zografou
Ανοιχτή επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε η Σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κατερίνα Ζωγράφου με αφορμή τις τις τελευταίες εξαγγελίες και τα σχετικά ΦΕΚ.
Τα τρία ζητήματα στα οποία αναφέρεται η κ. Ζωγράφου είναι αυτά των συμπληρωματικών αποζημιώσεων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες των καλλιεργειών που επλήγησαν από το Παγετό του 2021, στην de minimis αποζημίωση πυρηνοκάρπων λόγω βροχοπτώσεων του καλοκαιριού 2022 και στην απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων για την υλοποίηση έργου σχετικό με ΑΠΕ.
Αναλυτικά η επιστολή
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ακόμη μία φορά κωφεύει!!!
Με έκπληξη αναγνώσαμε τις τελευταίες εξαγγελίες και τα σχετικά ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 1184) , πρώτον περί συμπληρωματικών αποζημιώσεων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες των καλλιεργειών που επλήγησαν από το Παγετό του 2021 κατά τους μήνες Φεβρουάριο έως Απρίλιο, γεγονός που συνέβη και στην ελιά Χαλκιδικής και παρά τις επανειλημμένες επιστολές, αιτήματα και συναντήσεις , έως τώρα δεν βρήκαμε ανταπόκριση.
Δεύτερον, το σχετικό αίτημα του ΥΠΑΑΤ προς το Υπουργείο Οικονομικών για την de minimis αποζημίωση πυρηνοκάρπων λόγω βροχοπτώσεων του καλοκαιριού 2022, σε ορισμένες όμως Περιφερειακές Ενότητες, εξαιρουμένης της Χαλκιδικής , η οποία καλλιεργεί και όψιμες ποικιλίες βερίκοκων που υπέστησαν αντίστοιχες ζημιές και έχουν αποσταλεί σχετικά αιτήματα.
Τρίτον, τη διατύπωση που υπάρχει σε νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο κατατέθηκε προ ολίγων ημερών στη Βουλή και μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα απαλλοτρίωσης ιδιωτικών εκτάσεων για την υλοποίηση έργου σχετικό με ΑΠΕ (αιολικό πάρκο, φωτοβολταϊκά, σταθμών αποθήκευσης ενέργειας).
Το γεγονός αυτό , μαζί με τον μη χωρικό σχεδιασμό της κατανομής των ΑΠΕ, αποτελεί σαφέστατα πλήγμα στον αγροτικό κόσμο, δημιουργεί συνθήκες έλλειψης γεωργικής γης για παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών που τόσο έχουμε ανάγκη ως χώρα και αυξάνει υπέρογκα τις δαπάνες ενοικίασης και απόκτησης γεωργικής γης.
Ας ελπίσουμε έστω και την ύστατη ώρα , το ΥΠΑΑΤ να αντιληφθεί το μέγεθος της μεροληψίας και της ανισότητας και να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες.