Σαν σήμερα, 28 Φεβρουαρίου του 1986 δολοφονείται ο Ούλοφ Πάλμε καθώς επιστρέφει από τον κινηματογράφο με τη σύζυγό του Λίζμπετ. Ο χαρισματικός ηγέτης της Σουηδίας, πέφτει νεκρός από πυρά, καθώς τον πυροβολεί εν ψυχρώ ο Στιγκ Ένγκστρομ, που χρόνια μετά (το 2000) αυτοκτονεί και ο ίδιος.
Ωστόσο, η ενοχοποίησή του δεν είναι αρκετή για να τερματίσει δεκαετίες αβεβαιότητας και αμέτρητων θεωριών συνωμοσίας σχετικά με τη δολοφονία ενός από τους ισχυρότερους και περισσότερο αναγνωρισμένους ηγέτες της χώρας.

Νωρίς το απόγευμα εκείνης της ημέρας η Λίζμπετ Πάλμε επικοινώνησε με τον γιο της Μέρτεν και τη σύντροφό του και αποφάσισαν να συναντηθούν στον κινηματογράφο Grand Cinema για να απολαύσουν οικογενειακώς μια γνωστή κωμωδία της εποχής.

Στις 20: 30 ο Ούλοφ και η Λίζμπετ Πάλμε έφυγαν πεζή από την οικία τους χωρίς αστυνομική συνοδεία και κατευθύνθηκαν στον πλησιέστερο σταθμό του μετρό. Λίγο πριν τις 21:00 συναντήθηκαν με τον γιο τους και τη σύντροφό του. Καθώς τα εισιτήρια του κινηματογράφου είχαν σχεδόν εξαντληθεί, ο υπάλληλος του Grand Cinema που αναγνώρισε τον πρωθυπουργό της χώρας, του έδωσε τις θέσεις που είχε κρατήσει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου. Μετά την προβολή της ταινίας, τα δύο ζευγάρια έμειναν έξω από τον κινηματογράφο και συζήτησαν για λίγα λεπτά και στις 23:15 ο Ούλοφ και η Λίζμπετ Πάλμε κατευθύνθηκαν στον πλησιέστερο σταθμό του μετρό. Στις 23:21 ένας άνδρας πυροβόλησε από πολύ κοντινή απόσταση τον Ούλοφ Πάλμε στην πλάτη ενώ μια ακόμα σφαίρα βρήκε την Λίζμπετ Πάλμε τραυματίζοντάς την. Ο δράστης στη συνέχεια εξαφανίστηκε τρέχοντας στους σκοτεινούς δρόμους της Στοκχόλμης.

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά ένας οδηγός ταξί που άκουσε τους πυροβολισμούς κάλεσε σε βοήθεια μέσω του ασυρμάτου του και οι πρώτοι αστυνομικοί έφτασαν στο σημεία λίγο μετά τις 23:24. Το ασθενοφόρο μετέφερε τον Ούλοφ Πάλμε στο νοσοκομείο στις 23:28 και λίγο μετά τα μεσάνυχτα ανακοινώθηκε επισήμως ο θάνατός του 59 ετών πρωθυπουργού της Σουηδίας.