Μετεωρολογικός Σταθμός Νέων Μουδανιών

Τι καιρό θα κάνει αύριο; Πώς μπορώ να προστατεύσω τα σπαρτά και την περιουσία μου; Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα κρίσιμα ερωτήματα στα οποία καλείται να δώσει απαντήσεις ένας μετεωρολόγος, μέσα από μία εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία.

Ο Δημήτρης Βήχος, είναι ερασιτέχνης μετεωρολόγος και κάτοικος των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, άρχισε να μελετά τα καιρικά φαινόμενα από την ηλικία των 11 ετών, το 1980, όταν αντίκρυσε το πρώτο χιόνι στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Τι είναι όμως η μετεωρολογία; Το επάγγελμα του μετεωρολόγου περιγράφει τον άνθρωπο εκείνο ο οποίος «σκύβει» πάνω από τους χάρτες και μελετά τα μοντέλα πρόβλεψης του καιρού, προμηνύοντας τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο διάστημα. Κάτι σαν προφήτη του μέλλοντος… αλλά για τον καιρό. Ένα επάγγελμα άγνωστο για τους περισσότερους οι οποίοι κάτι έχουν ακούσει για αυτό, κυρίως μέσα από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, που όμως μπορεί να αποτελέσει ακόμα και σωτήριο ορισμένες φορές για ανθρώπινες ζωές.

Όπως εξηγεί στο Xalkidiki Politiki ο κ. Βήχος, ιδιοκτήτης ενός εκ των δεκαπέντε περίπου ιδιωτικών μετεωρολογικών σταθμών που εδρεύουν στη Χαλκιδική, «οι προγνώσεις βγαίνουν βάσει των χαρτών, οι οποίοι είναι δημόσιοι στο διαδίκτυο και βλέπουμε όλοι οι μετεωρολόγοι τους ίδιους. Το πως θα τους ερμηνεύσει κανείς και το πόσο θα πέσει μέσα, έχει να κάνει και με το πόσες λεπτομέρειες μπορεί να δει στον χάρτη. Αυτό που βοηθάει ένας μετεωρολογικός σταθμός είναι, με βάση την εμπειρία που έχει ο χρήστης και με βάση την περιοχή που μένει και τις ενδείξεις, ανάλογα και με τους χάρτες που έχει, να μπορεί να κάνει μία καλύτερη εκτίμηση, αλλά όχι άμεση πρόγνωση».

Θερμόμετρο που καταγράφει τη θερμοκρασία της θάλασσας – Νέα Μουδανιά

Όντας πλέον στην εποχή της τεχνολογίας, οι μετεωρολογικοί σταθμοί δίνουν αυτόματα τα στοιχεία στον χρήστη. Τυπικά ένας σταθμός πρέπει να διαθέτει βροχόμετρο για τη συλλογή των υδρατμών της ατμόσφαιρας, ανεμόμετρο και ανεμοδείκτη για να καταγράφει τη διεύθυνση και την ταχύτητα των ανέμων, βαρόμετρο για την ατμοσφαιρική πίεση και τέλος θερμόμετρο που θα καταγράφει τη θερμοκρασία και την υγρασία.

Βασική προϋπόθεση σύμφωνα με τον κ. Βήχο, είναι η σωστή τοποθέτηση του μετεωρολογικού σταθμού, καθώς και η ορθή συντήρησή του προκειμένου τα δεδομένα να είναι αξιόπιστα. «Υπάρχουν και δημόσιοι και ιδιωτικοί μετεωρολογικοί σταθμοί. Ας πούμε της ΕΜΥ τα δεδομένα είναι δημόσια, αλλά δεν είναι άμεσα δημόσια. Του Εθνικού Αστεροσκοπείου είναι άμεσα δημόσια, αλλά δεν είναι δημόσια τα αρχεία και πρέπει να κάνεις αίτηση. Στον δικό μου σταθμό και στους πιο πολλούς ιδιωτικούς σταθμούς είναι άμεσα δημόσια όλα και τα αρχεία και τα δεδομένα», σημειώνει ο κ. Βήχος, ο οποίος από το 2011 περίπου, αναρτά καθημερινά στην ιστοσελίδα του τα δεδομένα που συλλέγει από τον σταθμό που διαθέτει στα Νέα Μουδανιά.

Αναφορικά δε με τη Χαλκιδική, εκτίμηση του κ. Βήχου είναι ότι οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας παρακολουθούν τον καιρό και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια σημαντικών καιρικών γεγονότων η απήχηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Το ενδιαφέρον μάλιστα φαίνεται να αυξάνεται επίσης, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες που οι τουρίστες συρρέουν μαζικά για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

«Δεν μπορεί να είναι πάντα κάποιος συνέχεια σωστός στις προβλέψεις του και όποιος το πει είναι ψεύτης»

Αιχμή του δόρατος για έναν μετεωρολόγο αποτελεί η εγκυρότητα των προγνώσεών του. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που οι διχογνωμίες και οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στους ειδικούς έχουν ανεβάσει το «θερμόμετρο» της έντασης ανάμεσά τους. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που προβλέπει τον καιρό και θα πέφτει πάντα μέσα. Αυτό δεν γίνεται. Προσωπικά έχει τύχει πάρα πολλές φορές να πέσω έξω στην πρόβλεψη του καιρού. Σκεφτείτε ότι ο μέσος όρος της ΕΜΥ είναι γύρω στο 70% επιτυχίας» σημειώνει ο κ. Βήχος συμπεραίνοντας ότι «δεν μπορεί να είναι πάντα κάποιος συνέχεια σωστός στις προβλέψεις του και όποιος το πει είναι ψεύτης».

Βροχόμετρο το οποίο μετρά τα ύψη βροχής