Ο Άγιος Πρόδρομος είναι ένα μικρό χωριό, στους πρόποδες τους όρους Χολομώντα, που απέχει 14 χιλιόμετρα από τον Πολύγυρο και βρίσκεται σε κοντινή σχετικά απόσταση από τη Θεσσαλονίκη. Έχει 450 περίπου μόνιμους κατοίκους και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τα πεντανόστιμα σουβλάκια του που έχουν μάλιστα βραβευτεί από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας. Όπως λένε «Αν δεν έχεις φάει σουβλάκι από τον Άγιο Πρόδρομο δεν ξέρεις τι σημαίνει γεύση…!». Στο χωριό υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ταβέρνες, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τα καλύτερα ψητά και άλλες νόστιμες, παραδοσιακές γεύσεις.

Το XalkidikiPolitiki θέλοντας οι αναγνώστες του να γνωρίσουν καλύτερα αυτό το χωριό που αποτελεί ιδανική στάση για τους επισκέπτες του Αγίου Όρους, αλλά και της Χαλκιδικής γενικότερα, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της κοινότητας Στέλιο Γεωργακούδη θέτοντας του μερικά ερωτήματα:

Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.

Ο Άγιος Πρόδρομος είναι χωριό με περίπου 410 κατοίκους και ανήκει διοικητικά στον δήμο Πολυγύρου. Απέχει 14 χιλιόμετρα από τον Πολύγυρο και 50 από τη Θεσσαλονίκη. Παλαιότερα το χωριό, έως το 1927 ονομαζόταν Ρεσετνίκια ή Ρετσινίκια. Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία, ενώ τελευταία αναπτύσσεται και ο τουρισμός. Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι οι κάτοικοι του Αγίου Προδρόμου συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821 με σπουδαίο αγωνιστή τον Στέργιο Αντωνίου.

Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

Το χωριό κοσμείται από τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, δίπλα στην κεντρική του πλατεία. Τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα παλιά σπίτια και η γραφική πλατεία μπορούν να ταξιδέψουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή. Το λαογραφικό μουσείο, το οποίο στεγάζεται στον χώρο του δημοτικού σχολείου θα σας “ξεναγήσει” στην παράδοση και στην ιστορία του τόπου μας. Αξίζει μια βόλτα στον “Ολύνθιο” ποταμό που διασχίζει το χωριό και περιβάλλεται από έντονη βλάστηση, καθώς και μια βόλτα στο όμορφο και μικρό μεταβυζαντινό ξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου, από το οποίο πήρε και το όνομά του το χωριό. Τέλος αξίζει να επισκεφτείτε και την μικρή εκκλησία της Αγίας Άννας, η οποία βρίσκεται σε ένα καταπράσινο χώρο με άγρια ομορφιά!

Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;

Μια από τις σημαντικότερες γιορτές είναι αυτή του Αγίου Προδρόμου που η μνήμη του τιμάται στις 29 Αυγούστου. Στο ξωκλήσι που φέρει το όνομά του στήνεται από την προηγούμενη ημέρα ένα μεγάλο πανηγύρι, ενώ ανήμερα της εορτής τελείται πανηγυρική θεία λειτουργία. Μια άλλη σημαντική γιορτή είναι αυτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, όπου πανηγυρίζει ο κεντρικός ναός του χωριού μας. Τέλος ο εορτασμός της Αγίας Άννας τον Ιούλιο αποτελεί μια ακόμη σημαντική εορτή για το χωριό μας και κάθε χρόνο διεξάγεται στην μικρή εκκλησία που φέρει το όνομα της Αγίας και που βρίσκεται εντός του οικισμού.

Πώς είναι η καθημερινότητα στο χωριό και αν υπάρχει κάτι που θα άλλαζε ή θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής των κατοίκων; 

Στο χωριό και τον χειμώνα, αλλά και το καλοκαίρι επικρατεί κίνηση και πολυκοσμία. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα έχουμε αρκετούς επισκέπτες τόσο από τα γύρω χωριά, όσο και από άλλους νομούς που έρχονται αποκλειστικά για τα περίφημα σουβλάκια! Όσο αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας οφείλω να πω ότι έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν το δίκτυο της αποχέτευσης, τα ασφαλτικά, κ.α. Οι βελτιώσεις ξέρετε πάντα σε έναν τόπο είναι απαραίτητες και καλοδεχούμενες, όμως το θέμα είναι να είναι εφικτές και άμεσα πραγματοποιήσιμες. Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα βελτιωθεί η εικόνα του κεντρικού ρέματος που διασχίζεται από το  ποταμό, ο οποίος κατεβαίνει έως και την Όλυνθο. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία για μια όμορφη και ασφαλή περιπατητική διαδρομή γύρω από το ποτάμι που το αντικρίζει αρκετός κόσμος. Είναι σίγουρα μια ωφέλιμη πρόταση για το χωριό, καθώς οι χιλιάδες επισκέπτες που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο θα έχουν την ευκαιρία πέρα από το φαγητό να κάνουν και μια απολαυστική βόλτα στην καταπράσινη φύση, διασχίζοντας το ποτάμι!