Καταγγελίες από 140 άτομα που έκαναν διακοπές στο Πράσινο Ακρωτήριο ότι προσβλήθηκαν από σοβαρό μικρόβιο δέχθηκε η TUI, με το θέμα να έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ, την ίδια στιγμή βρίσκεται στο “μικροσκόπιο” της νομικής του tour operator.

Οι καταγγέλλοντες είναι μέλη μιας χορευτικής ομάδας 200 ατόμων, που ταξίδεψαν στο Πράσινο Ακρωτήριο τον Οκτώβριο του 2022 και διέμειναν στο τεσσάρων αστέρων Riu Funana.

Ο διοργανωτής του ταξιδιού, Kevin Bourne, δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλα μέλη της  ομάδας εμφάνισαν έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα, σε βαθμό που  εξακολουθούσαν να μην αισθάνονται καλά εβδομάδες, γεγονός που δεν τους επέτρεπε να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Εξ ονόματος της ομάδας των 140 ατόμων, ο κ. Bourne επικοινώνησε με τη νομική εταιρία Irwin Mitchell, αναθέτοντας της την υπόθεση, η οποία προστίθεται σε καταγγελίες σχεδόν 1.000 παραθεριστών που έχουν ήδη αναθέσει στην Irwin Mitchell ανάλογες υποθέσεις: Νόσηση κατά τη διάρκεια διακοπών τους σε επτά ξενοδοχεία στο Πράσινο Ακρωτήριο πέρυσι, συμπεριλαμβανομένου του Riu Funana.

Οι παραθεριστές που έμειναν στο ξενοδοχείο Riu Funana στις καταγγελίες τους έχουν επισυνάψει θετικά αποτελέσματα εξετάσεων για μια ποικιλία σοβαρών βακτηριακών λοιμώξεων, όπως shigella, E.coli, σαλμονέλα και καμπυλοβακτηρίδιο.

Από καμπυλοβακτηρίδιο προσβλήθηκε και ο κ. Bourne, 64 ετών, από το Wellingborough, Northamptonshire, ο οποίος οργάνωσε το τριών εβδομάδων ταξίδι, που είχε διάρκεια από τις 5-26 Οκτωβρίου 2022, με τον ίδιο να αρρωσταίνει στις 14 Οκτωβρίου.

“Αυτό το ταξίδι επρόκειτο να είναι μια ιδιαίτερη ευκαιρία για την ομάδα μας να συγκεντρωθούμε όλοι σε ένα μέρος. Προοριζόταν να είναι μια ξεχωριστή απόλαυση και γιορτή της Northern Soul που μετατράπηκε σε εφιάλτη. Πολλοί από εμάς ήμασταν άρρωστοι για εβδομάδες μετά, χωρίς να μπορούμε να ανταποκριθούμε τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις”, είπα ο κ. Bourne.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως του είπαν από το τοπικό φαρμακείο ότι είχε δεχθεί τόση πίεση από τους ασθενείς, που του τελείωναν τα φάρμακα.

Από την πλευρά της η νομική εταιρία, Irwin Mitchell, δήλωσε ότι η ομάδα ήρθε σε επαφή μαζί της επειδή ήταν δυσαρεστημένη με την απάντηση που έλαβε από τον ταξιδιωτικό πράκτορα TUI, όταν ακολούθησε τη διαδικασία υποβολής παραπόνων κατά την επιστροφή της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Jatinder Paul,  δικηγόρος της Irwin Mitchell, δήλωσε: “Εκπροσωπούμε ήδη σχεδόν 1.000 Βρετανούς που αρρώστησαν σε ξενοδοχεία στο Πράσινο Ακρωτήριο πέρυσι, οπότε είναι ανησυχητικό να λαμβάνουμε αυτές τις περαιτέρω αναφορές για ασθένειες. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ο μεγάλος αριθμός των ασθενών, πολλοί από τους οποίους έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και έχουν διαγνωστεί με σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις. Η σιγκέλα, το E.coli, η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο είναι όλα πολύ σοβαρά παθογόνα βακτήρια, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι επιπτώσεις τους δεν πρέπει ποτέ να υποτιμώνται”.

“Ανησυχούμε για τα περιστατικά στο Πράσινο Ακρωτήριο, καθώς η υγεία και η ασφάλεια των πελατών μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας. Δυστυχώς, καθώς οι ισχυρισμοί βρίσκονται υπό διερεύνηση από τη νομική μας ομάδα, δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε περαιτέρω”, δήλωσε η TUI.

Αυτή την εβδομάδα, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου επικαιροποίησε τις οδηγίες του για τους Βρετανούς που ταξιδεύουν στο Πράσινο Ακρωτήριο, προειδοποιώντας τους ότι έχει ξεσπάσει επιδημία δυσεντερίας στην περιοχή.