Μία νέα γευστική πόρτα του Αιγαίου και της Χαλκιδικής έχει ανοίξει έως τα πέρατα του κόσμου το απόσταγμα σταφυλής από τη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, που αποτελεί το πιο πρόσφατο δημιούργημα του Οίκου Καζάκη. Μετρώντας διακρίσεις τόσο σε εγχώριους όσο και σε ξένους διαγωνισμούς, το Abelon το παλαιωμένο, μονοποικιλιακό και οργανικό απόσταγμα σταφυλής του δημιούργησε ο Πάγκαλος Καζάκης, αποτελεί ήδη πρόταση για όλους εκείνους που ψάχνουν γευστικά κάτι το ιδιαίτερο.

Το απόσταγμα με τη γλυκιά γεύση, που συνοδεύεται από μία αίσθηση καραμέλας και κανέλλας και που παραπέμπει σε μπράντι, έχει καταφέρει και έχει φτάσει από τον Απρίλιο του 2021 σε περισσότερες από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων στη Σιγκαπούρη, στην Ιαπωνία και στον Καναδά. Παράλληλα, έχει κατακτήσει μία σειρά βραβείων σε διάφορους διαγωνισμούς όπως στο Σαν Φρανσίσκο, στο Λονδίνο, αλλά και στον Διεθνή Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης.

Γεωπόνος, με πρακτική άσκηση στον Τσάνταλη, ο κ. Καζάκης έμαθε να ασχολείται από 13 χρονών με τα αμπέλια και τα αποστάγματα μαζί με τον πατέρα του. Γιός της γνωστής οικογενείας του Αμπελουργικού Οίκου Καζάκη, με τα πασίγνωστα πλέον Αμπελόφυλλα της Μαριάννας, ο Πάγκαλος Καζάκης έβλεπε από μικρός τον πατέρα του, τον κύριο Δημήτρη, να ασχολείται με την απόσταξη του τσίπουρου αποκλειστικά για την οικογένεια και τους φίλους που επισκέπτονταν το κτήμα στη Νέα Γωνιά.

«Τα σταφύλια που καλλιεργούμε στα αμπέλια μας είναι κατά 80% σουλτανίνες. Έχουμε και άλλες ποικιλίες. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι τα αμπέλια είναι βιολογικά», αναφέρει στο Xalkidiki Politiki ο δημιουργός του νέου αποστάγματος, ο οποίος όπως τονίζει βασικό συστατικό που κάνει το Abelon να ξεχωρίζει είναι η καλή πρώτη ύλη. «Η διαφορά ενός βιολογικού προϊόντος από ένα συμβατικό είναι ότι μεγαλώνει αργά χωρίς ορμόνες και χημικά λιπάσματα. Είναι πολύ χαμηλής απόδοσης τα αμπέλια μας. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι γεύσεις και τα αρώματα της περιοχής δε χάνονται μέσα σε χιλιάδες κιλά παραγωγής αλλά είναι συμπυκνωμένα», εξηγεί ο κ. Καζάκης, τονίζοντας πως παραγωγικά «έχουμε 4 φορές λιγότερα σταφύλια, που σημαίνει 4 φορές περισσότερη γεύση και άρωμα». Ενδεικτικά τα αμπέλια του Οίκου Καζάκη παράγουν περίπου 150 με 200 κιλά σταφύλι το στρέμμα το χρόνο, τη στιγμή που ένα αντικειμενικά καλό κρασί παράγεται από αμπέλια που παράγουν 700 με 800 κιλά αντίστοιχα.

Ακολουθώντας μακροχρόνια ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες, το απόσταγμα σταφυλής παλαιώνει σε βαρέλια ειδικής παραγγελίας από τη Γαλλία, από μία από τις καλύτερες βαρελοποιίες στον κόσμο. «Στα βαρέλια μπαίνει με ποσοστό αλκοόλης 67%, όσο ήταν όταν βγήκε από τις αποστάξεις. Τελειώνοντας την παλαίωση, με πολύ καλής ποιότητας νερό το κατεβάζουμε στα 46,8% και το αφήνω άλλους 8 μήνες για να ωριμάσει όλο μαζί και να δέσει», αναφέρει ο κ. Καζάκης εξηγώντας τη διαδικασία παραγωγής του αποστάγματος.

Όσο για τον παράγοντα εκείνο που διαμορφώνει την ισχυρή και πλούσια γεύση, είναι ότι το σταφύλι έχει πατηθεί ολόκληρό, γεγονός που σημαίνει ότι τόσο ο μούστος όσο και το σταφύλι οδηγούνται για ζύμωση, ενώ κατά το τελευταίο στάδιο της εμφιάλωσης το απόσταγμα μπαίνει αφιλτράριστο στη φιάλη. «Σκεφτείτε ότι τα λίγα ανά τον κόσμο καλά ποτά που υπάρχουν είναι αφιλτράριστα, γιατί διατηρούν μέσα τα ζυμέλαια, τις γεύσεις κλπ», εξηγεί ο κ. Καζάκης σημειώνοντας πως «η πρώτη εμφιάλωση τελείωσε τον Αύγουστο, ενώ η επόμενη έμεινε 54 μήνες και κάτι μέρες στο βαρέλι το οποίο μπορεί να δώσει 200 λίτρα αποστάγματος. Κάθε εμφιάλωση είναι single cast».

Παράλληλα, μεγάλη προσοχή δίνεται και στη συσκευασία του προϊόντος, καθώς ο ανεπεξέργαστος και ατόφιος φελλός μαζί με τον κεφαλοφόρο προέρχεται από την Πορτογαλία, ενώ το καψίλιο είναι PVC free και κατασκευάζεται από κορυφαία εταιρεία στην Ευρώπη.

Όσο για την πρώτη παρτίδα, έχει ήδη εξαντληθεί. Όπως σημειώνει ο κ. Καζάκης «τον Οκτώβριο, στην Αθήνα μία εταιρεία αγόρασε 36 φιάλες 500 ml. Υπάρχει αγορά και στην Ελλάδα, μεμονωμένα κυρίως σαν εταιρικό δώρο. Πέρυσι τα Χριστούγεννα στην περιοχή της Φρανκφούρτης, οι οδηγοί πολυτελών αυτοκινήτων έπιναν Abelon. Ήταν ο νούμερο ένα ντίλερ της Φεράρι, ο οποίος είχε δοκιμάσει και του άρεσε και πήρε για τους πελάτες του. Μάλιστα πάνω στο χρυσό δαχτυλίδι του Abelon που έχει στον κεφαλοφόρο, είχε σκαλίσει τα ονόματα των πελατών του».

Όσο για εκείνους που θέλουν να γευτούν το νέο αυτό απόσταγμα, η λιανική τιμή του Abelon κυμαίνεται περίπου στα 500 ευρώ το λίτρο, ενώ στα επιλεγμένα μαγαζιά που διατίθεται στη Θεσσαλονίκη και που πωλείται σε ποτήρι, η τιμή αγγίζει τα 1.000 ευρώ το λίτρο, ήτοι 1 ευρώ το ml.