Αναξιοποίητα και μη επισκέψιμα παραμένουν τα αρχαιολογικά ευρήματα της Αρχαίας Μένδης, τα οποία όπως καταγγέλλει στο Xalkidiki Politiki, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλάνδρας Πούλιος Αθανάσιος, θα μπορούσαν να προσελκύσουν δεκάδες περισσότερους τουρίστες που στρέφονται προς τον αρχαιολογικό τουρισμό.

Η Καλάνδρα, ο πανέμορφος αυτός παραδοσιακός οικισμός της Κασσάνδρας με το δημοφιλές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επίνειό της, το Ποσείδι, βρίσκεται σε μικρή μόνο απόσταση από την αρχαία Μένδη. Πόλη γνωστή κατά την αρχαιότητα, που αποτελούσε μία ακόμη από τις αρχαίες αποικίες της Ερέτριας στην περιοχή, η οποία κατοικείτο από τον 9ο αιώνα έως τον 4ο αιώνα π.Χ. Αυτό καθιστά την περιοχή πολύ ενδιαφέρουσα τόσο ιστορικά, όσο και αρχαιολογικά.

Με μόνιμο πληθυσμό περί τους 674 κατοίκους, η Καλάνδρα και το Ποσείδι, αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες από διάφορα μέρη της Ευρώπης και όχι μόνο, χάρη στις απέραντες γαλάζιες παραλίες, το αναπτυγμένο τουριστικό της προϊόν, τα όμορφα παραδοσιακά κτήρια, αλλά και τον χαρακτηριστικό Φάρο, που κατασκευάστηκε το 1864.

Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.

«Το χωριό έχει μία πλούσια ιστορία καθώς εδώ, έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα από την αρχαία Μένδη που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον επίνειο της Καλάνδρας, το Ποσείδι. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, ο σύγχρονος οικισμός δημιουργήθηκε κάπου κοντά στον 14ο αιώνα και σχετιζόταν με τη μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. Σε όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν ένα από τα 12 χωριά της χερσονήσου και αποτελούσε βακούφι του Γκαζανφέρ Αγά».

Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

«Ο επισκέπτης που έρχεται στην Καλάνδρα έχει πολλά μέρη για να επισκεφθεί. Καταρχάς έχουμε τον παραθαλάσσιο οικισμό το Ποσείδι, το οποίο φημίζεται για τις πολύ καλές ταβέρνες και τις όμορφες ακτές. Το Ποσείδι έχει συνολικά τρεις παραλίες, εκ των οποίων οι δυο είναι οργανωμένες. Η πιο μεγάλη σε μήκος και πλάτος, αλλά και η πιο γνωστή είναι τα ‘Αιγαιοπελαγίτικα’ που έχει οργανωμένα beach bar. Επίσης εδώ βρίσκεται και η παραλία “Μύτη”, μπροστά από τον φάρο του ακρωτηρίου, που πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο εναπόθεσης άμμου στο ακρωτήρι και είναι μοναδικής ομορφιάς.

Επίσης η περιοχή έχει πληθώρα αρχαιοτήτων λόγω της αρχαίας Μένδης. Δυστυχώς τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως είναι σκεπασμένα με λαμαρίνες οπότε δεν υπάρχει προσβασιμότητα. Δυστυχώς δεν έχουν αξιοποιηθεί τα αρχαία της περιοχής. Ένα από αυτά τα ευρήματα είναι και ο ναός του Ποσειδώνα, που και αυτός δεν είναι επίσης επισκέψιμος. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να τον καθαρίσουμε. Έχουμε πρόβλημα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν είναι εύκολο.

Από εκεί και πέρα γνωστό τοπόσημο είναι ο φάρος, που βρίσκεται στο ακρωτήρι και κατασκευάστηκε το 1864 κατά την οθωμανική περίοδο από την Γαλλική Εταιρία Φάρων. Εδώ επίσης είναι το camping του ΑΠΘ, όπου συγκεντρώνει πάρα πολλούς φοιτητές. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης και κυρίως λόγω covid έχει μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών.

Φυσικά στην Καλάνδρα έχουμε μία πάρα πολύ ωραία εκκλησία που κτίστηκε το 1900 και παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Συντηρείται σε άριστη κατάσταση χάρη στον πατέρα Νεκτάριο και στους χωριανούς. Πολιούχος μας είναι η Παναγία η Θεοτόκος. Στην Παναγία είναι αφιερωμένη και η εκκλησία που βρίσκεται δυτικά του χωριού, που κτίστηκε το 1619. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι στο εσωτερικό της σώζονται τοιχογραφίες που απεικονίζουν τη ζωή και τη σταύρωση του Χριστού».

Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;

«Έχουμε πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα χάρη στον δραστήριο πολιτιστικό μας σύλλογο που διοργανώνει συνέχεια δράσεις. Από εκεί και πέρα, το πανηγύρι μας διοργανώνεται στις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγίας και λαμβάνει χώρα στο εκκλησάκι μας στο δρόμο που περνάμε για Ποσείδι. Συγκεντρώνεται πάρα πολύς κόσμος. Ο παπάς διοργανώνει και μία σειρά εκδηλώσεων που περιέχουν παραδοσιακούς χορούς. Κατά μέσο όρο επισκέπτονται το πανηγύρι 2.000 με 3.000 άτομα, παραθεριστές αλλά και κάτοικοι των διπλανών χωριών».

Πως είναι η καθημερινότητα στο χωριό και με τι δραστηριοποιούνται οι κάτοικοι;

«Το καλοκαίρι κατά κύριο λόγο όλο το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο Ποσείδι και λόγω τουρισμού. Με αυτόν τον τομέα δραστηριοποιούνται εξάλλου και οι περισσότεροι κάτοικοι. Μετά αρκετοί ασχολούνται με τα αγροτικά, κυρίως με ελιές και σιτηρά και κάποιοι με τη μελισσοκομία και τέλος μερικοί ασχολούνται και με τη θάλασσα, με το ψάρεμα κοκ. Τον χειμώνα οι περισσότεροι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην Καλάνδρα».

Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε ή θα άλλαζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

«Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί λίγο περισσότερο η παραλία μας και γενικά το Ποσείδι και τα Αιγαιοπελαγίτικα. Είναι ένα μέρος, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι από τα καλύτερα σημεία της Κασσάνδρας και το οποίο δεν είναι προσεγμένο όσο θα έπρεπε. Θα αναβαθμίζονταν πολύ περισσότερο το τουριστικό προϊόν της περιοχής, αν αξιοποιούνταν τα αρχαία και το camping του ΕΟΤ, τα σημεία δηλαδή τα οποία είναι πολύ παρατημένα δυστυχώς.

Τώρα τελευταία ακούγεται κάτι και για το ΤΑΙΠΕΔ και το camping του ΕΟΤ. Πιστεύω ότι αν αξιοποιηθεί κατάλληλα και γίνουν επενδύσεις, ενδεχομένως να αποτελέσει πόλο έλξης για ακόμα περισσότερους τουρίστες».