικα ποινών σε βάρος των παρανομούντων», σημείωσε η κ. Ζωγράφου.

Στη σειρά των ζητημάτων που απαιτούν επίλυση σύμφωνα με τους μελισσοκόμους, υπάρχουν και άλλα θεσμικά προβλήματα όπως αυτά που αφορούν το καινούργιο μελισσοκομικό μητρώο, τους κανονισμούς στους οποίους υπάγονται οι μελισσοκόμοι, αλλά και της μηδενικής άμεσης ή έμμεσης ενίσχυσης του κλάδου όπως η κτηνοτροφία ή η φυτική παραγωγή. Μοναδική εξαίρεση σε αυτό το μέχρι πρότινος καθεστώς αποτελεί η ένταξη των μελισσοκόμων στην κατηγορία της βιολογικής παραγωγής με σκοπό την πρώτη μελλοντική επιδότησή τους.

«Ένας τέτοιος κλάδος ο οποίος είναι ο απόλυτα φιλοπεριβαλλοντικός με αντίκρυσα όχι μόνο στη μελισσοκομεία αλλά και συμβολή απεριόριστη, στην ουσία δεν μπορούμε καν να τη μεταφράσουμε οικονομικά, στην επικονίαση των καλλιεργούμενων και αυτοφυών φυτών, είναι ο νούμερο ένα συντελεστής της διατήρησης της βιοποικιλότητας. Όλοι οι καινούργιοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί προσπαθούν να τον στηρίξουν, ενώ εμείς ερχόμαστε ως Πολιτεία και είμαστε ελλειμματικοί στα μέτρα και στη στήριξη αυτού του κλάδου», καταλήγει η κ. Ζωγράφου, συμπληρώνοντας πως «εμείς θεωρούμε ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια και ως Περιφερειακή Αρχή οφείλουμε, γιατί δεν πιστεύουμε μόνο ότι είναι δίκαιο αλλά αγαπάμε και την μελισσοκομία, να είμαστε στο πλάι τους και να τους στηρίξουμε».

Επιστολή της Περιφερειακής Συμβούλου Κατερίνας Ζωγράφου για την προστασία της μελισσοκομίας