Ο αγροτικός τομέας αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Σήμερα υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα στον πρωτογενή τομέα  για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων γεωργίας.

Η επιχειρηματικότητα στον αγροτικό χώρο αναπτύσσεται έντονα και στον νομό Χαλκιδικής, με τους νέους αγρότες να αυξάνονται συνεχώς.

«Οι νέοι αγρότες ήδη από πέρσι έχουν κατακτήσει αρκετά δικαιώματα και είναι οι μόνοι αγρότες οι οποίοι θα πάρουν ξανά, για δεύτερη φορά δικαιώματα με την νέα ΚΑΠ», λέει στο XalkidikiPolitiki ο Επικεφαλής Κλιμακίου του Αγροτικού Φορέα της ΝΔ στον νομό, Χρυσάφης Δασκαλάκης, όσον αφορά τη στήριξη που παρέχεται στους νέους αγρότες και συνεχίζει: «Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η επιδότηση των νέων αγροτών φέτος θα φτάσει τα 35.000€ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που έπαιρναν γύρω στα 18.000€. Ήδη η προκαταβολή που πήρανε  αγγίζει τα 25.000€, ενώ τα χρήματα που θα δοθούν φέτος στη Χαλκιδική, συνολικά για τους νέους αγρότες υπολογίζονται στα 13.777.570€».

Για το αν μπορούν να κάνουν τις καλλιέργειες τους, αν συμφέρει τους αγρότες δηλαδή να επενδύσουν και να έχουν όφελος από μια νέα καλλιέργεια ο ίδιος απαντά: «Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Δεν είναι κάτι απλό.  Σημαντικό ρόλο παίζει το τι θα θελήσει να καλλιεργήσει κάποιος. Η επιλογή της σωστής καλλιέργειας είναι το Α και το Ω για ένα νέο ξεκίνημα. Έπειτα παίζουν ρόλο και οι καλλιεργητικές απαιτήσεις, τα κόστη, το έδαφος αν είναι παραγωγικό κ.τ.λ.».

Ο κ. Δασκαλάκης θεωρεί την επιτυχία σίγουρη και δίνει ως παράδειγμα ένα νέο μοντέρνο μοντέλο που θα αφήσει πίσω το παραδοσιακό: «Σίγουρα μπορούνε να πετύχουνε! Και ειδικά αν προχωρήσουν στην δημιουργία συλλογικών σχημάτων (ομάδες) για να πάνε ένα βήμα παραπάνω, όπως για παράδειγμα την τυποποίηση της πράσινης ελιάς, ελαιολάδου κ.α.».

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη οι περισσότεροι νέοι αγρότες στον νομό Χαλκιδικής δραστηριοποιούνται με τις αροτραίες καλλιέργειας και με την ελιά παράλληλα: «Το ένα τρίτο της καλλιεργούμενης έκτασης της Χαλκιδικής αποτελείται από ελιές, ενώ σχεδόν το 80% του πληθυσμού του νομού ασχολείται με αυτήν την αγροτική δραστηριότητα».

Τέλος υπογραμμίζεται ότι τα άτομα που αιτήθηκαν να ενταχθούν στους νέους αγρότες στον νομό είναι 468, με τους 355 να έχουν εγκριθεί του προγράμματος, ενώ επιλαχόντες είναι 43. Οριστικά έχουν απορριφθεί 70 αιτήσεις καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.